SUYA ZAM TEKLİFİ MECLİSİ GERDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SUYA ZAM TEKLİFİ MECLİSİ GERDİ


 

Büyükşehir Belediyesi’nin su faturalarına 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek şekilde yıllık yüzde 25-30’a yaklaşabilecek TEFE-TÜFE’den kaynaklı zamma ek olarak yüzde 10 zam talebinin Cumhur İttifakınca kabul edilmemesi meclisi gerdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Kasım ayı olan genel kurul toplantısı ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yüzde 10’luk zam talebi Cumhur İttifakı’ndan tepki çekti. Enflasyon farkının yansıtılmasını kabul eden Cumhur İttifakı zamma ise geçit vermek istemedi.

 

“DAR GELİRLİ İNSANLARIMIZIN SIRTINA YENİ BİR YÜK TAŞIMAYALIM”

Başkan Seçer zamda diretirken, Cumhur İttifakı red kararı vereceğini belirtti. MHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kılınç, Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 27 zamma ihtiyaç duyduğunu belirtip en az yüzde 10 zam teklif ettiğini söyleyerek, “Konuyu derinliğine tartıştık. Plan Bütçe Komisyonundaki arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmelerde bunun neler olabileceği, nasıl olması gerektiği ile ilgili kanaatlerimizi paylaştık. Bu kanaatlerle ilgili endişelerimiz vardı. Endişelerimizden bir tanesi bundan önceki, sonraki  madde ve ücret tarifeleri ile ilgili maddelerdi. Ücret kalemi tarifesinin bu şekilde değerlendirilmesi hem bütçeyi hem de performansı etkileyeceğini düşündüğümüz içindi. Bizim genel anlamda kanaatimiz şöyle oluştu. Takdir meclisindir. Bu yapılan hesaplamalarda bizim geçen yıl yaptığımız önceki yıllardaki uygulamalarda birlik bir kalem artışı vardı. Şu kademelerde şu fiyatlar bu kademelerde bu fiyatlar diyerek. Bunlarda TEFE TÜFE oranında biri geçmemek kaydıyla yapılan bir fiyat düzenlemesi vardı. Biz bu dönem itibari ile fiyat düzenlemesini TEFE-TÜFE ortalaması serbest bırakarak ortaya çıkan sonucun faturalara yansıtılmasını talep ettik. Diğer kalemlerle ilgili de herhangi bir talebimiz olmadı. Bununla ilgili bir düzenleme yapılabilirse, istenen fiyat artışına denk geleceğini düşünüyoruz. İnsanın en doğal tüketim hakkını bulunduğu bu kaynağa ulaşabilmesi noktasında yaşadığımız durumu da göz önünde bulundurarak özellikle pandemi ve pandemi sonrası gelişmeleri bir bütün olarak değerlendirdiğimizde de yeniden bu dar gelirli insanlarımızın sırtına yeni bir yük taşımayalım noktasından yola çıkarak kaldı ki burada bize verilen verilerde MESKİ’nin elimizdeki programında tüketicilerin yüzde 77’sinin 0-15 metreküp aralığında su kullandığı yönünde.

 

“YÜZDE 10 ARTIŞ AĞIR GELİR”

Bunu dar gelirli gruplara ait bir tüketim cetveli olarak düşünüyoruz. Hal böyle olunca bizdeki verilerden yola çıkarak 2022 Ocak ayı tahmini su fiyatı 1 bazlı TEFE-TÜFE uygulanırsa metre küpü 6,99’a intikal edeceğini varsayıyor. Yüzde 10’luk fiyat farkı uygulanırsa da diyor ki 7,58’e gelir. Burada TEFE-TÜFE ortalaması 1 puan olarak uygulanırsa 1 puanı geçmezse 6,99. Ama burada ikinci yapılan düzenlemede 1 puan baz alarak yapıldığı için yüzde 10’luk fiyat artışı ile birlikte yüzde 7,58’e gelebileceğini varsayıyorlar. Bizimde kanaatimiz odur ki bu TEFE-TÜFE fiyat aralığı bunun üzerinde olacaktır. Bu hesaplanan tahmini rakamların üzerinde bir yük getirecektir. Birde bunun üzerine yüzde 10’luk fiyat artışının vatandaşlarımıza ağır geleceğinden yola çıkarak biz madde için şöyle düşünüyoruz. Biz maddede fiyat artışının çıkartılmasını yani yüzde 10’luk dilimin uygulanmamasını TEFE-TÜFE ortalamasının devam etmesini bununla ilgili de bir planlama yapılmasını teklif ediyoruz. Yatırımlarımızı ve cari harcamaları bugüne kadar devam eden disiplini bir tık daha devam ettirebilirsek alacak kalemlerimizde de gerekli disiplini sağlayabilirsek fiyat artışına ihtiyaç olmayacağı kanaatine sahibiz.

Bize gelen teklifte bütçede yapılan düzenleme zaten yüzde 27’lik bir zam talebi idi. İlk yaptığımız toplantıda bize getirilen teklif bu idi. Bunun üzerinde bu süre aralığında zaten bir düzenleme yapılmıştı. Yüzde 10’a indirgenmişti. Yapabilirler mi yapamazlar mı onunla ilgili değil ama şu anda vatandaşa bunu yansıtmamızın sizde kabul ediyorsunuz vatandaşa bu fiyat farklarını yansıtmamanın yollarını arıyoruz” dedi.

 

CUMHUR İTTİFAKI REVİZE EDİLEBİLİR ŞARTINDA DİRENDİ

Başkan Seçer ise yatırım için zamma ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak diretti. Oylamada Cumhur İttifakı idarenin zam talebini ‘revize edilebilir’ şartında diretmesi ile oturuma yaklaşık 20 dakika ara verildi.

Ara sonrası CHP’liler enflasyon artışı, elektrik, doğalgaza gelen zamlara vurgu yaparak suya zammı savunurken Başkan Seçer, “Birbirimizi kandırmayalım. Tahribat çok büyük. Polyannacılık oynamayın. Sokağa çıkalım bir bakalım” dedi.

AKP’li Zafer Şahin Özturan’ın Avrupa’da ki mazot fiyatları üzerinden açıklama yapması tepki çekerken Başkan Seçer, “AB’ye üye ülkelerde asgari ücret Türkiye’dekinin 10 katı. Matematiği bilmeyen adamlar yok, geçti o işler” dedi.

 

MECLİSTE “AVANTA” GERİLİMİ

AKP’li Mevlüt Ok’un “Burada MESKİ’yi konuşuyoruz” diyerek genel konuların konuşulmasına tepki göstermesine Başkan Seçer, “Hayat pahalılığından bahsediliyor”, Ok’un da, “Gidin o zaman bu ülkeden” diyerek tepki vermesi üzerine tansiyon gerildi. Seçer’in, “Biz senin gibi avantadan geçinmiyoruz” demesi üzerine Mevlüt Ok, “Sözünüzü geri alın, saygısızlık yapıyorsunuz” tepkisi gerilime neden oldu. Mevlüt Ok, “Avantayı açıklayın” derken Seçer, “Herkes biliyor. Tüm halk senin gibi iktidarın nimetlerinden faydalanmıyor” dedi. Mevlüt Ok, açıklama istemekte diretirken AKP’liler Seçer’e tepki gösterdi. Ok “Cevap istiyorum. Sizin çaldığınız, dolandırdığınız peşkeş çektiğiniz yerleri de biliyoruz” tepkisi verdi.

 

“MECLİSİ FES EDELİM, SEÇİME GİDELİM. SİZDE KURTULUN BİZDE”

Seçer ise, “Bu meclis fes olsa vallahi rahat edeceğim. Buyurun seçime gidelim. Siz buna genel seçime cesaret edemiyorsunuz, gelin Mersin’i tekrar seçime taşıyalım, Hadi hodri meydan. Bizde kurtulalım, sizde kurtulun. Yatırım yapamıyorsun. Zannedersiniz ki ortalık toz pembe, MESKİ kötü yönetiliyor, lale devri yaşanıyor, özel uçaklarımız, makam arabalarımız var. Karun gibi ortada geziyor, yiyor içiyoruz. Böyle bir şey yok. Belediye hizmet yapmak için gecesini gündüzüne katmış. Mali tablolar burada. Ama mesele bu değil, Mesele siyasi. Yarın bir başka konu daha görüşeceğiz. Orada haksız olduğunuzun mahkeme tarafından tescil edildiğini size göstereceğim. Grup kararı almak maharet değil, doğru kararları almak önemli, Hepiniz zan altında kalıyorsunuz. Gelecek dönemde yüzde 80’iniz bu çatı altında olmayacak. Biz o kadar uzun kalacağız ki sizin ömrünüz görmeye yetmeyecek. Hadi o zaman burada yarın meclisi fes edelim, seçime gidelim. Bütçeye red verin seçime gidelim” dedi.

Mecliste bunun üzerine tansiyon yükseldi Cumhur İttifakı “Hadi gidelim” derken, atışmalar oldu. Seçer ise “Siz önce bir sorun” diyerek, Cumhur İttifakı’na yüklendi.

 

SEÇER İLE GÜLTAK YİNE KARŞI KARŞIYA GELDİ

AKP’li Özturan, Seçer’in, Lütfi Elvan’ın kast ederek, “Konuşamıyor” demesini eleştirirken, seçilmişlere yönelik saygı duymayan tavrına tepki gösterdi. Özturhan konuşurken CHP’lilerin cumhurbaşkanına yönelik söylemleri üzerine Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak araya girerek, “Cumhurbaşkanına laf ettirmeyiz” dedi ve Başkan Seçer’i müdahale etmeye çağırdı.

Seçer, Gültak’ı kast ederek, “Puanın artıyordur” derken, Gültak, “Benim puana ihtiyacım yok” dedi. Gültak “Cumhurbaşkanımıza laf ettirmeyiz. Cumhurbaşkanımız sizin grubunuzun da cumhurbaşkanı” derken Seçer, “Bunlar ucuz laflar, onun yanında olmak istiyorsanız yeri burası değil” dedi.

Özturhan konuşurken, sataşmalar artarken Seçer “Yönetmekte zorlanıyorum” çıkışında bulundu.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerem Tollu iktidar zam yaparken kötü, MESKİ zam yaparken gerekli savunmasının anlaşılabilir olmadığını söyleyerek, “Bu kentte kaos, kargaşa olsun isteyecek bur tane şerefsiz var mı bu mecliste? Cumhur İttifakı da daha güzel hizmetler yapılsın isterler. İki sene önce su zammını geri aldınız. Şimdi ‘devletin koyduğu rakamın yani TEFE - TÜFE üzerinde zam yapacağım, malzeme almada zorlanıyorum’ diyorsunuz. Bizi seçimle neden tehdit ediyorsunuz? Bizim irademiz ile seçime gidilecekse yarın istifa etmezsem şerefsizim. Hodri meydan Yanlış bir karara imza atıyorsak bizi ikna edin. İkna olmazsak vatandaşa şikayet edin” dedi.

 

“KOMİSYON KARARINI TANIMADINIZ”

MHP’li Mahmut Tat da, mecliste ülke geneline ilişkin konuların konuşulmaması gerektiğini söyleyerek, “TEFE – TÜFE’den dolayı gelecek yük vatandaşın faturasına her ay zaten yansıyacak. Bu da yıllık  bazda yüzde 25 civarında olacak. Artı yüzde 10 zam yapılması doğru değil dedik. Sosyal belediyecilik diyorsunuz. Ama şuanda ülkenin şartlarının ağır şekilde devam ettiği şu günlerde yüzde 10-15 gibi bir zammın doğru olmadığını ifade ettik. Komisyondaki arkadaşlar karar almadan siz konuyu resen getirdiniz. Komisyon kararını beklemediniz. ‘Komisyon kararını saymıyorum, tanımıyorum’ olarak yorumlanır bu.

Ayrıca ‘gündeme gelin gündem açlık, gündem hayat pahalılığı, yokluk onları konuşun’ dediniz. Tartışmaya neden olacak konuşmalara zemin yaratmamanız gerekiyor.

 

SEÇER’E, “MECLİSİ GERİYORSUN” TEPKİSİ

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılıç da, Ortamı geren siz oldunuz, bizi istifaya çağırdınız. Göreve geleli 2 yıl 8 ay oldu. Yüzde 96 oranında ittifakla geçmiş kararlar. Siz bizi yatıştırmanız gerekirken bizi germeye devam ediyorsunuz Lütfen bundan vazgeçin. İstifa etmeye hazırsanız ben bugün istifa etmeye hazırım.

 

“GENEL SEÇİME GİDELİM”

Başkan Seçer ise  “Bizim iki yıllık TEFE-TÜFE farkını biri aşmamak kaydıyla fiyata yansıtmamız o günden bugüne meydana gelen fiyat artışları ile örtüşmüyor. Yüzde 52 farkı çıkarın devletin resmi kurumunun fiyat artış farkı oranından bile düşük bizim çıkardığımız oran. Fiyatlara yüzde 10’luk bir yansıtırsak geri kalanın bir şekilde idare ederiz diyoruz. Hidayet bey çok cesursunuz. Bu tavrınızı Ankara’ya iletin seçime gidilsin. Bu kadar cesursanız genel seçime gidelim. Büyükşehir seçimi gerçekleşirse siz aday bile çıkartamazsınız, zaten şimdiden birbirinize düşmüşsünüz. Zaten adres belli. Bir dahaki seçimlerde Mersin halkının kime oy vereceği belli” diye konuştu.

 

“MESKİ 900 MİLYON KAZANACAK, 90 MİLYONU ALAMAZSA BATMAZ”

MESKİ’nin yıl sonunda 900 milyon TL gelir elde etmesinin hedeflendiğini söz konusu zamlarla ise 90 milyon TL kazanacağını söyleyen Mahmut Tat, “Sanki MESKİ 90 milyonu alamayınca batacak gibi konuşuluyor. 900 milyon isteseydiniz belki alırdınız” dedi.

Seçer ise “Övüyor musunuz, yeriyor musunuz anlamadım. 2,5 yıldır ödemeler konusunda sıkıntıya girdik ama bir nokta kadar hizmetlerimizde aksama olmadı. Ülke ekonomisinin zaman zaman girdiği sıkıntılara, pandemiye rağmen paramız, pulumuz yok, yatırım yapamayız demedik. Şimdi bu düzenleme ile bir ortada yangın varken, koca yangını bıraktınız MESKİ’nin su fiyatlarındaki küçük düzenlemesi ile başka bir tarafı göstermeye çalıyorsunuz” dedi.  

Başkan Seçer red kararının mahkemeye kadar gideceğini söyleyerek, Cumhur İttifakını popülizm yapmakla suçladı. 

 

ZAM TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Görüşmeler sonunda MESKİ Genel Müdürlüğü’nün 202 yılı mali yılı ücret tarifesi tasarısı idareden geldiği şekliyle oylamaya sunuldu. Meclis çoğunluğuna sahip Cumhur İttifakı’nın, Vahap Seçer’in suya yüzde 10 zam teklifine red kararı vermesi ile kabul görmedi. 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA