ASKERİN PAZARDA GBT SORGUSU TEPKİ ÇEKTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ASKERİN PAZARDA GBT SORGUSU TEPKİ ÇEKTİ


 

Mersin’de sahil güvenlik ekiplerinin balık boyu kontrolü bahanesi ile çarşıda kimlik isteyip GBT sorgusu yapması balık pazarı esnafının tepkisini çekti. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, askeri bölge olmadığı halde askerin çarşıda GBT sorgusu yapmasının hukuksuz olduğunu ifade ederek “Askeri çarşıya, pazara, sokağa indirmek kimin ve neyin kirli planıdır?” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Sahil Güvenlik ekipleri polis sorumluluk alanındaki Silifke Caddesi, Mezitli ilçesi ve Karaduvar Balık Halinde balık boyu uzunluğu kontrolü gerekçesiyle, çalışanlar dahil tüm balıkçı esnafının kimliklerini isteyerek GBT kontrolü yaptı. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin de bulunduğu denetimler sırasında esnaflar polis bölgelerinde olmalarına rağmen herhangi bir olumsuzluk ve kargaşa yaşanmaması için askerlere zorluk çıkarmadı. Esnafların ve çalışanların GBT’sini sorgulayan ve denetimler yapan askerler daha sonra pazar yerlerinden ayrıldı. Esnaf ise yaşananlardan rahatsızlık duyarak durumu polise bildirdi. Polis ekipleri ise bölgenin emniyet bölgesi olduğunu ifade ederek askerlerin GBT sorgusu yapamayacağını ifade etti.

 

POLAT: “TÜM ESNAF VE ÇALIŞANLARIN GBT SORGUSU YAPILDI”

Yaşananlarla ilgili bilgi veren Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, Sahil Güvenlik ekiplerinin Silifke Caddesi ve Mezitli Balık Pazarı ile Karaduvar Balık Hali’nde balıkboyu uzunluğu kontrolü bahanesiyle çalışanlar dahil tüm balıkçı esnafının kimliklerini isteyerek GBT kontrolü yaptığını söyledi. Bu duruma tepki gösteren ve rahatsız olan esnafa kargaşa yaşanmaması için sakin olmalarını söylediklerini anlatan Polat,

“Buralar polis sorumluluk bölgesinde. Bu nedenle Sahil Güvenlik ekiplerinin böyle bir yetkilerinin olmadığını biliyorduk. Askerler gittikten sonra emniyeti aradık, sahil güvenlik ekiplerinin böyle bir yetkisinin olmadığını söylediler. Burası askeri bölge değil deniliyor. Sahil Güvenlik denize bakar deniliyor. Bu yanlış bir uygulama. Kim talimat ve emir vermiş yetkilerini aşmışlar. Çarşıda asker denetim yapabilir mi? Olmaz askeri üniforma ile gelmişler. Biz herhangi bir infial olmasın diye ses çıkarmadık. Şimdiye kadar çarşıda böyle bir uygulama görmedik” şeklinde konuştu.

 

“SAHİL GÜVENLİĞİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK”

Balık Pazarlarında İl ya da İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin denetim yapması gerektiğini anlatan Polat, “Buradaki denetimde ise askerler denetim yaparken Tarım Müdürlüğü ekipleri yanlarında duruyordu. Tarım Müdürlüğü ekipleri müdahale etmedi, bakıyordu. Sahil güvenliğin böyle bir yetkisi yok. Daha önce Tarım Müdürlüğü ekipleri kontrole geliyordu. Dükkan sahibi ile görüşür kaşesini ister. Denetimini yapar. Biz denetlemeye bir şey demiyoruz. Ama kimlik kontrolü, çalışanlardan kimlik isteme, GBK kontrolü yapmalarını ve hangi balıkçının nerede çalıştığı yönünde araştırma yapmalarını anlamış değiliz. Burada farklı bir şey var” ifadelerini kullandı.

 

“TALİMATI KİM VERDİ İSE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Yıllardır emniyet güçlerinin bile dükkan dükkan dolaşarak GBT kontrolü yapmadığını vurgulayan Polat, “Bunlara bu talimatı emri kim vermiştir. Asker bizim kardeşimizdir. Esnafla askeri kim karşı karşıya getirmek istemiştir. Emri verenlerin arkasındakilerin bu provakosyonu yapanların takipçisi olacağız. Askeri çarşıya pazara sokağa indirmek kimin ve neyin kirli planıdır?”şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA