“ORMANLAR RANTA AÇILMASIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ORMANLAR RANTA AÇILMASIN”


 

Mersin’de bazı alanların orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman dışına çıkarılması rant endişesine neden olurken stk temsilcileri ve siyasiler karara tepki gösterdi. MERÇED ise kararın iptali için dava açmaya hazırlanıyor.

Hediye Eroğlu

6 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile Mersin ve Ankara’da bulunan bazı alanların orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı kararının Mersin ile ilgili bölümünde Yenişehir İlçesi Çavak Mahallesi, Mezitli İlçesi Bozön Mahallesi, Bozyazı İlçesi  Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla İlçesi Çayırekinliği Mahallesi, Mut İlçesi  Narlı Mahallesi, Akdeniz İlçesi Evci Mahallesinde’ki bazı alanlar bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmediği, tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerlerden veya üzerinde 28/4/2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunan yerlerden olan, ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları gösterilen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir” denildi.

 

MERÇED: DAVA AÇACAĞIZ

Mersinliler ranta neden olacağı gerekçesiyle karara karşı çıkarak söz konusu alanların tekrar ormana dönüştürülmesini istedi. Mersin Çevre ve Doğan Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Ormanların ranta açılmasına karşı olduklarını belirterek “Bizim görüşümüz net. Kararın iptal edilmesi için dava açacağız. Bizim daha çok orman alanına ihtiyacımız varken bu orman alanlarının ranta açılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Buralar ağaçlandırılabilir. Oralar ormanlık olarak karunması gereken yerler. Vasfını yitirmişse de eski vasfına dönüştürmek gerekiyor” dedi.

 Bunun için hem demokratik haklarını hem de yasal haklarını kullanacaklarını anlatan Aslan,  

Mersin’in havası çok kirli. Küresel iklim değişikliği ile Türkiye Paris Sözleşmesini imza attı. Paris Sözleşmesinde orman alanlarının korunması var. Daha çok orman alanı korunacak diye sözleşme metinlerinde mevcut. Orman alanlarını daha çok korumak genişletmek hükümleri varken biz orman vasfını yitirdi diye arazileri ormanlık alanlardan çıkarıyoruz. Bu ciddi bir çelişki. Bu rantın önünü açar, imara açar, sanayiye açar. Her türlü kullanıma açılır” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde omanların enerji santrallerine kullanılması için torba yasa çıktığını hatırlatan Aslan, “Bu yasaya paralel olarak buraları ormanlık alanlardan ç ıkardılar. Enerji santrallerine, boru hatlarına, köprü vb yerlere alan alacaklar” şeklinde konuştu.

 

“İNSANLAR BETON KEMİREREK KARINLARINI DOYURAMAZLAR”

CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız ise geçen bahar gencecik ormanlar kesilirken isyanlarında dile getirdikleri ‘buralar imara açılacak’ öngörüsünün gerçek olmaya başladığını söyledi. “Önce Çavak, Bozön bakalım sıra hangi köylere gelecek” diyen Yıldız, “Bir kez daha haykırıyoruz; İnsanlar beton kemirerek karınlarını doyuramazlar. İnsanlar ormanlar olmadan nefes alamazlar. Oksijen tüpüyle mi yaşamayı düşünüyorsunuz. Marx'ın dediği gibi "gölgesini satamadığız ağaçları kestiniz" şimdi yerine gökdelen mi yapacaksınız?” ifadelerini kullandı.

 

“BU YERLER KİMLERE TAKDİM EDİLMİŞTİR”

İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar ise  “Sahip Çıkılmayan Toprak Vatan Değildir!” ifadesini kullanarak şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı imzasıyla umuma ait geçen yerler, orman sınırları dışına çıkarılmıştır. Bu yerler kimlere takdim edilmiş, buralar kimlerin hesabına geçecektir? Halbuki bu yerler umuma aittir ve devlet hazinesidir. Ayrıca en büyük Nas bunların millet adına korunması üzerinedir. Evet! Bu hakikatin sevkiyle İYİ Parti olarak bu hareketin, Göz kırpmadan, aman vermeden,  hiçbir oyuna, hileye meydan bırakmadan takipçisi olacağız. Artık bir karış devlet hazinesinin, millete ait toprak parçasının talan edilmesine, birilerine peşkeş çekilmesine tahammülümüz yoktur. ‘Sahipsiz bir milletin, vatanın batması haktır! Lakin bizler sahip çıktıkça bu vatan batmayacaktır ‘düsturunca sahip cıkacağız, takip edeceğiz, talan ettirmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“YAPILAN MERSİN HALKINA HAKSIZLIKTIR”

HDP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ali Tanrıverdi ise şunları dile getirdi: “Mersindeki yerel yönetimlerin yetkili kuruluşlarının görüşü alınmadan, çok önemli alanların orman niteliğinden çıkarılması ve tarım alanlarında uygun olamayacağı bu nedenle yapılaşmaya açılması keyfiliktir, Mersin halkına yapılan haksızlıktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA