KONGRE MERSİN’E BİLİM ADANA’YA EMANET! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KONGRE MERSİN’E BİLİM ADANA’YA EMANET!


 

Yıllardır Turunçgil Kongresi’ne ev sahipliği yapabilmek için büyük çaba yürüten ve nihayet organizasyonu ilk kez Türkiye’ye kazandıran Mersin, kentteki üniversite bünyesinde Ziraat Fakültesi olmaması nedeniyle Bilim Kurulu’nu Çukurova Üniversitesi’ne emanet etti! Kongre Koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Okan Özkaya’nın, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin uluslar arası arenada ki varlığına, gücüne ve başarısına vurgu yapması ülke olarak göğsümüzü kabartsa da Mersin adına yürek burktu!

HEDİYE EROĞLU

 

Kentte yıllardır Mersin Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültesi açılması talebi gündeme getirilse de dikkate alınmayarak, son olarak 2016 yılında İslami İlimler Fakültesi kurulması tepki çekerken, kentin tarımsal üretimdeki varlığını uluslar arası arenaya bilimsel gelişmelerle taşıyamamasının olumsuz etkileri Turunçgil Kongresi’nin bilim kurulunun Çukurova Üniversitesi’ne kaptırılması ile bir kez daha görüldü.

 

60 ÜLKEDEN 2 BİNİ AŞKIN KATILIMCI GELECEK

Sahip olduğu gerek üretim gerek organizasyonu ile Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörüne yön veren Mersin’de, ziraat fakültesinin bulunmamasının acısı bir kez daha derinden hissedildi! Türkiye’de ilk kez akademiden özel sektöre 60 ülkeden 2 bini aşkın kişinin katılımıyla 6-11 Kasım 2022 tarihinde Mersin’de düzenlenecek “14. Ulusal Turunçgil Kongresi”nin bilim kurulunu Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi oluşturdu.

Turunçgil Kongresi Bilim Kurulu Başkanlığına Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu seçilirken, Kongre Koordinatörlüğünü de ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ana Bilim Dalı Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya yürütecek.

Toplamda 5 gün sürecek kongrede bildiri sunumları yapılarak, geziler, sosyal etkinlikler, turistik geziler düzenlenecek. Ayrıca kongre bitiminde Mersin Narenciye Festivali gerçekleştirilecek.

 

“BİLİM KURULUNU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLE YÜRÜTMEK MECBURİYETİNDEYİZ”

Kongre ile ilgili bir otelde düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısında hazırlıklar ile ilgili bilgi veren Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, “Mersin Üniversitesi’nin kongreye katkılarına ilişkin soruya; “Çukurova Üniversitesi bünyesinde bulunan Ziraat Fakültesi’nden değerli hocalarımız uluslar arası dünya narenciye topluluğuna temsilci olarak gönderiliyorlar. Bu nedenle Bilim Kurulunu Çukurova Üniversitesi ile yürütmek mecburiyetindeyiz. Mersin Üniversitesi de şuan program içerisinde ve bizlere destek veriyor. Gıda Fakültesi olarak bize desteklerini esirgemiyorlar. Ayrıca özel üniversitelerde bizlere hazırlık çalışmalarına katkı sunuyorlar. Diğer illerde de Akdeniz Üniversitesi, Ege Ziraat Fakültesi başta olmak üzere tüm ülkemizdeki ziraat fakülteleri araştırma kuruluşları bizlere destek veriyorlar” yanıtı verdi.

Uluslar arası arenanın yanı sıra Türkiye’den de kongreye bildiri ve sunumlar yapılacağının altını çizen Kaçmaz, Gıda Tarım ve Hayvan Bakanlığına ait tüm kurum kuruluşların da sunumlar yapmak için hazırlık yaptığını aktardı.

 

“ULUSLAR ARASI ARENADA ÇÜ VAR”

Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 14’üncüsü yapılacak olan kongreye yaklaşık 2 bin katılımcı ve bini üzerinde sunum beklendiğini söyleyerek, “Burada bir yanlış anlaşılmamı mı var ya da yanlış bir bakış açısı mı var onu da ben düşünmeye başladım. Çukurova Üniversitesi 1974 yılından beri yani kurulduğu aşamadan beri özelliklede Bahçe Bitkileri Bölümü başta turunçgiller olmak üzere bölgede yetiştirilen diğer meyve türlerine ilişkin ıslah, bitki koruma - besleme ve bunun ekonomisi konusunda çalışmalar yapan bir üniversitedir. Uluslar arası Turunçgil Topluluğu yönetiminde yer alması itibariyle her kongreye kesintisiz katılan bir kurum. Türkiye’de turunçgilleri çok yorumlamaya çalışan bir bölümüz. Ne yazık ki Mersin Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi olmaması nedeniyle Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi önderliğinde organizasyona Mersin’de ev sahipliği yapmış olacağız. Burada tabiî ki Mersin Üniversitesi’nin katkıları olacak. Mersin Üniversitesi’nde çalışan akademisyenlerin ilgili bilim dallarındaki komitelerde yer alması sağlanacak” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA