“KHK ZULMÜNE SON VERİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KHK ZULMÜNE SON VERİN”


 

Mersin’de KESK üyeleri KHK ile işlerine son verilen arkadaşlarının işlerine iade edilmesi için eylem yaparak “KHK zulmüne son verin” çağrısı yaptı.

Hediye Eroğlu

Mersin’de Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri KHK ile işten atılan kamu görevlilerinin işe iadesinin sağlanması için Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması ve oturma eşlemi yaptı.

KHK zulmüne son yeleği giyen KESK üyeleri, ‘KHK’lar gidecek işimize geri döneceğiz, biz kazanacağız’, “Haksız ve Hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin’ şeklinde pankart açtı. KESK sözcüsü ve Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül burada yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi ülkemizde son yıllarda insan hakları, özgürlükleri ve sendikal haklar alanlarında yaşanan ihlaller 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile daha da ağır hale gelmiştir. Bu çerçevede, kamu emekçileri ve hükümet politikalarına muhalif olan sendika üye, aktivist ve yöneticileri KHK aracılığıyla bir anda ve keyfi bir biçimde kamu görevinden ihraç edilmiştir. İhraç edilenler 160 bin civarındaki kamu emekçisi arasında 4 bin 267 KESK üyesi bulunmaktadır” dedi.

 

“HAKKIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sendika olarak üye ve yöneticilerinin haklarını koruma amacıyla 1 Eylül 2016’da başlayan ihraçlara müteakip tüm üye ve yöneticilerimiz ile ilgili hukuk önünde hak arama süreçlerini başlattıklarını ifade eden Sümbül, “Hak arama mücadelemiz sürerken bizlerin ülke içinde ve ilgili BM, Avrupa Konseyi ve ILO mekanizmaları nezdinde yürüttüğümüz çabaların boşa çıkarma veya en azından yargıya erişimimizi geciktirmeyi hedefleyerek ve ilgili uluslararası mekanizmaların girişimleri sonucunda 23 Ocak 2017’de yayınlanan 685 sayılı KHK uyarınca OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. KESK olarak, ilk andan itibaren Komisyonun yetkili bir hukuk organı olmadığı, bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile seçilen üyelerin profili, çalışma güvencelerinin olmaması vb. nedenlerle etkili bir başvuru yolu olmadığı yönündeki kaygı ve eleştirilerimizi ifade etmiştik. Nitekim 4 yıllık süre sonrasında hala sorunlar olması haklılığımızı daha netleştirmiştir. Komisyonun kurulması üzerine gerek idare mahkemesi, AYM gibi iç hukuk gerekse de AİHM önündeki başvurularımız ilgili başvuru süreçleri tamamlanmadığı gerekçesiyle usulden reddedilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“BİLİNÇLİ BİR GECİKTİRME VAR”

OHAL Komisyonunun ilk kararını 22 Aralık 2017’de verdiğini hatırlatan Sümbül şöyle devam etti: “Komisyonun resmi web sitesindeki bilgilere göre, 28 Ekim 2021 itibariyle, Komisyon 126 bin 300 başvurudan 118 bin 415 başvuruyu karara bağlamıştır.  İncelenmesi beklenen 8 bin 343 başvuru bulunmaktadır. Hala karara bağlanmayan 8 bin 343 başvurunun 2 bin 53’ü KESK’lilere aittir. Kalan dosyalar içerisindeki KESK’lilerin oranının yüksekliği bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Komisyonun görev süresinin uzatılacağı incelemesi devam eden dosyaların sayısından da anlaşılmaktadır.”

 

KOMİSYONA TALİMAT VERİLDİ İDDİASI

Komisyonun Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Barış akademisyenlerinin dosyalarında da ilk kez ret kararları vermeye başladığını anlatan Sümbül, “Hukuksuz politikalarıyla çelişen kimi Anayasa Mahkemesi kararlarını keyfi olarak uygulamayan iktidarın Komisyona da aynı yönde talimat verdiği anlaşılmaktadır. Bütün baskı ve hukuksuzluklara karşı Kesk olarak,  kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan, hakları gasp edilen, ihraç edilen, açığa alınan, sürgünlere ve soruşturmalara maruz kalan tüm kamu emekçilerinin yanında olacağız. Mücadeleyle, yapacağımız eylem ve etkinliklerle, hukuksal olarak, yurt içinde ve yurt dışındaki paydaşımız eğitim örgütleri ile dayanışmayla, mağduriyetler giderilene kadar çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Faşizme ve karanlığa asla teslim olmayacağız.

Tüm  emekçileri işimiz, mesleğimiz, iş güvencemiz ve geleceğimiz için dayanışmaya ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz. ” şeklinde konuştu.

KESK üyeleri basın açıklamasının ardından oturma eylemi yaptı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA