MECLİSTE HAL TARTIŞMASI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİSTE HAL TARTIŞMASI


 

Erdemli ve Kocahasanlı halleri birleştirilerek Alata’da yeni inşaatı süren yeni hale taşınması projesi ‘kaynak’ sıkıntısını aşamıyor. Büyükşehir Belediyesi dükkan taşı ile kaynak yaratmak isterken muhalefet, satışta haldeki esnafların öncelikli olması talebinde ısrar etmesiyle konu tekrar komisyona gönderildi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan Aralık ayı birinci oturumunda Erdemli Alata Mahallesi’nde inşaatı süren Hal tesislerinin satışı teklifi tartışmalara neden oldu. Hal Tesisi’ndeki 52 adet bağımsız bölümün satışı için Büyükşehir Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi ile ilgili teklifin idareye iadesine komisyonlarca oy birliği ile karar verilirken mecliste sert tartışmalar yaşandı.

Teklif ile ilgili söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yeni Erdemli Hali’nde inşaatı devam eden dükkanların satışının söz konusu olduğunu ifade ederek “Yasa gereği biz bunun yüzde 50’sini satabiliyoruz. Orada iş yapan komisyoncu esnaf var ve doğal olarak ihaleye çıkılacak. Onlarda kalmazsa bir mağduriyet yaşanır. Mevzuatta mevcut hak sahiplerinin de ihaleye girebileceği hatta önceliklerinin olduğu madde bulduk” dedi.

 

“MAĞDURİYET OLMAYACAK”

Ancak komisyonun ısrarla bu konuyu tuttuğunu anlatan Seçer, “Komisyon teklifi ya reddedecek ya idareye iade edecek. İdareye iade etme yönünde bir karar almış. Bu dükkanların satılmasının makul olması gerekiyor. Dükkanlar onlarda kalmazsa komisyoncuların mağduriyetinden söz ediliyor.  Böyle bir mağduriyet söz konusu olmayacak” dedi.

 

“İDAREYE KAYNAK YARATMALIYIZ”

Satma gerekçelerini de anlatan Seçer, “Yarım kalmış bir inşaatı devraldık. Şu anda süratli inşaatı devam ettiriyoruz. Ekonomik koşulları düşündüğüz zaman da idareye bir kaynak yaratmak ve bu yapılan imalatın tekrar akamete uğrama tehlikesini ortadan kaldırmak için biz bunları satmak istiyoruz. Ben bunun tekrar komisyona sevkini teklif ediyorum. Tekrar bir görüşülsün tekrar gündeme alalım.  Ne benim kararım ne sizlerin kararı. Keyfi olmasın. Bir birimizi ikna etmek durumundayız” şeklinde konuştu.

 

“SÖYLENENLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ SIKINTILI OLABİLİR”

MHP Grup Sözcüsü Fahrettin Kılınç ise bunun uzun süredir komisyonun gündeminde olan bir konu olduğunu ifade ederek  “Zaman zaman sizinle görüştüğümüz bir mesele. Burada komisyon böyle ısrar etti, Cumhur İttifakı böyle ısrar etti gibi bir yaklaşım doğdu değil. Bu konuda nasıl çözüm üretirizin peşine düştük. Bize satabiliriz denilerek bazı şeyler söylendi. Önümüze gelen rapora göre bu söylenenlerin hayata geçirilmesi son derece zor ve sıkıntılı. Onun için idare eğer bunda ısrarlı iseniz yeni bir düzenleme yaparak meclisin gündemine getirilsin. Konuyu komisyona havale edelim tekrar tartışalım” diye konuştu.

 

“HER SEFERİNDE BAŞA DÖNÜYORUZ”

Mevcut hali ile bunun böyle olmasının işleyişi zorlaştıracağını öne süren Kılınç “Her seferinde tekrar başa dönüyoruz. Üretici ile tüketici arasında kurulan bir denge, yıllardır süren bir süreç var. Biz sizi anlıyoruz. Siz bu yatırımı yaparken kaynakları bu yatırıma harcamak yerine farklı noktada değerlendirmek istiyorsunuz. Bunu da makul görüyoruz ama siz Erdemlililer’inde belediyesisiniz. Buna bağlayıp bu şekilde geldiğinizde bizim buna itirazımız var.İtirazımız mevcut işleyişin ve üretici ile tüketici arasındaki dengenin bozulacak olmasına. Bu dengeyi bozmadan bir formül bulunabiliyorsa konu yeni bir düzenleme yapılarak geri getirilsin,, tekrar konuşalım. Biz bunu böyle oylarsak ya bunu reddederiz yada idaresine iade edelim diye konuştuk.  Takdir meclisin” ifadelerini kullandı.

 

“BELEDİYENİN KAYNAKLARINI 50 ESNAFA AKTARMAMI İSTİYORSUNUZ”

Söz alan Başkan Seçer ise “Belediyenin kaynaklarını orada 50 tane komisyoncu esnafına aktarmamı istiyorsunuz. Bırakın bende 5 bin kişiye aktarayım. Komisyoncular orada para kazanıyor. Bunların mutlaka birikimi vardır. Alsınlar mülk sahibi olsunlar. Para sayıp mülk sahibi olacaklar. Siz niye Erdemli halkı için ayırdığımız parayı 50 tane komisyoncuya harcamamızı istiyorsunuz? Fahrettin bey bu işi bilen insan. Halde esnaf. Haldeki esnaf sittin sene işlettiği dükkanı alacak birikimi yoksa bu doğru değil. Bizde halden anlayan insanız. Muhammen bedeller makul seviyede olacak. Onlar alacak bunu. Bizde bir kaynak yaratalım. Bu inşaat seri şekilde bitsin. Pırıl pırıl yeni dükkanlara kavuşsunlar” şeklinde konuştu.

 

“İÇİNDEKİ İNSANLARI ZORLAMADAN SATALIM”

Tekrar söz alan Kılınç ise “Bizim kastımız bunları satmayalım değil. Dükkanları mevcut işleyişi bozmadan satalım. Bu ihale böyle olursa bir tarafı eksik kalır. Belediyeye gelirde temin edelim. Ama bunu önce içindekilerin tasnifini yapalım. Büyükşehir Belediyesi halinde yapıldığı gibi. Bunlar için fiyat belirleyelim. İçindeki insanlara zorlamadan satalım. Ama 2886 sayılı ihale yasasına göre yaparsak işleyişi içinden çıkılmaz hale getirir. Bizim ricamız bu yeniden bir düzenleme yapılsın. Bu düzenleme meclisin gündemine gelirse daha sağlıklı bir sonuç alırız.”

 

“15 ESNAF DIŞARIDA KALIYOR”

Seçer’in talebi ile konu ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, “Plan Bütçe Komisyonunun konunun her safhasından haberi var. Komisyoncu esnafın dışından başka illerden ihaleye girilecek olmasından dolayı ekli ile endişeleri vardı. Bu endişeleri yönetmeliğin 30. Maddesini kullanarak aştık. Yasa dükkanların yüzde 50’sini satabileceğimize hükmediyor. Yani 52 adedini satabiliyoruz. 52 adedi de tamamen halde iştigal edenlere satacağız. Kalanlardan üretici birliklerini düştükten sonrakileri haldeki esnaflara kiraya vereceğiz. Bunu kendilerine arz ettim. Kocahasanlı Hali ile Erdemli Hali’nde toplam iştigal edenlerin mevcut yapılan hali hesap edersek 15 civarındaki dışarıda kalıyor. Sorun buradan kaynaklandı. Doğal olarak kalacak çünkü bizim yeni halde 105 işyerimiz var” ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer ise “Biz zaman kaybediyoruz. Bir ön önce satışı yapıp inşaatı yapmak istiyoruz. Yeni teklifimizi hazırlayalım. Bunu idareye iade edelim. Sonra yeniden meclise getirelim” dedi.

 

“TOPU TAÇA ATMAYA GEREK YOK”

“Topu taca atmaya gerek yok” diyerek sözlerine başlayan MHP’li Mehmet Topkara ise “Kocahasanlı ve Erdemli hali birleşerek bir hal yapılmasına karar verilmiş. Yaşanan süreçte yeni yapacağımız dükkanların depolarının dükkana çevrilmesi ile dahi 15 kişi dışarıda kalıyor. Satılmasın, esnaf satın almayalım demiyor. Ama şu an inşaat şeklinde yapılmış değil. Şimdi oradaki esnaf arkadaşlarında bizlerinde Erdemlili meclis üyelerinin de talebi bu maddelerle bu sizin gösterdiğimiz iyi niyetin satışı mümkün değil” diye konuştu.

 

“DÜKKANLAR İÇİNDEKİ ESNAFA DEĞERİ ORANINDA SATILSIN”

Belediyelerin suyun üzerine yazılan yazı ile yönetilmediğini belirten Topkara, “Talebimiz bir an önce inşaatın bitip içine kiracı arkadaşların geçirilip sonra fiyat tespitlerinin yapılıp hangi dükkanların satılacağının belirlenmesi, müracaata çıkılıp içindeki arkadaşları satacak madde, yönetmelik kanun ne ise bunu bariz bir şekilde meclisin huzuruna getirip burada bu kararı alıp oradaki arkadaşlara bu dükkanların satılmasıdır. Bedeli belirlenir, dükkanlar belirlenir satışı yapılır. Buna karşı gelen yok. Buradan gelen paranın hizmete dönüştürülmesine engelde yok. Ama bir an önce dükkanların bitip o esnafın içine geçmesi sonra da belediyemizin belirlediği bedel üzerinden içindeki satabilecek yol yöntemleri bularak içindeki vatandaşlara değeri oranında satmaktır. Bu yetersiz olduğu için geri çekilmesi buna hazırlık yapılması noktasında bir ricamız vardır. Bunun böyle yapılması faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA