“HEKİM DIŞI SAĞLIKÇILARI YOK SAYMAYIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HEKİM DIŞI SAĞLIKÇILARI YOK SAYMAYIN”


 

Mersin’de sağlık çalışanları Sağlık Bakanlığı’nın sadece hekimlere yönelik yaptığı maaş düzenlemesine tepki göstererek çalışma şartlarının düzeltilmesini istedi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de sağlık çalışanları çalışma şartlarının düzeltilmesi ve Sağlık Bakanlığının sadece doktorlara yönelik yaptığı maaş düzenlemesinde kendilerinin yok sayılmasına tepki göstererek Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde eylem yaptı. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen’in de katıldığı eylemde konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Yönetim Kurulu üyesi hemşire Sevgi Başkavak, bu hastanenin sağlık emekçileri olarak; haksız ve adaletsiz bir uygulamanın karşısında olmak ve haklarını talep etmek için burada toplandıklarını söyledi.

 

HEKİM DIŞI SAĞLIKÇILARI YOK SAYMAYIN

Sağlık Bakanı tarafından ’’bütün sağlık çalışanlarına müjde’’ diye sunulan, ancak sadece hekimlere yönelik yapılan düzenleme ile hekim dışı sağlık emekçileri yok sayılarak ekip ruhu bozulduğunu ve iş barışının sekteye uğratıldığını ifade eden Başkavak, “Yapılan bu düzenleme ile ilgili kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesi rakamlardan bağımsız 39 branşta hizmet veren sağlık emekçisini devre dışı bırakmış, aradaki rakamsal uçurumu iyice derinleştirmiştir. Son 20 yıldır sağlık hizmetini tamamen piyasa koşulları ile yönetilirken , sağlık emekçileri hasta ile karşı karşıya getirilmiş ve bunun sonucunda  sağlıkta şiddeti tırmanmıştır” şeklinde  konuştu.

 

“SEFALETE MAHKUM EDİLDİK”

Yapılan bu son düzenlemenin sağlıkçıları kendi içinde bölüp, zaten oldukça kötü olan koşulları daha da kötüleştirerek üvey evlat muamelesi yaptığını anlatan Başkavak, “Ekonomik krizi, her geçen gün biraz daha  iliklerimize kadar hisseden biz sağlık emekçilerinin aldığı maaşlar yoksulluk sınırının bile altında kalarak hep birlikte sefalete mahkum edildik. Değil konforlu yaşamak günlük zorunlu ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz duruma geldik. Her ay  bizlerden kesilen vergilerle yap-işlet devret modeli ile yapılan ve kullanım garantisi verilen  havaalanı, köprü, otoyol ve h geçmediğimiz köprünün, kullanmadığımız havaalanının parasını her ay biraz daha yoksullaşarak ödemek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

 

“AYRIMCILIK KAOS YARATIYOR”

Sağlık emekçilerinin çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşırken aldıkları  ücretlerin düştüğünü anlatan Başkavak şöyle devam etti: “Başlı başına adaletsiz olan performans sistemi biz sağlık emekçilerini birbirine düşürüp haksız bir rekabetin içerisine sürükleyerek var olan  ücret dengesizliğini iyice belirginleştirdi. Bütünlüklü olmayan, ayrıcalıklı düzenlemeler ile biz sağlık emekçileri arasında yapılan bu ayrımcı tutum iki günde kaos yaratmış, sahada çalışan her sağlık emekçisi kendini (temizlik işçisinden,hemşiresi ne hastabakıcısından,teknisyenine, şöföründen,memuruna, sekreteri ne kadar daha da değersiz hissetmiştir.

 

“BİZİ DEĞERSİZLEŞTİRMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Oysa bizlerin ürettiği hizmet çok kıymetlidir. bunu görmezden gelmesine, bizi daha fazla  değersizleştirmesine izin vermeyeceğiz. İki gündür ülkenin dörtbir yanında hastanelerinin önüne çıkıp hak ve adalet isteyen binlerce sağlık ve sosyal hizmet  emekçisi ile birlikte bizlerde buradan Sağlık Bakanı başta olmak üzere, hükümete, meclise bir kez daha sesleniyoruz; sesimizi duyun, taleplerimizi dikkate alın, aksi halde üretimden gelen gücümüzü kullanarak hizmet üretmeyeceğiz. Biz sağlık emekçileri olarak sözümüzü bir kez daha bütünlüklü ifade ediyoruz.”

 

“İŞ BARIŞINI BOZMAYIN”

Taleplerinin açık, somut ve net olduğunu vurgulayan Başkavak şunları söyledi: “Sahada iş barışını bozan, performans sistemi kaldırılarak bütün ödemeler tek kalemde yapılsın. Sabit ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ek zam verilerek yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın. 4-B süresiz sözleşmeli ve 3+1 sözleşmeli çalışan  arkadaşlarımız kadroya alınsın. Hastanelerde bütün sağlık emekçilerinin çocuklarını güvenle bırakabileceği kreşler açılsın. Ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılıp 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın. Vergi dilimi soygununa son verilerek asgari ücretten vergi alınmayıp, bunun üstündeki gelirimizde % 10’ a sabitlensin. Gıda, elektrik, doğalgaz gibi zorunlu temel ihtiyaç kalemlerinden dolaylı vergiler kaldırılsın. Son olarak sağlık bir ekip işidir,bu ekibin ruhunu ve iş barışını bozmayın diyoruz.”.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA