“POSTA EMEKÇİLERİ GEÇİNEMİYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“POSTA EMEKÇİLERİ GEÇİNEMİYOR”


 

Ülkedeki ekonomik kriz ve ücret eşitsizliğinden etkilenen PTT çalışanları eşit işe eşit ücret taleplerini dile getirerek yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de Haber-Sen tarafından ücret dağılımındaki eşitsizlikten etkilenen PTT çalışanlarının

seslerini duyurmak ve “eşit işe eşit ücret” talebi ile ilgili Eğtim-Sen binasında basın açıklaması düzenlendi.

Haber-Sen Mersin İl Temsilcisi İbrahim Utku Şenocak tarafından yaptığı açıklamada, “Türkiye halklarının ve kamu emekçisinin gün geçtikçe yoksullaştığı zor bir süreçten geçmekteyiz. Özellikle asgari ücretin açıklanması ile birlikte “alım gücü” hiçe sayılarak adeta insanların aklı ile oynayan yandaş ve iktidarcı sendika, bu sözde zammı bir kazanım olarak lanse etmiştir” dedi.

 

“FİYAT ARTIŞLARININ ADI ZAM DEĞİL, ZULÜMDÜR”

Ülkedeki genel tablodan PTT’deki ücret dağılımına baktıklarında “eşit işe eşit ücret” talebimizin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını anlatan Şenocak, “Kurumda 399’lu, İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) ve taşeron emekçilerin hepsi aynı işi yapmakta ama farklı ücret almaktadırlar. Üç ayrı başlıkta toplanan emekçilerin hiçbiri insanca geçinebilecek bir ücret alamamaktadır. Elektrikten doğalgaza, akaryakıt ürünlerinden ulaşıma yapılan fahiş zamlar hepimizin üzerine kabus gibi çökmüştür. İktidarın döviz kurunun düşmesi ile övündüğü koşullarda yapılan bu zamlarla ekonomik krizin yükü yine halka ve PTT’ de emeği ile geçinen emekçilere yıkılmıştır. Elektrikte yüzde 127, doğalgazda yüzde 25, vergi, resim ve harçlarda %36, halkın vergileri ile yapılan ve normal koşullarda ücretsiz olması gereken köprülerin geçiş ücretlerinde yüzde 25 oranında yapılan fiyat artışlarının adı zam değil, zulümdür” şeklinde konuştu.

 

“SANAL RAKAMLARIN ENFLASYON DİYE YUTTURULMASINDAN BIKTIK”

Dört kişilik bir ailenin hem açlık hem de yoksulluk sınırının son bir yılda yüzde 55 artarak açlık sınırının 4 bin, yoksulluk sınırının ise 13 bin TL’yi aştığını vurgulayan Şenocak şöyle devam etti: “Bu koşullarda altı milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin sahte verilerden türetilen enflasyon farkı ile çoktan kadük hale gelmiş toplu sözleşme artışları ile yetinmesi beklenemez. Milyonlarca çalışan gibi PTT emekçileri de TÜİK vasıtası ile açıklanan sanal rakamların enflasyon diye yutturulmasından  bıkmıştır. Buna rağmen kara kışın ortasında bu hayat pahalılığı ve zam kasırgası içinde, PTT emekçilerinden ve emeklilerden daha fazla fedakarlık beklemek tek kelime ile aymazlıktır. ENAG‘a göre 2021 yılı enflasyon artışı yüzde 82,81 olarak hesaplanırken, TÜİK’e göre yüzde 36,08 olarak hesaplandı. Açıklanan bu rakamlardan TÜİK’in gerçek enflasyondan habersiz olduğunu ya da istediğim gibi hesaplarım anlayışını devam ettirdiğini görüyoruz”

 

“İKİ ADIMLI PLAN HAYATA GEÇİRİLMELİ”

PTT emekçilerinin ve emeklilerinin yıllardır artan kayıplarını gidermek için iki adımlı bir plan hayata geçirilmesini isteyen Şenocak taleplerini şöyle sıraladı: “İlk adımda PTT emekçilerinin ve emeklilerin maaşları Ocak ayından itibaren en az asgari ücrete yapılan artış oranında, yani yüzde 50,4 oranında artırılmalıdır. İkinci adımda mevcut “toplu sözleşme sistemi” derhal değiştirilmeli, grev hakkı ile tamamlanan evrensel gerçek toplu sözleşme sistemine geçilmelidir. Bunun devamı olarak en geç üç ay sonra toplu sözleşme masası kurulmalıdır. Tüm tarafların ve bağımsız iktisatçıların katılımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı tespit edilmelidir. En düşük maaşı alan, eşi çalışmayan, iki çocuklu kamu emekçisinin geliri maaş zammı, kira yardımı, ulaştırma yardımı, yemek yardımı gibi kalemlerde yapılan artışla tarafların birlikte belirlediği dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı rakamının üzerine çıkarılmalıdır. PTT emekçilerinin maaşları en düşük maaşı yoksulluk sınırı üzerine taşımak üzere yapılan artış oranında artırılmalıdır. Haber Sen olarak, tüm PTT emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebine sahip çıkmaya, hayat pahalılığına,  adaletsiz vergi sistemine, yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA