“HESAP VERECEKLER!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HESAP VERECEKLER!”


 

Engelli tutsak Şaban Kaygusuz’un çıplak aramaya direndiği için işkenceye darp edildiği iddialarını gündeme taşıyan insan hakları örgütleri, “Yapılanlar suçtur. Bu suçlara iştirak edenler ve göz yumanlar er ya da geç hukuk önünde hesap vereceklerdir” mesajı verdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Engelli tutsak Şaban Kaygusuz'un Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda  maruz kaldığı çıplak arama, işkence ve kötü muamele iddialarına insan hakları alanında çalışan örgütlerden tepki geldi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) öncülüğünde yapılan basın açıklamasına Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAYDER) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubeleri de destek verdi.

 

“ÇIPLAK ARAMA DAYATILDI”

ÖHD Mersin Şubesinde yapılan basın açıklamasını okuyan avukat İbrahim Kaya, 19 Ekim 2021 tarihinde, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nden Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne nakledilen, sağ kolu ve sağ bacağı olmayan yüzde 90 oranında engelli olan tutsak Şaban Kaygusuz’a işkence yapıldığı iddiası üzerine, dernek üyesi avukatlar tarafından ziyaret edildiğini bildirdi.

Kaya, ziyaret sonucu Kaygusuz’un; hapishaneye kabulde kendisine çıplak arama dayatıldığını, çıplak aramayı kabul etmediğini, çıplak aramayı kabul etmemesi nedeniyle kendisinin darp edildiğini, yere atılarak kıyafetlerinin zorla çıkarıldığını, yere fırlatılması esnasında dizinden itibaren kesilen bacağının üzerine düştüğünü, bu nedenle bacağının yaralandığını, yarasının hala iyileşmediğini, ağrılarının devam ettiğini, kıyafetleri çıkarılırken işkence ve kötü muameleye devam edildiğini savundu.

 

“SAĞ KOL VE BACAĞI OLMAYAN TUTSAK TEKLİ ODAYA ALINMAK İSTENDİ”

Avukat İbrahim Kaya, “Sağ kol ve bacağı olmayan tutsak, tek başına hayatını idame ettiremeyecek durumda olduğunu fakat buna rağmen hapishaneye kabulde tekli odada tutulacağının kendisine söylendiği, çabaları sonucu arkadaşları ile aynı odaya alındığını belirtmiştir.

Yine kendisine ayakta sayım vermesinin dayatıldığını, gerek insanlık onuru ile bağdaşmaması gerekse de bedensel engeli olması nedeniyle ayakta sayım vermesinin mümkün olmadığını fakat buna rağmen ayakta sayım dayatmasının devam ettiğini, ayakta sayım vermemesi nedeniyle gardiyanlarca üzerine oturmuş olduğu plastik sandalye ile beraber havalandırmaya fırlatıldığını, dizinden itibaren kesilen sağ bacağında yeni yaraların oluştuğunu belirtmiştir.

Şaban Kaygusuz; yukarıda da anıldığı üzere %90 oranında engelli bir tutsaktır. Bir kolu ve bir bacağı olmayan bir tutsağın, hukuki zemini olmayan ve insanlık onuruna aykırı olan çıplak arama dayatmasına, ayakta sayım verme dayatmasına maruz kalması, bu uygulamaları kabul etmediğinde, işkenceye uğraması kabul edilemez.

 

“HUKUKİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ”

Tek başına hayatını idame ettireme şansı olmayan bir tutsağın, devletin denetim ve gözetiminde, işkence ve kötü muameleye tabi tutulması suçtur, bu tutumun sürekli bir hal alması suçun süreklileştirilmesidir.

Buradan Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi yönetimini ve Şaban Kaygusuz’a işkence yapan bütün kamu görevlilerini uyarıyoruz! Yapılan uygulamaların tamamı mevcut kanunlara, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır, suçtur. Bu suçlara iştirak edenler ve göz yumanlar er ya da geç hukuk önünde hesap vereceklerdir.

Bizler hak savunucuları olarak, engelli tutsak Şaban Kaygusuz’a karşı işlenen suçların hesabını sormak için bütün hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA