EĞİTİM-SEN’DEN ŞURA KARARLARINA TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EĞİTİM-SEN’DEN ŞURA KARARLARINA TEPKİ


 

Eğitim Sen Mersin Şubesi tarafından 20. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararların çocukların sağlıklı gelişimine aykırı olduğu gerekçesiyle tepki gösterilerek öğretmenlerin çalışma barışını bozacak “Kariyer sınavı”nın kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Hediye Eroğlu

Eğitim Sen Mersin Şubesi tarafından 20. Milli Eğitim Şurası’nda çocuklar ve öğretmenlerle ilgili alınan bazı kararlara tepki gösterilmek için Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi. “20. Milli Eğitim Şurası’nın Çocukların sağlıklı gelişimine aykırı kararlarını,  Öğretmenlik kariyer basamakları düzenlemesini, Kariyer sınavını ve rekabeti kabul etmiyoruz” şeklinde pankartın açıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Siyasi iktidarın yıllardır bilinçli ve programlı bir şekilde hayata geçirmeye çalıştığı ‘dindar nesil yetiştirme’ stratejisinin son hedefi 4-6 yaş grubunda yer alan çocuklarımız olmuştur. “Cumhurbaşkanı himayesinde” Saray’da yapılan 20. Milli Eğitim Şûrası’nda dün Okul Öncesi İhtisas Komisyonu’nda görüşülürken kabul edilmeyen okul öncesi eğitime din eğitimi eklenmesi yönündeki tavsiye kararı, Şûra Genel Kurul’unda 46 eğitimcinin şerh koymasına rağmen oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Pedagoji bilimine aykırı olan, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde telafi edilmesi mümkün olmayan zararlara yol açacak olan bu tavsiye kararını kabul etmek ve onaylamak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

“ALINAN KARAR 4-6 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN TEHDİTTİR”

“Eğitim sisteminde ve genel olarak toplumsal yaşamda iktidarın kendi dünya görüşüne, yaşam tarzına ve inancına uygun nesiller yetiştirme yönündeki uygulamaları tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline geldiği bir dönemde alınan bu karar 4-6 yaş grubundaki tüm çocuklar için büyük bir tehdit olduğunu öne süren Sümbül, “Türkiye’de ‘din eğitimi’ pratiklerinde sıkça karşılaşıldığı gibi, çocuklarda korku, endişe, umutsuzluk, suçluluk duyguları yaratan, soyut düşünme yetisi gelişmemiş, oyun çağındaki çocukların dini bilgiyi edinmeye hazır olmadığı bir dönemde dini eğitimle karşı karşıya bırakılmasının çocuk üzerinde olumsuz etkilerinin olması kaçınılmazdır. Geçmişte ‘günahları çoğalmadan cennete gitmek için ölmek isteyen’, ‘annesini kapanması için uyaran’ çocuklara ilişkin olarak yaşanan örnekler, bu kararın uygulanması halinde daha da artacaktır. Henüz oyun çağında olan, soyut düşünce yetileri yeterince gelişmemiş olan 4-6 yaş grubu okul öncesi eğitim çağındaki öğrencilere, hangi neden ya da gerekçeyle olursa olsun, dini eğitim verilmesi, Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesi ile temelden çelişmektedir” şeklinde konuştu.

 

“DEVLETİN ZORUNLU DİN DERSİ DOĞRU DEĞİL”

Laik bir ülkede devletin, zorunlu din dersi uygulamasıyla bireylerin kişisel inanç alanına girmesinin doğru olmadığını ifade eden Sümbül şöyle devam etti: “Bu noktada en hassas yaş grubu gelişim çağının başında olan okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardır. MEB’in görevi iktidarın dindar nesil yetiştirme hedefini gerçekleştirmek için çalışmak değildir. Çocuk ve gençleri insanlığın ortak evrensel değerleri doğrultusunda yetiştirmek, çocukların üstün yararını gözeten, çocuk ve gençlerin kendini gerçekleştirebilmesi ve eleştirel düşünce becerisini kazanabilmesine olanak sağlayacak somut adımlar atmak olmalıdır. Eğitim Sen olarak, çocukların sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyen her türlü adım karşısında olduğu gibi bu karara karşı da tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

 

 

“KARİYER SINAVI KABUL EDİLEMEZ”

Sümbül, öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili yaptığı açıklamada ise “Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi gündeme geldiği ilk günden itibaren tartışılmaktadır. Bugüne kadar yürütülen tartışmalar ve ağırlıklı olarak kimi özel öğretim kurumlarının önerileri doğrultusunda gündeme gelen başlıklar, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin iradesi dışında, onların görüş ve önerileri alınmadan masa başında hazırlandığını göstermektedir. Bu duruma, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan meslektaşlarımız tepki göstermektedir” dedi.

 

“KARİYER SINAVI ÇALIŞMA BARIŞINI BOZAR”

Öğretmenlik kariyer sınavının çalışma barışını bozarak aralarındaki mesleki dayanışmayı ve paylaşmayı ortadan kaldıracağını ve onları yarışa sokarak aralarındaki güven ilişkisini zedeleyeceğini belirten Sümbül şunları söyledi: “Kariyer sınavı üzerinden eğitim emekçilerinin acımasız bir rekabete sokulup, mesleki değersizleşmenin artması kesinlikle kabul edilemez. Öğretmenlerin ihtiyacı kariyer sınavıyla verilecek unvan ya da apolet değildir. Eğitim emekçileri ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini, mesleki itibarsızlaştırmaya derhal son verilmesini talep etmektedir. Öğretmenlerimiz zaten yoksulluk sınırının çok altında bir ücretle çalışmaya mahkûm edilmişken ve son ekonomik krizle iyice yoksullaşmışken, özlük haklarının geliştirilmesi ve mali kayıplarının giderilmesi için kariyer ve sınav şartı getirilmesi kabul edilemez. öğretmenler arasında hiyerarşi yaratmak, aynı işi yapan öğretmenlere farklı ücret politikası uygulamak, “eşit işe eşit ücret” ilkesine aykırıdır. Hiçbir ayrıma tabi tutulmadan tüm eğitim emekçilerinin özlük hakları geliştirilmeli ve mali kayıpları acilen giderilmelidir. Eğitim Sen olarak öğretmenlerin iradesi dışında masa başında hazırlanan meslek kanununu kabul etmemiz mümkün değildir”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA