PESTİSİT SKANDALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PESTİSİT SKANDALI!


 

İki yıl önce nar yedikten sonra yaşamını yitiren 4 yaşındaki Saliha Çakır soruşturmasında adli tıp raporunda ölüm nedeni nara sıkılan tarım ilacı gösterildi. Bakanlık ise Milletvekili Turan’ın konuyla ilgili soru önergesine, Mersin İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünce yapılan analizlerde pestisit tespit edilmediğini açıklayarak, büyük bir skandala imza attı!

Haber Merkezi

 

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 2 yıl önce nar yedikten sonra öldüğü iddia edilen 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın adli tıp raporu ortaya çıktı. Çakır'ın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü tespit edildi.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle ilgili verdiği soru önergesine yanıt geldi.

Yanıtta; “Saliha Çakır’ın vefatı ile sonuçlanan olayın, Yeşilhisar Cumhuriyet Başsavcı1ığı'na intikal etmesi üzerine; İl ve İlçe Müdürlüğümüz gıda birimi personelleri tarafından, Saliha Çakır’ın vefat öncesi tükettiği (evdeki) nardan 01/11/2019 tarihinde numune alınarak ‘Pestisit Analizi’ için ivedilikle Mersin İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne gönderilmiştir. Burada ‘Pestisit’ tespitine yönelik analizler yaptırılmıştır. Mersin İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünün 01/11/2019 tarih ve 1903005240/00 numaralı ‘Muayene ve Analiz Raporu’na göre pestisit tespit edilmediği anlaşılmış olup analiz sonuçları, dosyasına eğlenmek üzere Yeşilhisar Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. İlçe Müdürlüğümüz tarafından ayrıca bir rapor düzenlenmemiştir” ifadelerine yer verdi.

 

“BAKANLIK ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Turan ise açıklamayı ‘skandal’ olarak tanımladı.

“Bakanlık cevabı ile büyük bir skandala imza atmıştır” diyen Milletvekili Turan, “Bu durum kabul edilemez. Mersin İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünce hazırlanan rapor, Adli Tıp Raporunu hükümsüz kılmıştır. Bakanlık manipülasyon yaparak yaşanan olayı örtbas etmeye çalışmaktadır. Bakanlık, Adli Tıp Raporu’yla pestisit sonucu ölümü kesinleşen 4 yaşındaki yavrumuz Saliha Çakır’ın ölümündeki sorumluluğunu yerine getirmekten kaçınmıştır. 

Pestisitteki denetimlerin yetersizliğini, uygulama-kontrol-izleme sisteminin çalışmadığını defalarca söylememize rağmen Bakanlık bu konuda adım atmamıştır. Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tarım ürünlerinde yapılan analizlerde özellikle çocuk sağlığı için çok büyük bir tehdit vardır ve yıllar önce yasaklanmış pestisitler hala tespit edilmektedir. Bakanlık bunu ithalatta kayıp yaşamamak için yapmaktadır ama insan kaybını Saliha Çakır örneğinde olduğu gibi önemsememektedir. Bakanlık aklımızla, sağlımızla, hayatımızla adeta oynamaktadır. Daha fazla ölümlerin yaşanmaması için konuyla ilgili tüm kurumları göreve çağırıyoruz” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA