NEDEN DENETLENMEDİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NEDEN DENETLENMEDİ?


 

CHP’li Milletvekili Alpay Antmen, Tarsus’ta iş cinayetine kurban giden 13 yaşındaki Suriyeli Ula Kerem’i TBMM’ye taşıyarak, olayla ilgili hukuki sürecin hangi aşamada olduğunu sorarak, “Çocuğun hayatını kaybettiği işletme neden denetlenmemiştir?” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin’de narenciye paketleme tesisinde çalışan 13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Ula Kerem’in, çalışırken hayatını kaybetmesi üzerine CHP konuyu Meclise taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Kerem’in eşarbının makineye takıldığı için öldüğünü, onu kurtarmak isteyen Şehed El İbrahim adlı bir başka çocuğun da yaralandığın belirterek “Oysa bu çocuklar okul çağında olup; yerleri atölye, fabrika veya tarlalar değil okullar olmalıdır” dedi.

Antmen, emek politikaları ve ilgili düzenlemelerle beraber güvencesizliğin pandemi koşullarında katmerlenmesinin bir sonucu olarak çocuk iş cinayetlerinin artmaya devam etmekte olduğunu belirterek “Ucuz ve sorumlu olmayan iş gücü fırsatçılığı yapan işletmeler sigortasız ve çalışmaması gereken çocukları işletmelerinde, fabrikalarında ve tarlalarında çalıştırmaktadırlar.  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 2013'te 59 çocuk, 2014'te 54 çocuk, 2015'te 63 çocuk, 2016'da 56 çocuk, 2017'de 60 çocuk, 2018'de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk ve 2021’in ilk beş ayında 19 çocuk; yani 2013 ve 2021 (ilk beş ay) yılları arasında en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetmişti” ifadelerini kullandı.

Alpay Antmen “Çocuk iş cinayetlerinde 14 yaş ve altında ölüm 169 iken, 15-17 yaş arası ölüm sayısı 344 olmuştur. 4857 sayılı iş kanunu 71.maddesine göre 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

CHP’li vekilin önergesinde yer alan sorular şunlar; “13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Ula Kerem’in ölümüyle ilgili başlatılan incelemeler başlatılmış mıdır? Konuyla ilgili hukuki süreç ne aşamadadır? Çocuğun hayatını kaybettiği işletme neden denetlenmemiştir?

Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; 2013 ila 2021 Kasım ayı arasında geçen sürede çalışırken hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır? Bu ölümler hangi iller ve sektörlerde yaşanmıştır?

2013 ila 2021 Kasım ayı arasında geçen sürede; iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin cinsiyet ve yaş dağılımı nedir? Bahsi geçen tarihler arasında 15 yaşın altında hayatını kaybeden ve yaralanan çocuk sayısı kaçtır?

Bakanlık olarak 2021 yılının başından bu yana geçen sürede yaptığınız denetim sayısı kaçtır? Bu denetimler hangi şehirlerde yapılmıştır? Bahsi geçen denetimlerin sonuçları nelerdir?

İlgili denetimler sonucunda ceza alan veya kapatılan işletmeler hangileridir?

2015 ila 2021 Kasım tarihleri arasında geçen sürede sığınmacıları kaçak ve sigortasız çalıştırdığı tespit edilen firma sayısı kaçtır? Bunların sektörleri nelerdir? Bunların akıbetleri ne olmuştur?

2015 ila 2021 Kasım tarihleri arasında geçen sürede 15 yaşın altında çocuk çalıştırdığı tespit edilen firma sayısı kaçtır? Bunların sektörleri nelerdir? Bunların akıbeti ne olmuştur?

2015 ila 2021 Kasım tarihleri arasında geçen sürede bakanlığınıza ve ilgili birimlere konuyla ilgili olarak gelen şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetlerin sonucunda yapılan incelemeler nelerdir?

Çocuk işçi çalıştırılmaması ve çocukların yeterli ve sağlıklı barınma, eğitim ve sağlık haklarından yararlanması için ne tür çalışmalar yürütmektesiniz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA