ARITMA İSTEYEN BAŞKANA ŞAŞIRTAN MİLLİ GELİR CEVABI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ARITMA İSTEYEN BAŞKANA ŞAŞIRTAN MİLLİ GELİR CEVABI


 

İlçesindeki evlerin ve seraların aşırı yağışlarda su altında kalmasından dert yanan ve taşımalı kanalizasyon yerine arıtma tesisi isteyen Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan’a Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 5 bin dolara düşen gayri safi milli hasılayı göstererek buradan çıkarım yapmaya çalışması şaşkınlıkla karşılandı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Kasım ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinden önce dilek ve temenniler bölümünde söz alan Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, ilçesindeki seraların ve evlerin şiddetli yağmur sonrası su altında kalmasından ve bir türlü yapılamayan atıksu atırma tesisinden dert yandı.

 

“GELİN BU ARITMAYI YAPALIM”

MESKİ ve ASKİ gibi kurumların İSKİ kanununa göre kurulduğunu ifade eden Aktan, “Büyükşehir olmamız hasebiyle yağmur sularının drenajları, projelendirmeleri, etüdü Büyükşehir tarafından MESKİ tarafından yapılıyor. Ancak şimdiye kadar biz hiç öyle çalışma yapmadık. Belki o kadar ihtiyacımız yoktu. Şu anda gerçekten ilçemizle ilgili insanlarımızın evlerini, seralarını su basıyor. Bu görevin MESKİ’de olması nedeniyle Genel Müdürümüzle görüştük. Teknik heyetin geleceğini ifade ettiler. Bu konuya hassasiyet gösterilmesi elzemdir” şeklinde konuştu.

Kanalizasyon arıtma ile ilgili de sıkıntılarının bulunduğunu anlatan Aktan, “Süreç uzuyor. Gelin bu arıtmayı yapalım. Hem ilçedeki bu sıkıntı giderilsin. Çünkü MESKİ’de sıkıntıda. Çünkü taşımalı bir sistemle gidiyor. Bunu yapalım değilse başkanım dönem bitecek. Zaman çok çabuk geçiyor. İnanın biz kaldırımlarımızı yapamıyoruz. Kanalizasyon hatlarında sıkıntı olduğu kanaatindeyiz. Bayağı bir süreç geçti. Bunu bir an önce programlarsak bu 2 yıl içinde şimdi başlarsak ancak biter” ifadelerini kullandı.

 

SEÇER’DEN ŞAŞIRTAN GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILALI CEVAP

Aktan’a cevap veren Başkan Seçer ise “Anladığım kadarıyla bugüne kadar oranın topografyasından dolayı böyle bir şeye ihtiyaç duyulmamış. Çünkü gerekli eğim var ve nihayetinde bütün yollar denize çıkıyor orada, Güney’de. Ama bundan sonra ihtiyaç demek ki var ki bu konuda bir çalışma yapıyoruz, yapalım. Arıtma tesisi konusunda da Ferat Başkan gönül ister her şeyi çok hızlı, çok çabuk yapalım ve en iyisini yapalım. Hatta kişi başı milli gelir böyle 6 bin, 8 bin civarında değil, şimdi dolar da arttı, herhalde Mersin’in gayri safi milli hasıladaki kişi başına düşen geliri 5 bin dolarlara düştü. Çünkü döviz kurlarındaki artış bizim TL bazında gelirimizi çok aşağılara çekiyor. Dolar bazında çekiyor. Doğal olarak da TL bazında. Bunu niye söyledim? Benim Belediye Başkanı olarak temel görevim, ki ekonominin tanımı da budur” dedi.

 

“ASTARI YÜZÜNDEN PAHALI”

Ekonominin tanımının, kıt kaynakları en rasyonel şekilde değerlendirerek, azami fayda sağlamak olduğunu ifade eden Seçer şöyle devam etti: “Bu önemli. Buradan bir çıkartım yapabilirsiniz. ‘Ben Aydıncık’a atıksu arıtma tesisi yapmam, yapmak istemiyorum, orasına uygun değil, yakışmaz oraya’ demiyorum. Bilakis, turizme namzet bir yer. Gelecekte turizm çok gelişebilir. Nüfus da artıyor. Her ne kadar şimdi 10 binli rakamları konuşuyorsak da, doğa parçası bir yer. Hani derin deniz deşarjı düşündük. Bunu da zaten ben kendi kararımla yapamam, Bakanlık vardır, Bakanlığın izni vardır, izin vermesi gerekiyor. Zaten aykırı bir şeyse, yanlış bir şeyse buna Bakanlık izin vermez ama o konuda da henüz biz muallaktayız. Yeni bir yer oluşturabilseydik, mevcut bulduğumuz yer çok büyük maliyetler getiriyor. Çok ciddi hani çok özür dilerim ama yani bunu Aydıncık’tan tenzih ediyorum.

 

“1 LİRA MALZEME OLDU 2 LİRA”

Hani bir söz vardır ya, ‘astarı yüzünden pahalı’. Yani 1 liralık demir oldu 2 lira. 1 liralık çimento oldu 3 lira. 1 liralık malzeme oldu 2 lira. Böyle bir şart altında çok rahat hareket edemiyorum. Ama arkadaşlar çalışıyor, çalışmaya da devam ediyor. Emin ol sizin kadar ben işin üzerindeyim. Bundan yana hem siz hem Aydıncık halkı rahat olsun. Ben sizi de yani takdirle karşılıyorum. Görevinizi yapıyorsunuz ilçe belediye başkanı olarak. Bunu da dile getirmeniz son derece haklı bir yaklaşımdır. Ama bunu elbirliği ile çok kısa süre içerisinde uygun olan, akılcı bir şekilde, rasyonel bir şekilde, fizibıl bir şekilde de çözeceğimizi umut ediyorum. Yer sorununu çözersek arıtma konusu hızla çözülür. İşte orada da işte o astarı yüzünden pahalı dediğim olay da o zaten. Yer sorununu aştık mı dükkân senin hiç sorun yok.”

 

AKTAN: “TAŞIMA SUYU İLE DEĞİRMEN DÖNMÜYOR”

Tekrar söz alan Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan ise “Bu geçmiş dönemden başladı. Sizin döneminizden değil. geçmiş dönemde yapılamayan bir arıtma bu. Benim üzüntüm kaygım bu. Nasıl bir yol izleyeceksek bunun bitirilmesi önemli. MESKİ’de zor durumda. Taşıma su ile değirmen dönmüyor. Anamur’a Silifke’ye bir yerlere götürüyor. İnanın ki o masraflı dediğimiz noktayı, öbür tarafı beklerken orayı elli kere bitiririz. Orada sadece kazı masrafı. Demir çimento arttı ama nitekim işimiz her yerde var. Ayrdıncık’ta küçük bir ilçe” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA