MERSİN İŞ DÜNYASINDAN GÜBRE KRİZİ BULUŞMASI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN İŞ DÜNYASINDAN GÜBRE KRİZİ BULUŞMASI


 

Mersin’de döviz kurundaki belirsizlik sonrası çoğunluğu ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketlerinin fiyat verememesi nedeniyle zirai ilaç ve gübre bayileri satışları durdurdu. Mersin iş dünyası krizin aşılması için bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Hediye Eroğlu

 

Döviz kurlarında yaşanan sert yükseliş sonrası ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketlerinin bayilere fiyat verememesi nedeniyle satışlar geçici olarak durduruldu.

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, gübre ve zirai ilaçların büyük bir kısmının ithal edildiğini hatırlatarak döviz kurundaki aşırı yükselme nedeniyle zirai ilaç bayilerinin önünü görememesi nedeniyle çoğu ilaç ve gübre satışlarının durdurulduğunu kaydetti. Daha önceki yıllarda da benzer durumun yaşandığını ifade eden Birim, “Dolar fiyatı ile ilgili her yıl böyle kriz olduğunda firmalar satışları durdururlar. Kaça alacağını kaça satacağını firmalar bilmezlerse satışları frenlerler. Firmalar bayiye satışı durdurunca bayilerde çiftçiye satışı durduruyor. Şu anda ilaçlar ve gübreler ithal olduğu için bu fiyatlara alıp satmak zordur, bütün fabrikalarda üretim durabilir. Şu anda bayilerimiz sıkıntı yaşıyor. Başkanım kaça alıp kaça satacağımızı bilmediğimiz için satışları durduruyoruz dediler. Acil olmadığı takdirde satış yapmayacaklarını söylediler” şeklinde konuştu.

 

SÜREÇ BELİRSİZ!

Sorunun ne zaman çözüleceği konusunda belirsizlik olduğunu anlatan Birim, “Sorunu görüşmek için Ziraat Odası ve Ticaret ve Sanayi Odası ile bir toplantı yapacağız” dedi.

Mersin’de 500’ün üzerinde zirai ilaç bayisi bulunduğunu ifade eden Birim, “Şu anda bayilerin elinde gübre ve zirai ilaç var ama yeni sipariş verdikleri zaman Avro ve doların önünü net görmediği için satışı durdurduklarını söylüyor.  Dolar ve Avro’nun nereye kadar gideceğini bilemiyorlar” şeklinde konuştu.

Gübre üreticisi olan Gübretaş ve İGSAŞ gibi fabrikaların üretimi durdurduğunu belirten Birim, “Zirai ilaçla ilgili yabancı firmalar var. Onlar durdurmuşlar. Dolarda dalgalanma var. Bu dalgalanmada firmalar refleks olarak satışları durduruyorlar. Doğaldır. Kur politikası rayına oturmadan satış yaparlarsa zarar eder hiçbir firma zarar etmek istemez” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA