ORMANLAR PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR MECLİS SİYASET YAPIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORMANLAR PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR MECLİS SİYASET YAPIYOR


 

Mersin’de bazı alanların orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman dışına çıkarılması rant endişesine neden olurken kente sahip çıkması gereken Büyükşehir Meclisi, siyasi tartışmadan öteye gidemedi!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de bazı orman arazilerinin vasfını yitirdiği gerekçesiyle Milli Emlak’a devredilerek satışına geçit veren Cumhurbaşkanlığı kararnamesine tepkiler sürürken, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde siyasi kavgadan öteye gidilemedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

 

SEÇER’E PAYLAŞIM TEPKİSİ

AKP’li Meclis üyesi Mevlüt Ok, konuyla ilgili sosyal medya paylaşımı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, “Cumhurbaşkanlığı kararıyla Mersin’deki bazı orman alanları belediyemizden görüş bile alınmadan orman dışına çıkarıldı. Bu orman alanlarını işgal edenlere ödül, TOKİ‘ye arazi açma girişimidir” paylaşımına tepki gösterdi.

Ok, “Bu açıklama ya hiç araştırma yapılmadan yapılan bir araştırma. Araştırıldıysa da bir iftira, Mersin halkını, kamuoyunu yanlış bilgilendirme. Bu durum Mersin’de 6-7 noktada var ki bir tanesi de Bozyazı’da. Orman alanından çıkartılan yerde belediye binası, Pazar yeri, mezarlık. Bunun hepsini Büyükşehir Belediyesi kullanılıyor. Peşkeş çekildiyse Büyükşehir belediyesine çekildi. Bu çok ayıp bir açıklama” dedi.

 

“ORMANLAR KAPANIN ELİNDE KALDI”

Başkan Seçer ise “Sen bu kanunun amacını aşan bir şekilde kullanılacağını düşünmüyor musun?” diyerek, kanunda açık noktalar aranarak kaşla göz arasında, harekete geçildiğini söyledi.

“İşgal eden ödüllendiriliyor” diyen Seçer, “Bir belediye başkanın kendi alanı ile ilgili bir satışa tepkisine, ‘ayıptır’ demeniz çok yanlış bir yaklaşım. Orman alanları sadece Mersin’de değil Türkiye’nin her yerinde kapanın elinde kaldı. Siyaset, belediye, öteki devreye girdi oy uğruna göz yumuldu. Dünyanın hiçbir tarafında bu kadar bilgisiz, birikimsiz, gereksiz işlem yapılmaz. Her hangi bir tespit yapılmamış. Gömlek baştan kötü. Ters iliklenmiş. Ben şehrimde olan bu olumsuzlukları dile getirmek zorundayım” yanıtı verdi.

 

TAŞ OCAKLARINA, MADENLERE YER AÇILIYOR

CHP’li Abdurrahman Yıldız da, ormanlarla ilgili düzenlemenin savunulduğu gibi çok masum olmadığını söyleyerek, “Ormanların çoğu taş ocaklarına, madenlere yer açılmak için vasfından çıkarılıyor. Bu tarz kararnamelerle yasalaştırılmaya çalışılıyor. Buna karşı çıkmamız lazım. Çünkü ormanlarımızın tüketildiği ölçüde artık bizimde yaşamımızın yavaşlayacağını hepimizin anlaması lazım.

Geçenlerde çok yaygın bir şekilde Erdemli’nin yaylalarında biokütle santrali diye bir şey üretildi. 100 yıldan fazla süre fazla doğada bulunan ardıç ağaçları kesilerek biokütle santrallerinde enerjiye çevrilmeye çalışılıyor. Buna tepki verilmesini bekledim mecliste ama verilmedi. Bizim bu biçimde ormanların 2/b adı altında vasfını yitirdi diye ormanlık alandan çıkarılması kabul edilemez. Çocuklarımıza miras bırakacağımız geleceğimiz yok ediliyor. Biraz daha hassas olmamız, ormanlara sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

 

AKP’Lİ ÖZTURHAN İLE BAŞKAN SEÇER ARASINDA TARTIŞMA

AKP’li Meclis üyesi Zafer Şahin Özturhan da, Seçer’e paylaşımından dolayı tepki gösterdi. “Orman alanlarını işgal edenlere ödül diyorsunuz keşke biraz araştırıp yazsaydınız. Ben  şunu anladım, ‘Mersin’de ne yapılacaksa her şey tek elden benim elimden geçsin’ istiyorsunuz” dedi.

Başkan Seçer ise aksine buna karşı olduklarını söylerken Özturhan, “Sanki oralar birilerine peşkeş çekilecekmişçesine bir paylaşım yaptınız. Bu paylaşımı şehre artısı olacak mı? Orası ne için yapılacak? Oraya ne katma değer sağlayacak? Bununla ilgili bir çayışma yapsaydınız belki bu cümleyi yapmazdınız. Orman vasfını yitirmiş bölgeler bunlar” dedi.

Seçer ise araya girerek, “Ben halk yararına göre görevimi yapıyorum. Ben bunlara ses çıkarmadığımda Ben kentime sahip çıkmıyorum, başa teşekkür edein. Hükümetler, belediye başkanları, bürokratlar gelir gider. Ben kentin her metrekaresine sahip çıkmak zorundayım. Ormanlar talan edilmesin diye uğraşıyorum” dedi.

Özturhan, “Cumhurbaşkanı, bürokratı, siyasileri herkesi zan altında bırakıyorsunuz. Siz burada vatandaşlara TOKİ konutlarına karşı mısınız?” diyerek, bu arazilerin nereye kullanılacağı ile ilgili her şeyin ortada olduğunu, TOKİ, organize sanayi bölgesi ve Mut’ta hal yapımı için tahsisler olduğunu aktardı.

 

ORMANDAN ÇIKARTILAN ARAZİLER TOKİ, OSB VE HAL’E TAHSİS EDİLECEK

Özturhan, “İstihdama, yatırıma karşı mısınız?” derken, Seçer, “Değilim. Talana karşıyım” dedi. Özturhan, “Biz hiçbir yere peşkeş çekmiyoruz. Biz buraya kamu yararına ve şehrin geleceği adına tahsisler yaptık. Bunu sizin öğrenip ondan sonra bu açılamaları yapmanız gerekiyor” dedi.

Seçer ise “Bu ülke sizin tapulu malımı zannediyorsunuz. Ben savunmayacak mıyım? Alınan kararları değerlendirmeyecek miyim?”yanıtı verdi.

Özturhan ise “Makyaj ile algı ile hakkaniyetin gerçekliğin önüne geçemezsiniz.Orada TOKİ, OSB’ye, hale tahsisler yapılacak. Bunlara karşıyız diyorsanız bunu da kamuoyuna açıklarsınız” dedi

Seçer ise “Kamu yararına olan hiçbir şeşe karşı değiliz. Kamu yararı olmayan uygulamalar karşıyız. Sayemizde şeffaf oldu” yanıtı verdi. 

Cumhur İttifakı’nı alınganlık yapmakla eleştirerek, “Herkes twitlerimizi takip ediyor demek ki bu da güzel bir şey. Belediye başkanı kayıtsız değil. Bu memleket ne çekti ise sorumsuz idarecilerden çekti. İnşallah siz haklı çıkarsınız biz endişelerimizi diye getirdik. Bu örtülü bir orman affıdır. İnsanlar bunu alışkanlık haline getirdi. Siz bunun önünü açtınız. Yasalar kutsal metin değil. Parlamento hata yapmıyor mu, bal gibi de yapıyor” diye konuştu. 

 

“KANUN AMACI DIŞINA ÇIKARTILMAZSA HİÇBİR İTİRAZIMIZ YOK”

Meclisin ilerleyen bölümünde yine bu konuya değine Seçer, orman alanlarının daraltılması konusunda bir iddialarının olmadığını belirterek, “Her şey rakamlar değil, birde olayın esasına girmek lazım. Burada mesele Türkiye’de orman alanlarının işgali konuşuluru. Buradakiler devede kulak. Özellikle İstanbul’da, Muğla’da bu işin artık şebekeleri oluşmuş. Büyük rantlar bunlar. Bizim bu konuda uyarıda bulunmamız lazım. Belediye başkanlarına her hangi bir bilgilendirme yapılmaksızın hareket ediliyor. Yenişehir’de ki söz konusu alan örneğin yerleşim yeri. Kanun amacı dışına çıkartılmazsa hiçbir itirazımız yok. Biz kamunun hakkını korumak zorundayız. Böyle bir uygulamada yerel yönetimlerin de görüşü nün alınması lazım” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA