OKULLARIN HALİ PERİŞAN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OKULLARIN HALİ PERİŞAN!


 

Mersin’deki okullarda temizliğin yanında güvenliği sağlamada da büyük katkısı olan İş-Kur eleman sayısının önceki yıllara göre yüzde 60 azaltılması sıkıntıya neden oluyor. Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, büyük okulların bu sorunları velilerden para toplayarak aştığını ifade ederken küçük okullarda güvenlik ve temizliğin evlere şenlik olduğunu söyledi.

Hediye Eroğlu

 

Eğitim-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, okullarda yaşanan temizlik ve güvenlik sorunlarını gazetemize anlattı. Tekin, genel anlamda okulların ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmayarak velilerin üstüne atıldığını kaydetti. Verilen dezenfektan, maske ve temizlik malzemelerinin küçük okullarda yeterli olurken binlerce öğrencisi olan okullarda yetersiz kaldığını anlatan Tekin, “Milli Eğitim’in bütçesi kısıtlı, Badana, boya işlerini belediyeler karşılıyor” dedi.

 

“İŞ KUR ELEMANLARINI YÜZDE 60 DÜŞÜRDÜLER”

Okullarda en önemli sorunun temizliğin yanında güvenliği de sağlayan İş-Kur elemanlarının bu sene yeteri kadar verilmemesi olduğunu anlatan Tekin, “Bu yıl geçtiğimiz yıla göre İş-Kur elemanları yüzde 60 daha az verildi. Mesela Yenişehir ilçesinde önceki yıllarda 110 temizlik elemanı verilirken bu yıl bu rakam 33’e düştü. Bu durum diğer ilçelerde de aynı. İş-Kur elemanları birçok okulda hem temizliği yapıyor hem güvenliği sağlıyordu. Eleman sayısı çok düştü. Kısıtlamaya gidildi. Sanıyorsam hükümet çok fazla İş-Kur elemanın ücretini ödeyemediği için bir kısıtlamaya gittiler. 2 temizlik elemanı verilirken bazı okullara bir tane bile verilmiyor. İmkânı olmayan okullar var. Köy okulları olsun kenar mahalledeki para toplayamayan okullar var. Olarda da durum içler acısı. Kenar mahalle okullarında güvenlik sorunu oluyor. Görevli verilmediği için güvenlik evlere şenlik. Kapıda öğretmen nöbet tutsa bile derse girince okullara giren çıkan bellisiz oluyor. Çünkü İş-Kur elemanları aynı zamanda güvenliği de sağlıyordu. Böyle olunca güvenlik elemanı eksikliği de oluyor” şeklinde konuştu.

 

“KENAR MAHALLE OKULLARI ORTADA KALDI”

Daha önce bir çok okula bir güvenlik birde temizlik görevlisi verildiğini hatırlatan Tekin, “Şimdi onu kaldırdılar. Çok aza düşürdüler. Güvenlik hiç yok, temizlik bir tane verirlerse veriyorlar. Yoksa oda yok. Büyük okullarda velilerden para toplanarak bu açık kapatılıyor. Güvenlik şirketinden güvenlik görevlisi tutuyorlar. Aylık 5 bin liraya yakın maliyetleri var. Ancak velilerin hiç aidat veremediği kenar mahalle okulları ortada kaldı. Pandemi döneminde daha fazla görevli verilmesi gerekiyor ama tahminimizce bu durum ekonomik gidişattan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.  

 

“İMAM HATİPLERDE LALE DEVRİ YAŞANIYOR”

Milli Eğitime ayrılan bütçenin çoğunluğunun İmam Hatiplere gittiğini belirten Tekin, “İmam Hatiplerde lale devri yaşanıyor. Bütün ödenekleri tam oluyor. Güvenlik, temizlik elemanı tam veriliyor. İmam Hatiplerin durumu çok iyi. Ben kaç tane İmam Hatip okuluna gitti isem her yer jilet gibi. Kaç tane normal okula gitti isem imkansızlıklar, eksiklikler var. Okul müdürleri hali ile hem yetkili sendika yani hükümet sendikasının üyesi hem de okulun yetkilisi olduğu için sesini çıkaramıyor. Yetkililer imkanlarınız ile halledin diyor. 3-5 kuruş ödenek gelirse yandaş okul müdürlerine dağıtılıyor. Hatta yandaşlıkta ta şöyle bir aşama var. Eskiden sadece yandaşlara dağıtılıyordu şimdi yandaşlardan yakın olanlara dağıtılıyor. Yandaş olsan bile şimdi vermiyorlar” dedi.

 

“OKUL MÜDÜRLERİ ÇARESİZLİKTEN AĞLAYIP SIZLIYOR”

Ziyaretlerinde okul müdürlerinin eksiklerini dile getirerek ağlayıp sızladığını belirten Tekin şunları kaydetti: “İhtiyaç olarak okulların tadilatı hafif kalmaya başladı. Ana unsur okulların işletilmesi. Okulların işletilmesinde İş-Kur elemanları çok önemli rol oynuyorlardı. Çünkü yıllardır hizmetli kadrosu atanmıyor. Hizmetli açığını böyle kapatıyorlardı. Hatta bunu övünerek İş-Kur’dan elaman sağlıyoruz diye övünüyorlardı. Devlet ucuza getiriyordu. Bütün ilçelerde durum aynı. Okullara gidince kapıda kimseyi göremiyoruz. Okullar güvenlik elemanı tutamıyor.  Ana ihtiyacı olan sabun, peçete, havlu gibi ihtiyacı varken güvenliğe yönelik bir şey yapamıyor. Çünkü ciddi maliyeti var.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA