“ÇOCUK HAK İHLALLERİNİN ÇEŞİT VE SAYILARI ARTIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇOCUK HAK İHLALLERİNİN ÇEŞİT VE SAYILARI ARTIYOR”


 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye taraf devletlerin yeterince riayet etmemesinden dolayı dünyada çocuk hak ihlallerinin çeşit ve sayılarında artış olduğuna dikkat çekerek, tüm devlet organlarının çocuk hak ihlalleri karşısında yükümlü olduklarını hatırlattı.

Haber Merkezi

 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında çocuk hak ihlallerinin artışına dikkat çekti.

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, yönetim kurulu ve avukatların katılımıyla Mersin Adliyesi Baro Odasında düzenlenen basın açıklamasında merkez adına konuşma yapan Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ezgi Şimşek, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye taraf devletlerin yeterince riayet etmemesinden dolayı dünyada çocuk hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. Şimşek açıklamasında, “Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca  20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmesiyle; 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilmiştir. Bugün, sözleşmenin kabul edilişinin 32. yılını kutluyoruz. Türkiye’de kabul edilmesinin peşi sıra 1995 yılında yürürlüğe giren sözleşme; neredeyse tüm dünya ülkelerinin kabul ettiği en geniş katılımlı enternasyonal sözleşme niteliğindedir. Bu sözleşme ile hüküm ve koruma altına alınmak istenen çocuk haklarına bir bütün halde bakıldığında, maalesef taraf ülkelerce yeterince riayet edilemediği, hak ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi, ne yazık ki Türkiye’de de artarak devam ettiğini görmekteyiz” ifadesini kullandı.

 

“ACİL DESTEK HATLARI 7/24 ULAŞILABİLİR OLMALIDIR”

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle yaşanan, bilhassa karantina süreci koşullarında da çocukların uğramış oldukları hak ihlallerinin çeşit ve sayılarının giderek artmakta olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Karantina önlemleri, çocukları artan bir şekilde suistimal, ihmal, istismar ve şiddet riskiyle karşı karşıya bırakırken, yardım hatlarının ve acil destek hatlarının çocuklar tarafından bilinmesi, aynı zamanda kamusal alanda da özümsenmiş olması azami önem teşkil etmektedir. Bu yardım ve acil destek hatlarının; 7 gün 24 saat boyunca ve aynı zamanda çevrimiçi platformlarda kolaylıkla ulaşılabilir olması da çok önemlidir.

Cezaevlerinde ebeveynleriyle kalan çocukların da en temel ve asgari hakları olan; eğitim, beslenme, sağlık hakları maalesef ihlal edilebilmekte, kimi yerlerde ayrı yatakları dahi bulunmamakta, oyuncak ve sair gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşayabilmektedirler. Zorla evlendirilen çocuklar, bir nevi 'çocuk anne-babalar' sorunsalı; maalesef toplumumuzun yadsınamaz gerçeklerinden bir diğeridir. Direkt olarak evlilik yoluyla istismar edilen bu çocuklarımız; birçok temel hakkından mahrum bırakılmaktadır. Yoksulluk, yanlış(hatalı) geleneksel bakış açısı, iç ve dış göç, eğitimsizlik ve denetim eksikliği gibi sebeplerden türeyen bu köklü sorunun da elbirliği ile bir an çözüme kavuşturulması gerekmektedir” diye konuştu.

 

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ EN ÖNEMLİ SORUN”

Çocuk işçiliğindeki artışa dikkat çeken Şimşek, “Ekonomik sıkıntılar ve ebeveynlerin bilinçsiz hareket etmesi nedeniyle; tek gayesi oyun oynayarak sağlıklı bir biçimde gelişimini tamamlamak olması gereken çağlarda, çocukların eğitim ve öğretimden kopartılarak çalıştırılması nedeniyle iyice artan çocuk işçiliği en önde gelen sorunlarımızdan biridir. Henüz 4 gün önce Mersin’de bir narenciye paketleme fabrikasında çalışan 13 yaşındaki Ula Kerem, başörtüsünün paketleme makinasına takılması sonucu feci şekilde can vermiştir. Yine 14 yaşındaki diğer kız çocuğumuz ise aynı makinenin dişlilerine kolunu kaptırarak yaralanmış olup, halen tedavisi devam etmektedir. 13-14 yaşlarında oyun oynaması, okula gitmesi, sağlıkla kendini geliştirmesi gereken çocukların, bir fabrikada çalışırken ağır şekilde yaralanması hatta can vermesi, halen çocuklarımızı yeterince koruyamadığımızı, gereken önlemlerin alınmadığını göstermektedir. Burada sizlerin de önünde bir kere daha dile getirmek isteriz ki, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.

Çocukların daha sağlıklı ve gelişimlerine uygun bir yaşam sürdürmeleri için gerçek/tüzel kişilerin her birinin siyaset üstü bir anlayışla meseleye bakmaları ve çocukların maruz kalmış oldukları sorunlara çocukların üstün yararını gözeterek kalıcı çözümler üretmeye çalışmaları gerekmektedir.

 

“ÇOCUK KATILIMLI POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ”

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak; çocukların uğradığı her türlü ihlal, şiddet, ihmal ve istismarın takipçisi olarak tüm devlet organları, siyasi erk ve sivil toplum kuruluşları ve inisiyatiflere çocuk hak ihlalleri karşısında yükümlülüklerini defaatle hatırlatıyor, çocuk katılımlı politikaların geliştirilmesi noktasında yapılacak çalışmalarla; çocuklarımızın bedensel, ruhsal gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamladıkları, çocukluklarını doya doya yaşayabildikleri ve elbette üstün yararlarının esas alındığı bir ülke ve dünya temennisiyle; BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabulünün 32. yılında bütün dünya çocuklarının hak gününü kutluyor, her daim yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Sözlerimizi Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle bitirmek istiyoruz. “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir” Dünya Çocuk Hakları Günümüz kutlu olsun.” şeklinde konuştu.

 

                                                                      


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA