GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜM!


 

Mersin’de Raziye Oskay’ı öldüren eski nişanlısının 5 yıl önce Raziye’nin evine silahlı saldırıda bulunmaktan 1 buçuk ay tutuklu kaldıktan sonra serbest kaldığı, uzaklaştırma kararına uymaması nedeniyle avukatların tutuklanması talebinin ise yerine getirilmediği ortaya çıktı.

Hediye Eroğlu

Mersin’de eski nişanlısı  tarafından öldürülen Raziye Oskay cinayeti nedeniyle Mersin Barosu

Kadın Hakları Merkezi ve Raziye Oskay’ın avukatı tarafından basın açıklaması yapıldı. Baro’nun Gökdelen Hizmet Binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Arzu Günay, “İçimiz acıyor, sözün bittiği yerdeyiz. Dün 2  kadın cinayeti işlendi. Mersin‘ de  24 yaşında Raziye Oskay, yine İstanbul’da İstanbul Barosuna kayıtlı kadın meslektaşımız Avukat Dilara Yıldız  erkek şiddetine uğrayarak katledildiler” dedi.

Kadına yönelik şiddetin en yakınlardan geldiğini ifade eden Günay, “Sistemli şekilde eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından tehdit edilen Avukat Dilara Yıldız  ,olay anında olay yerine gelen polislerin gözü önünde kurşunlanarak öldürülmüştür. Her gün en az bir kadın cinayeti ile güne başlar olmak ve bu kadın cinayetlerini normalleştirerek toplumun duyarsızlaştırılması, faillere uygulanan cezaların yetersiz olması ve şiddet gören  kadınlar için gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni ile gerçekleşen bu cinayetler karşısında , devletin tüm organları ve yargı sisteminin sorumluluğu bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“1 YILDA 367 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”

Son 1 yılda  367 kadın , erkekler tarafından öldürüldüğünü anlatan Günay, “Devletin , kadını koruma yükümlülüğünü yerine getiremediği açık olarak ortadayken, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı verilerek ,  faillerin yeterince ceza almadıkları, iyi hal ve haksız tahrik gibi sebeplerle ceza  indiriminden  faydalandıkları  mağdur karşısında güçlendikleri ve mağdurların mağduriyetinin ikiye katlandığı görülmektedir. Kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğunun ateşli silahlarla işlendiği açıkken bireysel silahlanmanın yasaklanmaması bu cinayetlerin en önemli sebeplerindendir. Bunun yanı sıra Türk Ceza Kanununda ısrarlı takibin suç olarak düzenlenmesinin de geciktirilmemesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Raziye Oskay cinayetinin münferit bir olay olmadığını anlatan Günal 5-6 yıldır Av.Işıl Akan tarafından takip edilen olay ve davalar zincirinin devamında  gerçekleştiğini kaydetti.

 

AVUKAT AKAN: MÜNFERİT VE TESADÜFİ BİR OLAY DEĞİLDİR

Raziye Oskay’ın avukatı Işıl Akan ise işe giderken sokak ortasında silahla katledilen Raziye Oskay olayının tüm kadın cinayetleri gibi münferit ne de tesadüf olmadığını, senelerdir süre gelen sistematik tehditler, her türlü taciz ve baskıların sonucu olduğunu söyledi.

Raziye Oskay’ın henüz çocuk yaşlarda tanıştığı ve o tarihten beri de sürekli baskı ve tehditlerine maruz kaldığı, onu “çok sevdiğini(!)” söyleyen adam tarafından katledildiğini anlatan Akan, “Raziye Oskay, uzun yıllardır baskı, taciz ve tehditler altında her gün ölmekten korkan, her gün işe giderken önünü arkasını kontrol eden, yanına yaklaşan her yabancıya şüphe ve korku ile bakan, kısacık ömrünü hep öldürülme korkusu ile geçiren henüz 24 yaşında gencecik bir kadındır” dedi.

 

“5 YIL ÖNCE RAZİYE’NİN EVİNE SİLAHLA SALDIRMIŞ”

Katil zanlısının bundan 5 yıl önce 2017 yılında Raziye’nin evine silahla saldırdığı için kasten adam öldürmeye teşebbüs, silahla tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal gibi suçlardan ağır ceza mahkemesinde yargılandığını ve 1,5 ay kadar tutuklu kaldığını hatırlatan Akan, “Dava sonrası da failin tehdit ve benzer eylemleri sürekli devam etmiş; davalar, şikayetler, uzaklaştırma kararları faili durdurmamış ve geçtiğimiz yıllarda Raziye, can korkusu ile son çare olarak izini kaybettirmeye karar vermiş, her türlü telefon vs gibi şahsi bilgilerini değiştirerek İstanbul iline yerleşmiş ve orada çalışmaya başlamıştır. Ancak fail bir süre sonra Raziye’yi orada da bulmuş ve iş yerine gidip gelmeye başlamıştır. Bu şahıstan kaçamayacağını anlayan Raziye en azından ailesi ile yaşamak üzere Mersin iline dönüş yapmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“DİLEKÇE VERMEMİZE RAĞMEN FAİL TUTUKLANMADI”

2021 yılı içinde failin artan eylemleri nedeni yeniden ikayetçi olduklarını belirten Akan, “Cinsel Saldırı, Şantaj ve Tehdit suçlarından halen soruşturması devam eden bir savcılık dosyası daha vardır. Bu dosyada fail adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, serbest kaldıktan sonra uzaklaştırma kararlarını hep ihlal etmiş, her gün Raziye’nin iş yerine gelmiş, her gün tehdit mesajları atmaya devam etmiştir… Bu vahim durum ve delilleri sunmak sureti ile adli kontrol kararlarına itiraz edip Raziye’nin artık can güvenliği olmadığı yönünde dilekçeler vermişsek de ne yazık ki fail tutuklanmamıştır. Geldiğimiz noktada ise fail hiçbir zaman durmak bilmemiş ve gencecik bir kadını, Raziye’yi sokak ortasında katletmiştir” dedi.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN HAYATA GEÇMESİ ÖNEMLİ”

Raziye’nin ölümünün üzerinden 12 saat geçmeden İstanbul’da gencecik bir kadın meslektaşları Dilara Yıldız’ın da yine silahla katledildiği bilgisini aldıklarını belirten Akan şunları söyledi: “Her gün onlarca kadının şiddete uğrayıp öldürüldüğü bu ülkede, kadına yönelik şiddeti engelleyecek ve azaltacak her mücadele aracı ve her hukuki düzenleme biz kadınların can simididir. Bu nedenle İstanbul sözleşmesi tartışmaları ve 6284 sayılı yasanın uygulanma pratiği hayati önem arz etmektedir. Bu mücadelede, biz kadınları hukuki olarak geriye götüren hiçbir kararı kabul etmeyecek ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Toplumsal eşitsizliklerin ve kadına yönelik şiddetin sonlandırılması mücadelesi için tek başına yeterli olmasa da İstanbul Sözleşmesi taraf ülkeleri, bireyleri cinsiyet temelli şiddetten korumakla ve adli süreçleri hızlı işletmekle yükümlü tutmaktadır ve biz kadınlar için çok önemlidir.  Bugün ve bundan sonra da, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, faillerin en yüksek cezaları alması, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması ve kadınların tüm hukuki kazanımlarına sahip çıkılması noktasında sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA