“ARALIK-OCAK AYINDA HİÇ İLAÇ BULUNAMAYACAK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ARALIK-OCAK AYINDA HİÇ İLAÇ BULUNAMAYACAK”


 

Türkiye, giderek daha da büyük bir sorun haline gelen ilaç krizi yaşıyor. Kur artışı ve pandemiden dert yanan eczacılar, önlem alınmaması halinde “Aralık-Ocak ayında hiç ilaç bulunamayacak” uyarısı yapıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Son günlerde eczanelerde yaşanan ilaç stoğu sorunu gittikçe büyüyor. İlaç yokluğu ile birlikte yaşanan fiyat artışları hastalar açısından bir krize dönüşmüş durumda.

Eczacılar kurdaki artış ve pandeminin etkisiyle ilaç sıkıntısı yaşadıklarını belirtirken en çok çocuk, alerji, psikiyatri ve ağrı kesici gruplarında stok sorunu yaşadıklarını belirtiyor.

Hastalar ise hem fiyat artışından hem de ilaç yokluğu durumundan şikayetçi.

 

“SEKTÖR İLAÇ ÜRETEMEZ DURUMDA”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Türk Eczacılar Birliği 25.Bölge Mersin Eczacı Odası. Başkanı Özgün Sağır, ilaçta yaşanan sıkıntının ilk başlarda, “herhangi bir sorun yok, kontrolümüz altında” diyerek görmezden gelen sağlık otoritesini eleştirdi. Sahadaki yangın alevlendikçe, bu sefer ilaç yokluğu ile algıyı kırmak, kendilerini aklamak için eczacıları stokçulukla suçlamaya başladıklarını söyleyen Sağır, “Ancak kendileri de çok iyi biliyorlar ki madalyonun yüzü öyle değil. Bu yıl 2021 yılı Şubat ayında ilaç için belirlenen Avro kuru 4,57; şuan ise reel avro kuru 13,52. İlaçtaki kur ile güncel kur arasındaki makas bu kadar açılmışken, ne üreticiler, ne de ithalatçılar, ilaç üretemez durumda” dedi.

 

“ARALIK-OCAK AYINDA HİÇ İLAÇ BULUNAMAYACAK”

Eczacıların bir ay önce uyarı yaptığında Avro’nun 10 TL civarında olduğunu anımsatan Başkan Sağır, sağlık otoritesinin o dönemde de tedbir almak yerine inkar etmeyi tercih etiğini vurguladı. “Bugün yüzde 35'lik bir fark daha oluştu” diyen Özgün Sağır, “Ve bir sonraki kararname güncellenme tarihi 2022 yılı Şubat ayı. Eğer sorunu görmezden gelmeyi bırakmazlarsa, Aralık-Ocak ayında hiç ilaç bulunamayacak” uyarısı yaptı.

 

AKUT İLAÇLARDA DA KRİZ VAR

Diğer bir hususun; 2020 yılında pandemi nedeniyle akut olarak adlandırılan ilaçların çok kullanılmaması ve firmaların 2021 hedeflerini 2020'ye göre yapması olduğunu vurgulayan Özgün Sağır, “Ancak bu yıl başta grip olmak üzere akut vakalarda artış var haliyle ilaç kullanımında da. Fakat firmalar kotalarını tamamladıklarından dolayı üretim azlığı da var, buna da acil müdahale edilmeli.

 

“KRİZ ÇARPITILIYOR”

Bir diğer husus da var ki, bu konuda çok manipüle ediliyor; şöyle ifade edeyim; bir ilaç düşünün günlük ortalama 1000 adet kullanılıyor; ancak sahaya günlük 100 adet sunuluyor. Kısacası 900 hasta ilaca ulaşamıyor; ama kalkıp diyorlar ki ‘bu ilaç kayıtlarımıza baktığımızda var’. Evet var ama olması gerekenin yüzde 10'u seviyesinde var. Yüzde 90 hasta ilaca ulaşamıyor. Basına yansıyan denetim haberleri de bundan ibarettir. Konuyu çarpıtmaya gerek yok; şuan ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşanmaktadır; acil çözüm bulunmalıdır; diğer türlü mağduriyetler artacaktır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA