MERSİN’DE SUYUN NEREDEYSE YARISI KAYIP! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE SUYUN NEREDEYSE YARISI KAYIP!


 

Dünyada su krizi yaşanırken Mersin’de neredeyse her 100 litre suyun yarıya yakının kötü altyapı çalışmaları nedeniyle kayıp olduğu ortaya çıktı. Öte yandan kaçak kullanıma karşı Mersin’de 2021 yılı 31 Ekim itibariyle 22 bin 972 tutanak tutularak, 29 milyon 695 bin TL ceza tahakkuk ettirildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer MESKİ çalışmaları ile ilgili bilgilendirmeler yaptı Kayıp-kaçak oranlarına ve yatırımlara değinen Seçer, “Su ev ekonomisinin gider kalemlerinden biri hale geldiğini söyleyerek, “Aliler için içinde bulunduğumuz ekonomik şartları düşünürsek ödenen her fatura önemli bir hal aldı. Su fiyatlarını daha makul hale getirmemiz için bir çok faktör var. Girdiği maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor bunun için de başta enerji olmak üzere bir çok alanda yatırım yapmamız lazım. Maliyetleri aşağı çekecek yeni teknolojileri kullanmamız lazım. Bunun da çalışmaları yapılıyor.

Ama bu sorunu çözersek toplamda tüm sorunların yani su fiyatlarının en makul noktaya gelmesini sağlayacak en büyük çalışmayı yapmış oluruz ki bu da; kaçık- kayıp oranını düşürmek. MESKİ olarak 360 derece su anlayışını benimsiyoruz. Bu kasamda hayata geçirdiğimiz SCADA sistemini sonuçlarını da almaya başladık.

2022 sonuna kadar kent genelinde 50 adet DM ile basınç yönetimi yapmayı yani 50 ayrı bölgede basıncı kontrol altına almış olacağız. Bu sayede binlerce metreküp su tasarrufu sağlanmış olacak. Ayrıca elimizdeki cihazlarla yer altındaki suyun akışını dinliyor ve nerede arıza var ise onları tespit edebiliyoruz. MESKİ, teknolojiyi takip ediyor” dedi.  

 

100 LİTRE SUYUN NEREDEYSE YARISI KAYIP!

Mersin’de 2019’da sudaki kayıp oranının yüzde 47,15 olduğuna dikkat çeken Vahap Seçer, “Bu çok yüksek bir oran. Sisteme giren her 100 litre suyun yaklaşık 53 litresi faturalandırılıyorken, 47 litresi ortada yok. Ya kaçak kullanılıyor ya da demode olmuş şebekede bu su kayboluyor. Bu oran 2020’de yüzde 46,35, şuan ilk 10 ayda ise bu oran yüzde 44,24 seviyelerine ancak çekebilmişiz.

Bizim bu konuda çok daha detaylı yapmamız lazım. Gelmiş geçmiş kenti yöneten, kent yönetiminde görev almış ve memlekete taş üstüne taş koyandan allan razı olsun ama şu gerçeğin de altını çizmek gerekiyor. Bu altyapı çalışmaları yerin altında pek görmek, gözlemlemek mümkün değil. Bu işlerde müteahhitlerinizin yaptığı işi denetleyecek aklı, vicdanı düzgün denetmenler bulamazsanız, her türlü istismara açık konular. Orada yapılan her hatalı, eksik çalışma işte bugünkü sonuçları karşımıza çıkarıyor. Bazı bölgelerde proje hatasından kaynaklı sorunlar var ki Aydıncık bunun en büyük örneklerinden biri. Milyonlarca lira kaynak toprağın altına gömülmüş ama işlevsel değil, bu yüzden de astarı yüzünden pahalıya mal oluyor.

İl geneli nüfusunun yüzde 71’inin Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi besliyor. 100 kişinin 71’i Tarsus Berdan’dan gelen sudan yararlanıyor. Aktif kayıp kontrolü ile tespit edilen ve onarımı yapılan arızalar 2019’da 161 adet, 2020’de 587 adet. 2021’de de bu rakam bin 761 adet olmuş” diye konuştu.

 

KAÇAK KULLANIMA MİLYONLARCA TL CEZA KESİLDİ

Kaçak konusunda yani suyun çalınması konusunda ki verileri de paylaşan Seçer, 2029’da 54 bin 590 kaçak işlemi yapıldığını 22 milyon ceza tahakkuku hazırlandığını aktardı. 2020’de tutanak sayısının 57 bin 145’e, tahakkuk eden cezanın da 39 milyon 850 bin 210 TL olarak gerçekleştiğini aktaran Seçer, “2021’de 31 Ekim itibariyle tutanak sayısı 22 bin 972’ye düşmüş. Bu şundan kaynaklı; 2019- 2020 rakamları içinde bazı bölgelerde mevzuata uygun abonelikler yapılamadığı için cezaları ödemek kaydıyla bunlara yol açılabiliyordu ama şimdi biz bunların çoğuna abonelik verdik. Yani vatandaşı rahatlatacak hangi veriler, değerler varsa onları alarak dayanak yaptık ve aboneliklerini verdik onun için de tutanak sayısı düştü. 2021’de 31 Ekim itibariyle tahakkuk eden ceza 29 milyon 695 bin TL’dir. Su değerli çünkü tüm dünyada küresel ısınma kaynaklı kuraklık ve nüfus artışı söz konusu bu da su kaynakları üzerinde baskıyı arttırıyor. Bu bağlamda MESKİ örnek olacak çalışmalara imza atıyor. Mersin’de 23 adet arıtma tesisi 7-24 çalışarak hizmet vermekte” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA