“MÜLTECİ ÇOCUKLARIN KADERİ ÖLÜM DEĞİL” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MÜLTECİ ÇOCUKLARIN KADERİ ÖLÜM DEĞİL”


 

Tarsus’ta iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren Ula Kerem için ses yükselten Maya Derneği, Mülteci çocukların kaderi ölüm değil” diyerek, sorumlulara ağır yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Haber Merkezi

 

Mersin’de gönüllülerce Suriyeli mültecilere yönelik yardım faaliyetleri yürüten Maya Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Tarsus’ta narenciye paketleme tesisinde çalışırken yaşamını yitiren Ula Kerem’in ölümünü kınadı.

Konuyla ilgili çok az sayıda sivil toplum örgütü tepki verirken onlardan biri olan Maya Derneği, “Mülteci çocukların kaderi ölüm değil” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

 

“BUNUN ADI KAZA DEĞİL, AÇIK VE SU GÖTÜRMEZ BİR CİNAYET”

Açıklamada, 2Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesi’nde bir narenciye paketleme fabrikasında çalıştırılan 13 yaşındaki Suriyeli çocuk Ula Kerem, önce eşarbının takıldığı iş makinesine sıkışarak can verdi. Arkadaşı Şehed El İbrahim ise Ula’yı kurtarmak isterken aynı makineye sıkışan kolunu yitirdi.

Ucuz iş sektörü haline gelen tarım işçiliği ve paketleme sektöründe, güvencesiz şekilde yevmiye usülü  çalışan mülteciler, ölüm ve yaralanmalara maruz kalıyorlar. İnsanca yaşamdan uzak şekilde yaşamını sürdüren ve çoğu zaman hak gaspına uğrayan birçok insan, güvencesizliğin yanında sıkça meydana gelen bazen hayatlarına bazense sakatlanmalarına malolan iş kazalarıyla da yüz yüzeler. Yine bu kazalardan son örneği, eğitimin içinde olması gerekirken çalıştırılan bir çocuğu yaşamdan koparttı. Bunun adı kaza değil, açık ve su götürmez bir cinayet.

 

“ÇOCUKLARIN YAŞAMA HAKKI DEVLETLER TARAFINDAN KORUNMAK ZORUNDADIR”

İş kanununa göre 15 yaş altı çocukların çalıştırılması yasak. Hele ki tehlikeli ve ağır işler sınıfında yer alan işlerde çalışmaları bir yana, bu alanlardan uzak tutulmaları gerekir. Hal böyleyken, 13 yaşındaki mülteci çocukları, sırf ucuz iş gücü olarak görüp çalıştıran işverenler, olsa olsa kasten cinayete teşebbüs etmişlerdir. Bu kanın sorumlusu hem bu işverenler, hem de bunu denetlemeyen sistemdir.

Anayasa’nın ve insan haklarına dayanan uluslararası sözleşmelerin açıkça işaret ettiği üzere, mülteci olsun olmasın, tüm insanların ve çocukların yaşama hakkı devletler tarafından korunmak zorundadır. Bunu aynı sözleşmelerce güvence altına alınan insanca yaşama hakkı, barınma ve sağlık hakkı, eğitim hakkı, oyun ve oyuncağa erişim hakkı gibi haklar izler. Bu nedenledir ki bu hakların mevcut kamu sorumluları tarafından sağlanmasını ve izlenmesini, bu kapsamda güvencesiz iş kollarındaki denetimlerin artırılmasını, sorumlulara ağır yaptırımlar uygulanmasını talep ediyoruz.

Bu çürümüş düzenin devam etmesinin ve onlarca çocuğun ağır ihmaller zinciri içerisinde ölüm haberlerini almanın üzüntüsünü yaşıyor, mültecilerin ve çocuk işçilerin insanca bir yaşam için anayasadan gelen haklarına erişiminin sağlanmasını istiyoruz. Kötü yaşam koşulları ve ölüm, mültecilerin ve yoksulların kaderi değildir.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA