KOCAMAZ’DAN LİMAN ÇIKIŞI: HERKES KARŞI ÇIKMALI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KOCAMAZ’DAN LİMAN ÇIKIŞI: HERKES KARŞI ÇIKMALI


 

İYİ Parti GİK üyesi Burhanettin Kocamaz, muhalafetin tepkisine rağmen TBMM’den geçen limanların 49 yıllığına işletmelere devredilmesi teklifine sert tepki göstererek, “Anayasaya ve yasalara aykırı olarak alınan bu meclis kararının geçerli olmaması lazım. Bütün muhalefet partilerini ve vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Haber Merkezi

 

İYİ Parti GİK üyesi Burhanettin Kocamaz, limanların 49 yıllığına devrine ilişkin teklifin TBMM’de kabul edilmesinin ardından Mersin Deniz Ticaret Odası’na gelerek fikir alışverişinde bulundu.

Çıkarılan kanunun yangından mal kaçırma düşüncesi ile hazırlandığını ifade eden Kocamaz, “Bildiğiniz gibi hükümet nakit sıkıntısı çekiyor. Ödemelerde zorluk çekiyor. Daha önce özelleştirme adı altında yapılan bir çok düzenlemeler vardı. Artık o özelleştirmeden gelen paralar suyunu çekti. Şu anda geleceğe yönelik kanunsuz anayasaya aykırı ihale kanunlarına aykırı bir şekilde düzenleme yapılıyor. Mersin limanı 36 yıllığına 2043 yılına kadar ihale edilmişken ihale kanunlarına aykırı bir şekilde adeta ihaleye fesat karıştırma şeklinde bunların süresi 2056 yılına kadar uzatılıyor. O zamana kadar ki kiralama bedelleri şimdiden tahakkuk ettirilip tahsil edilmek isteniyor” dedi.

İktidarın elinde özelleştirilecek yeni kaynakların çok azaldığını ifade eden Kocamaz, “İktidarın yeni kaynaklara ihtiyacı var. Hazineye yeni özelleştirmeler yoluyla kaynak yaratmak istiyorlar. Bu kapsamda tesisler, fabrikalar, gayrimenkuller satış yoluyla elden çıkartılırken, limanların işletme haklarının devir sürelerinin uzatılmasında da amaç farklı değildir” şeklinde konuştu.

 

“BENDEN SONRASI TUFAN ANLAYIŞI VAR”

2023 yılında yapılacak seçimde bu iktidarın gitme olasılığının çok yüksek olduğunu vurgulayan Kocamaz, “2 yıl sonra görevi bitecek olan bir siyasi iktidarın, kendinden sonra gelecek karar vericileri ilgilendiren bir konuda böyle bir ön alması; ne hukuki, ne etik, ne demokratik ne de kamu yararı açısından uygun değil. Kendilerinden sonra gelen her kim olursa olsun onlarında kullanacağı kaynakları şimdiden kullanmak istiyorlar. Benden sonra tufan anlayışı var. Buna herkesin karşı çıkması lazım” şeklinde konuştu.

Anayasaya ve yasalara aykırı olarak alınan bu meclis kararının geçerli olmaması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, bütün muhalefet partilerini ve vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

 

“YAPILMASI PLANLANAN ANA KONTEYNER LİMANININ ÖNÜ KESİLİYOR”

Mersin’e yapılacak yeni konteyner limanınında bu çalışma ile önünün kesildiğini anlatan Kocamaz,

“Onun için Mersin’in ve diğer Akdeniz’deki limanların önünün açılması için bu mücadelede herkesin yer alması gerekiyor. Çin Akdeniz’i bir Çin gölü haline getirmek için değişik ülkelerden limanlar almaya çalışıyor. Oraları kendisinin işletmesi için bir çaba içinde iken Mersin’e bizim hükümetin geçmişte Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Akdeniz’in değişik yerlerinde liman kurma çalışmalarının önü kesilmiş oluyor. Yani nereden nereye diyor Sayın Cumhurbaşkanı... Başka ülkelerde liman kiralamaya çalışan bir Türkiye’den şu anda kendi limanlarının geleceğini bir başka firmaya yasalara aykırı bir şekilde özelleştirme konusunun uzatılması şeklinde yapılmaya çalışılıyor. Bunun önüne geçmek lazım. Herkesi göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İKTİDAR GERÇEKLER YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYOR”

Covid 19 pandemisi sonrası küresel ekonomide üretim ve tüketim bölgeleri arasında, ticaret akış zincirinin bozulduğunu vurgulayan Kocamaz, “Küresel arz zinciri uzakdoğudan koparak Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu coğrafyaya kaydı. Dolayısıyla Türkiye ile Batı ülkeleri arasındaki ticaret hareketliliğinin artabileceği bir döneme girdik.  Bu küresel gelişmeler Türkiye limanlarının stratejik önemini artırdı. Yani 2027’de bitecek olan liman özelleştirmesi sözleşmelerinin daha yüksek fiyatlarla ihale edilebilmesinin önünü açtı.  Fakat iktidar dün gece sanki bu gerçekler yokmuş gibi davranarak değeri her geçen gün artan limanlarımızın zamanından önce haraç mezaç yeniden ihalesinin önünü açtı. Bu kararla yarınlarda milletimiz 3 kazanacakken 1 kazanacak hale getirdi. Neden ülkenin geleceğini ipotek altına alıyorsun? Böyle bir yönetim anlaşıyında millet yararı aranabilir mi?

Bunu da geçtik. Haydi zamanından önce özelleştirmeyi yeniden özelleştirdin. Peki neden açık ihaleden kaçıyorsun? Neden milletin 3 kuruş fazla kazanmasının mücadelesini vermiyorsun? Sizin bu kararınızda kamu yararı nerede? Mersinlinin çıkarları nerede? diye sordu.

 

“LİMANA YAPILACAK YATIRIMLARIN ERTELENMESİNİN ÖNÜ AÇILIYOR”

İktidardan “üç denizde üç liman” projesi kapsamında Mersin’e Ana Konteyner Limanı yapmasını beklerken. İktidarın bunu yapmadığı gibi mevcut Mersin Limanının 2043’te bitecek olan özelleştirme süresini ihalesiz bir biçimde 2056’ya uzatmanın hesabını yaptığını anlatan Kocamaz şunları söyledi: “Biz Mersinliler olarak mevcut limana taahhüt edilen yatırımların yapılmasını, bu yatırımların takibini, denetlenmesini beklerken iktidar özelleştirme sözleşmesini uzatarak limana yapılacak yatırımların ertelenmesinin önünü açıyor. Böyle bir kararın Mersin’e kazancı olabilir mi? Bu iktidar küresel ekonomide yaşanan gelişmeleri, küresel dış politikada yaşanan dönüşümleri okuma yeteneğini yitirmiş durumda. Çin Uzakdoğu’dan kalkıp geliyor, Yunanistan’da İtalya’da Cezayir’de İsrail’de liman satın alıyor. Akdeniz’i bir Çin gölü haline getiriyor. Biz ise bu gelişmelere gözlerimizi kapıyor, kulaklarımızı tıkıyoruz. Yıllar önce komşularından liman satın almayı planlayan Türkiye’den bugün zamanından önce limanlarını özelleştirmek isteyen Türkiye’ye. Hayaldi gerçek oldu. Millet ilk seçimde bu iktidardan kurtulacak. Mersinli haklarını gaspeden bu iktidardan demokratik seçimde hesabını soracak.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA