SİZİN İSTEDİĞİNİZ GİBİ GAZETECİLİK YAPMAYACAĞIZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SİZİN İSTEDİĞİNİZ GİBİ GAZETECİLİK YAPMAYACAĞIZ!


 

Başkan Seçer gazetecileri Büyükşehir Meclisinden kovarken çoğu meclis üyesinin tepki vermediği, bazılarının kendi belediye personellerini koruyarak, basın özgürlüğünü savunmadığı ve sonrasında ise kent kamuoyunun konuya duyarsız kaldığı görüldü! Ancak hem Başkan Seçer, hem de tepkisiz kalanlar şunu bilmeli ki; biz Haberci Gazetesi olarak; Sizin istediğiniz/ dayattığınız gibi gazetecilik yapmayacağız! İlkeli duruşumuz ile mesleğimize, ülkemize olan sorumluluğumuzu yerine getirmekte kararlıyız!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldiği 2,5 yılda basın özgürlüğüne yönelik darbe vuracak tavır, uygulama ve çıkışlarını sürdürmekten vazgeçmezken, kentin ilgisizliği dikkat çekiyor!

Göreve geldiği ilk yıl Basın Yayın Daire Başkanlığı’nda yaptığı atamalarla eleştiri oklarının hedefi olan Seçer, kendisine yakın medya kuruluşlarının personellerini belediyede işe alması ve yandaş medya yaratmaya yönelik uygulamalarla eleştirilmesine rağmen dur durak bilmiyor.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin 2019 yılı seçimlerine dolaylı olarak müdahil olduğu iddiası gündeme gelirken, genel kurula katılıp ‘namuslu’ gazeteci çıkışı yaparak kentte görev yapan gazetecileri töhmet altında bırakan talihsiz açıklamaları ile tepki çeken Seçer, geçen yıl ise yine MGC ile birlikte düzenlenen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü gecesinde de bir skandala imza atmıştı.

 

GAZETECİLER “BAŞKAN İSTEMİYOR” DİYEREK, ENGELLENMEYE ÇALIŞILMIŞTI

Kendisi gibi düşünmeyen gazetecilere her fırsatta hakaret eden CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Mersin Gazeteciler Cemiyeti üyelerine, “Bizlere destek olun, bizler de sizlere destek olalım” sözleri akıllardaki yerini korurken, geçen yıl Ekim ayında Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gergin anlar yaşanmış, olayı görüntülemeye çalışan gazeteciler bazı CHP’li gençlerce, “Başkan istemiyor” diyerek, engellenmeye çalışılmıştı.

 

BELEDİYE BASIN BÜROSUNA İZİN VAR, GAZETECİLERE YOK!

Ancak bir türlü hızını alamayan Başkan Seçer sık sık Büyükşehir Belediye Meclisinde görev yapmalarını kısıtlamaya çalıştığı gazetecileri bu defa da meclis  toplantısından kovdu. Gazetecilere baskıda gözünü iyiden iyiye karartan Seçer’in yaptıklarına, özellikle meclis ve kent kamuoyunun tepkisizliği ise dikkat çekiyor.

Gazetecilerin meclisten kovulmasına Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ve AKP Grup Başkanvekili Zafer Şahin Özturhan, tepki gösterirken, meclisin 1,5 saat ara vermesine neden olan krizle ilgili MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz başta olmak üzere parti grup Başkan vekillerinin katılımıyla yapılan görüşmelerde belediye basın bürolarında çalışan görevlilerin toplantıda çekim yapmasına izin verilmesi anlaşmasına varıldı.

 

HDP, MHP, CHP, İP, AKP SESSİZ KALDI!

Ancak sadece belediye personellerini koruyacak şekilde varılan uzlaşı sonucunda, kanunen salon içerisinde düzeni bozacak bir eyleme imza atmamak şartıyla istedikleri yerden çekim yapma, not alma hakkına sahip olmasına rağmen gazeteciler salonun en arkasında kendilerine ayrılan yerlere gitmeye zorlandı.

Gazetecilerin görev yapması engellenirken, ne MHP, ne HDP, ne AKP, ne İYİ Parti, ne de CHP’den olaya hiçbir tepki gelmedi.

 

“MEDYA GRUPLARININ KAMERAMANI, FOTOĞRAFÇISI BURAYA GELİP SÜREKLİ GÖRÜNTÜ ALAMAZ”

Seçer; gazetecileri salondan kovma kararını Meclis Yönetmeliği 12. maddesine göre aldığını savunarak, şu talihsiz açıklamayı yaptı: “Biz toplantıya başladığımızda burada benimde arzu etmediğim bazı gelişmeler oldu ve bu konuda yaklaşık olarak 1,5 saat ara vermek zorunda kaldık. Orada farklı bir uygulama da yapabilirdik. Meclise zarar getirmeyelim. Ben bu konuyu açıkladım. Buranın bir düzeni olduğunu, basın mensuplarının yerinin orası olduğunu, yeni konsepte meclis üyelerimizin belediye başkanlarının basın çalışanlarının normal koşullarda artık toplantı sırasında salonda dolaşıp görüntü alamayacağını ama bu hizmeti kendilerine Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Dairesi’nin burada çekim yapan kameramanı, fotoğraf çekimi yapan arkadaşımın vereceğini söyledim. Toplantı öncesi de bu talimatı arkadaşlara verdik.

Toplantı başladığında Akdeniz Belediyesi’nin kameramanı zaten burada çekim yapıyor. Olmaması gereken bir durum ama oradan ‘arka taraftan) çekim yapar, burada televizyon çekim yapıyor. Ama olmasında da bir sakınca yok. Ama değişik medya gruplarının kameramanı, fotoğrafçısı buraya gelip sürekli görüntü alamaz. Bu toplantının selameti açısından, meclisin insicamı açısından uygun değil. Kriz aşılmış oldu. Hatta bu toplantı süresi boyunca başkanlarla yaptığımız konuşmalarda ‘kriz çıkmasın, gelecek toplantıda bunu daha aklı selim bir şekilde zapturapt altına alırız’ diye konuştuk” .

 

BASINI SANSÜRLEDİ, TEPKİ GÖSTEREN BAŞKANI KINADI!

Daha sonra ise toplantıda Başkan Gültak’ın, sosyal medyada konuyla ilgili yaptığı paylaşıma tepki gösteren Vahap Seçer, “Daha önce mecliste mikrofonumu kapatarak demokrasiye saygısızlık yapan belediye başkanı’, üsluba bakın, ‘bu kez de basın mensuplarının işlerini yapmalarına engel olarak, meclisten zorla çıkarmaya kalkıştı. Demokratik seçimlerle göreve gelen üyelerin bulunduğu mecliste yaşanan bu tür olaylar kesinlikle kabul edilemez’. Meclisin takdirine sunuyorum. Bu üslubunu esefle, şiddetle kınıyorum. Bir belediye başkanına yakıştıramıyorum” dedi.

 

MHP’Lİ TAT KIYIDAN DOLAŞTI

Öte yandan demokrasi ve basın özgürlüğüne darbe vuran nitelikteki olaya adeta kıyısından dolaşarak değinen MHP Grup Başkanvekili Mahmut Tat ise “Salona girdiğimizde bir basın olayı yaşandı. Tatlıya bağlandı. İnşallah bundan sonrası daha düzenli şekilde devam edecektir” açıklamasına imza attı!

 

“BASIN SUSARSA, HALK GERÇEKLERİ NASIL ÖĞRENECEK?”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise tepkisini düzenlediği basın toplantısında dile getirdi. Belediye Kanunu’na atıfta bulunarak, “Basın dışarı çıkartıldı. Benim kadar siz de rencide edildiniz. Demokrasinin en önemli ayağısınız siz, siz susarsanız, siz konuşmazsanız halk gerçekleri nasıl öğrenecek? Elimdeki kitapçık temel belediye mevzuatı. Kitapçığın 11’inci maddesi son paragrafında da belirtildiği gibi meclis toplantıları halka açıktır. Gerekçeli teklif üzerine kapalı oturum yapılabilir. Ama bu yetki de meclisin elinde, başkanın değil. Çünkü meclisin karar alması gerekiyor.

Biz neyi tartışıyoruz? Bunlardan üstün müyüz? Siz de halksınız. Üstelik siz halk adına vekalet ediyorsunuz” dedi.

 

SEÇER’E, “İSTENMEDİK OLAYLAR ÇIKABİLİR” TEPKİSİ

Mecliste gazetecilerin kovulması sonrası yapılan görüşmelerde MHP grubunun sesiz kalması ile ilgili sorulan soruya ise Başkan Gültak şu yanıtı verdi; “Grup sözcüleri ve Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın ile görüşmeler yapıldı. Ve ısrarla Atsız bey ve grup sözcülerinin içerde şunu söylediğini biliyorum; başkan beyin açıklamalarına engel olursanız, bizim kameraman ve fotoğrafçılarımıza engel olursanız istenmedik olaylar çıkabilir. Gerek yok, burada bu basın mensupları, diğer arkadaşlar duracak diye herkesin içerde söylediğini biliyoruz. Dolayısıyla bir duruş sergilediler arkadaşlar. Duruş sergilemeseydi arkadaşlarımız 1,5 saat ara verilmezdi” .


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA