ULA KEREM CİNAYETİNİN SORUMLULARI YARGILANMALI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ULA KEREM CİNAYETİNİN SORUMLULARI YARGILANMALI


 

Tarsus’ta kadınlar, Suriyeli 13 yaşındaki Ula Kerem’in iş cinayetine kurban gitmesini protesto ederek, “Cinayetin sorumluları yargılanmalıdır” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus’ta iş kazasına kurban giden 13 yaşındaki Suriyeli Ula Kerem’in ölümü kadınlarca protesto edildi.

Tarsus Kadın Platformu,Yarenlik Alanı’nda bir basın açıklaması yaparak, “Cinayetin sorumluları yargılanmalıdır. Failler hesap vermelidir. Çocuk işçiliği yasaklanmalıdır. Çocuktan işçi olmaz. Çocukların yeri fabrikalar değil, okullar, parklardır” çağrısı yaptı.

 

“SORUMLULARI BİLİYORUZ”

Platform adına açıklamayı okuyan Çiğdem Serin, Tarsus’ta bir narenciye fabrikasında paketleme işçisi olarak çalışan 13 yaşındaki kız çocuğu Ula Kerem’in 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününe sayılı günler kala hayatını yitirdiğini söyledi.

“Savaşın yıkıma uğrattığı ülkesi Suriye’den Tarsus’a göç etmek zorunda kalan Ula Keremi bu düzen aramızdan aldı. Öfkeliyiz” diyen Serin, “Bu cinayetin sorumlularını biliyoruz. Sorumlusu kadınları ve çocukları güvencesiz koşullarda çalışmaya mecbur bırakan, mültecilere karşı ayrımcılığı körükleyen, kadınları, çocukları, mültecileri, LGBTİ+’ları koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan, 4+4+4 eğitim sistemi ile zorunlu eğitim yaşını aşağı çekerek çocuk işçiliğinin artmasına neden olan AKP İktidarıdır. Kar hırsı ile çocuk emeğini sömüren, yaşamlarını tehlikeye atan patronlardır.

 

“TÜRKİYE’DE EN AZ 2 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ BULUNUYOR”

Ula, işçi olarak çalıştırılan binlerce çocuktan biridir. Kapitalizmin, patronların kar hırsı yüzünden sırf bedava ya da ucuz iş gücü elde etmek için binlerce çocuğun hayatı tehlikeye atılıyor, gelecekleri yok ediliyor. İş sağlığı ve güvenliği yasasının uygulanmaması ve cezasızlık politikaları yüzünden iş cinayetlerinin önüne geçilmezken, 5 işçiden birinin çocuk olduğu koşullarda çok sayıda çocuğun yaşam hakkı elinden alınıyor. Verilerde çocuk işçiliğinin gerçek boyutları perdeleniyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisinin raporuna göre Çocuk işçiliğinin azaldığını gösteren verilere başta göçmen çocuklar olmak üzere çırak ve stajyer olarak çalışan çocuklar yansımıyor. Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi bulunuyor. Son 8 yılda kayda geçmiş çocuk işçi ölümlerinin sayısı en az 513 olarak kayıtlara geçmiş durumda” dedi.

 

“ÇOCUKLARI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİDİR”

Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların; eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi birçok temel hakları olduğunu anımsatan Çiğdem Serin, çocukların işçi olarak çalıştırıldıkları zaman bu haklardan yoksun kaldığını işaret etti.

“Bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur” diyen Serin, “Çocuk işçiliği emek sömürüsünün en ağır biçimidir. Ancak çocuklar işçilik sürecinde emek sömürüsü yanında  pek çok hak ihlaline, istismara, şiddete uğramaktadır.

Çocukları korumak devletin görevidir. Çocuk işçiliğine son verilmeli, gerekli denetimler sağlanmalı, çocukların anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan hakları korunmalıdır.

Çocuk işçiliği ve iş cinayetlerinin önüne geçilememesinin sebeplerinden biri de kadın cinayetlerinde olduğu gibi cezasızlık politikalarıdır” diye konuştu.

 

“EMEĞİ, BEDENİ VE YAŞAMI SÖMÜRÜLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ”

Bunun en somut örneğinin Adana’da 2014 yılında 100 lira haftalıkla çalıştığı işyerinde pres makinesine sıkışarak hayatını kaybeden Ahmet Yıldız olduğunu belirten Serin, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Mahkeme işvereni 24 taksitle ödeyeceği 30 bin lira ceza ile adeta ödüllendirmişti. İş cinayetlerinde cezasızlık politikalarına son verilmelidir.

Ula, emperyalistlerin ve suç ortağı AKP’nin Ortadoğu’daki savaş politikaları yüzünden hayatları elinden alınan binlerce çocuktan biridir.  Savaş politikalarından, siyasi çıkarlar uğruna mülteci düşmanlığını körükleyen politikalardan vazgeçilmeli, mültecilerin evrensel hakları tanınmalıdır.

Ula Keremi aramızdan alan bu cinayetin sorumluları yargılanmalıdır. Failler hesap vermelidir. Çocuk işçiliği yasaklanmalıdır. Çocuktan işçi olmaz. Çocukların yeri fabrikalar değil, okullar, parklardır.

Bu düzen çocukları istismar ediyor, öldürüyor. Kapitalizmin çarkları arasında çocukların  geleceğini yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Emeği, bedeni ve yaşamı sömürülen kız çocukları ve kadınlar için mücadelemizi yükselteceğiz”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA