“ULA KEREM VE MÜSLÜME’NİN ÖLÜMLERİ AYDINLATILMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ULA KEREM VE MÜSLÜME’NİN ÖLÜMLERİ AYDINLATILMALI”


 

Suriyeli 13 yaşındaki çocuk işçi Ula Kerem ile Gülnarlı 2,5 yaşındaki Müslüme’nin yaşam hakkının elinde alınmasına neden sorumluların belirlenmesi ve etkili objektif soruşturma yürütülmesi için çağrı yapan CHP’li Ozan Varal, “Çocukların çocukluğunu yaşamasına izin vermeyen, onların neşelerini, hayallerini, umutlarını yok eden düzen değişecek!” dedi.

Haber Merkezi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı avukat Ozan Varal, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Çocukların hayal kurmasını bile imkansız kılan bu düzen değişecek” dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nin 6. maddesine göre her çocuğun esas olarak yaşama hakkına sahip olduğunu belirten Başkan Ozan Varal, “Peki ülkemizde bu yaşama hakkına her çocuk sahip mi? İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 2013 ve 2021'in Mayıs ayı arasında en az 513 çocuk işçi iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdi. Bunlardan 83'ü kız çocuk, 430'u ise erkek çocuktur. 14 yaş ve altı 169 çocuk, 15-17 yaş arası ise 344 çocuk hayatını kaybetti” dedi.

 

“13 YAŞINDAKİ ÇOCUK İŞÇİ ULA KEREM, EŞARBI MAKİNEYE TAKILDIĞI VE YAŞAMINI YİTİRDİ”

Bu yıl Dünya Çocuk Hakları Günü’nün de yine acı bir haberlerle gündemin sıcaklığının arttığını ve Mersin’de Ula isimli 13 yaşındaki kız çocuğunun iş kazasında yaşama gözlerini yumduğunu kaydeden Ozan Varal, “2021 Dünya Çocuk Hakları Günü’ne birkaç gün kala da bir evladımızı, Ula’yı kaybettik. Ula, Mersin’de narenciye paketleme firmasında çalışan 13 yaşında bir kız çocuğu. Eşarbı makineye takılarak yaşamını yitirdi.

 İşgücü piyasasında esnek, ucuz, kolay emek anlamına gelen çocuk işçiliğin salgınla birlikte artış gösterdiği çok açık. Evlerinde internet, bilgisayar olmayıp derslere erişim imkânı olmayan çocuklar haliyle işgücü piyasasına dahil oluyor” diye konuştu.

 

“ÇOCUK İŞÇİ ORDUSU MAALESEF KÖTÜ NİYETLİ PATRONLARIN İŞTAHINI KABARTIYOR”

Açıklamasında mülteci çocuklara da değinen Başkan Ozan Varal, “Unutmamak gerekir ki, burada en önemli başlık da göçmen ve mülteci çocuklar. Evlerinden olan, birçok zorlukla karşı karşıya kalan, zihinleri ve bedenleri travmalarla dolu bir dolu insan, bir dolu çocuk.

31 milyon çocuk! Göçmen, mülteci aileler ve bu ailelerin çocukları, günübirlik ve güvencesiz işgücü piyasasında çalışarak günü döndürmeye çalışırken, pazarlık hakkı olmayan, hakkını aradığında istediğini yapabileceğini düşündüğü çocuk işçi ordusu maalesef kötü niyetli patronların iştahını kabartıyor” ifadelerini kullandı.

 

“ÇÜNKÜ ÇOCUK HAKLARI, BİR İNSAN HAKLARI MESELESİDİR”

Çocuk işçiliğin getirildiği durumu ve çocuk iş cinayetlerinin “çocuk emek sömürüsü” politikası olduğunu söyleyen CHP Tarsus İlçe Başkanı Varal, açıklamasını şöyle tamamladı; “Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı! Çocuk işçilik yasaklanmalı! Çocuklar doğuştan hakları olan eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımalı!” şeklinde konuştu.

Başkan Varal, “Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuk işçilik göz ardı edilmemeli. Çünkü çocuk hakları, bir insan hakları meselesidir, insanlık meselesidir.

 Bugün aynı zamanda uzun süredir haber alınamayan ve günlerce  aranan Gülnarlı Müslüme kızımızdan gelen  acı haberin tarifsiz üzüntüsünü yaşıyoruz. Çocuklarımızın en temel yaşam hakkının elinde alınmasına neden sorumluların belirlenmesi ve etkili objektif soruşturma yürütülmesi ve her iki evladımızın ölümünün arkasındaki sır perdesinin bir an önce aralanmasının takipçisi olacağımızı vurguluyoruz! Bugünü Ula’ya armağan ediyoruz. Bugünü Müslüme’ye armağan ediyoruz. Bugünü tüm çocuklara armağan ediyoruz.

Bir kez daha haykırıyoruz; Çocukların çocukluğunu yaşamasına izin vermeyen, onların neşelerini, hayallerini, umutlarını yok eden düzen değişecek!” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA