CHP’Lİ GÖKÇEL MECLİS KÜRSÜSÜNDE LİMON ÜRETİCİLERİNİ ANLATTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’Lİ GÖKÇEL MECLİS KÜRSÜSÜNDE LİMON ÜRETİCİLERİNİ ANLATTI


 

Limon üreticisi ürününe 50 kuruştan dahi alıcı bulamıyor, dalında meyvesiyle ağaçlarını kesiyor. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “2020 yılında Tarım Bakanı limonun ihracatını yasakladı. Bu narenciye yapılmış en büyük yanlıştır” dedi.

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İYİ Parti’nin “Muz ve narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunların araştırılması” hakkındaki önerisi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. CHP Grubu adına konuşan Gökçel AKP sıralarına, “Siz 2006 yılında altına imza attığınız Meclis raporuna bile uymuyorsunuz” dedi. CHP’li Gökçel, “2020 yılında Tarım Bakanı limonun ihracatını yasakladı. Bu narenciye yapılmış en büyük yanlıştır” diyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulunda bir çiftçi olarak konuştuğunun altını çizen CHP’li Gökçel, geçmiş dönemlerde narenciye ihracatına teşvik verildiğini vurgulayarak bu teşviklerin kaldırılmasına tepki gösterdi. Gökçel; “Türkiye'de tarım sektöründe sıkıntı yaşanıyor. Çiftçinin temsilcisi olarak, Parlamentoda çiftçi bir milletvekili olarak konuşuyorum. Limon üreten, limonun dikenlerini elinde ve vücudunun çeşitli yerlerinde acısını hisseden, batıran arkadaşınız olarak konuşuyorum. Bugün tarımda envanter yok. Narenciye ve muzda Akdeniz Bölgesi'nde kontrolsüzce üretim yapılıyor. Son yıllarda milyonlarca fidan dikildi, maalesef, burada narenciyenin ihracatı çok önemliydi, 2020 yılında Tarım Bakanı limonun ihracatını yasakladı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi uyardığını hatırlatan CHP’li Gökçel, “O zaman da bir limon üreticisi olarak kendisini aradım, dedim ki: `Limonun ihracatını yasaklamanız ülke ekonomisine ve çiftçiye zarar verir, bu kararınızı gözden geçirin` dedim ancak kendisi kararında ısrar etti” diye konuştu. Üretici ile tüketici arasında çok büyük fiyat farkları olduğunun altını çizen Cengiz Gökçel, “2006 yılında Mersin Ziraat Odası Meclis Üyesi iken burada, Parlamentoda Meclis araştırma komisyonu kuruldu, o zaman da ihracatın mutlaka desteklenmesi kararı çıktı ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farklılıklarının mutlaka kaldırılması söz konusuydu bu raporda. Ancak geldiğimiz noktada hala aynı yerdeyiz” dedi.

 

“MUZ ÜRETİCİSİNİ DE ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Muz üretiminin Atatürk’ün girişimleri ile tarımının yapılmaya başlandığını vurgulayan Gökçel muz bitkisinin çok önemli bir bitki olduğuna vurgu yaptı. Gökçel; “Muz, 1920 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de destekleriyle -o yıldan sonra- Anamur Kaledran'da çiftçimizin meyve olarak üretimine başladığı bir ürün. O kadar değerli, o kadar kıymetli bir ürün. Bu şekilde çiftçilerimizle, muz ihtiyacımızın yüzde 100'ünden fazla üretim yapar bir hâle geldik” dedi.

 Limon üreticisinin yaşadığı sorunların bir benzerine önümüzdeki birkaç yıl içinde muz üretimi yapan çiftçilerin de maruz kalacağını dile getiren Gökçel , “Hatay'dan Anamur'a, Anamur'un Kaledran'ından Alanya'ya kadar bütün alanlarda muz üretilmesine neden oldunuz. Küçük çiftçiyi desteklemediniz, holdinglerin 300, 400 dekarda üretim yaptığı bir hâle getirdiniz muzu. Mutlaka muzun girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım, küçük çiftçinin desteklenmesi lazım. Yoksa bu ağaçlar da sökülecek” diye konuştu.

 

YAYMAN İLE GÖKÇEL ARASINDA ÇİFTÇİLİK ATIŞMASI

CHP’li Gökçel’in Genel Kurulda “Çiftçilerin temsilcisi oalrak konuşuyorum” demesi üzerine AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Buraya çıkan herkes çiftçi çocuğuyum diye konuşuyor” diye demesi üzerine Gökçel, “Evet, ben çiftçi çocuğuyum ama aynı zamanda bir çiftçiyim. Sayın Hüseyin Yayman, siz gidip öğreniyorsunuz, ben yaşayarak bu durumu tespit etmişim. Narenciyenin ihracatına 125 dolar destek veriliyordu pazarlarda ihracatçımız söz sahibi olsun diye, siz 2019'dan bu tarafa bunu sıfırladınız, narenciye üreticisini bitirdiniz, tarımı bitirdiniz” diyerek tepki gösterdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA