“ÖZSAVUNMA HAKTIR, CEZALANDIRILAMAZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÖZSAVUNMA HAKTIR, CEZALANDIRILAMAZ”


 

Mersin’de kadınlar kendisine şiddet uygulayan eşini öldürdüğü için yargılanan Çilem Doğan’ın cezasının Yargıtay tarafından onanmasını protesto etti. Cezanın onanmasını kadınlara gözdağı olarak nitelendiren kadınlar “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz” diye haykırdı.

Hediye Eroğlu

 

Şiddet gördüğü eşi Hasan Karabulut’u öldürdüğü gerekçesiyle 15 yıl hapis cezası alan Çilem Doğan’ın cezasının onanması ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de tepkiyle karşılandı.

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Doğan’ın ceza almasını protesto etmek için Pozcu GMK Bulvarında bir araya geldi. “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Çilem Doğan yalnız değildir”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz” sloganları atan kadınlar “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz. Çilem’e özgürlük’ yazılı pankartlar açtı.

Kadın Platformu adına açıklama yapan Zübeyde Sadırlı Akpınar, “Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı. Çilem Doğana verilen 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını kabul etmiyoruz” dedi.

 

“KORUYAMADILAR BİR KEZ DAHA CEZALANDIRDILAR”

Çilem Doğan 2016 yılında evli olduğu,yıllarca sistematik olarak şiddetine maruz kaldığı Hasan Karabulut’u özsavunma hakkını kullanarak öldürdüğünü belirten Akpınar, “Çilem sayısını hatırlamadığı kadar çok defa devlet kurumlarına başvuru yapmış, 9 kez koruma kararı almasına rağmen yaşadığı şiddet devam etmişti. Kadın cinayetine giden yolda hayatta kalmayı başaran Çilem Doğan için meşru müdafaa hükümlerini uygulamayan Mahkemenin kararı dün Yargıtaytarafından onandı. Şiddete karşı Çilem’i korumayan devlet ölmediği için Çilem’i bir kez daha cezalandırmaya kalktı” ifadelerini kullandı.

 

“KADINLARA ÖLDÜRÜLSEN BİLE KADERİNE RAZI OL DENİLİYOR”

Akpınar, “Nadira’nın, Yeldana’nın, İpek’in katillerini, Gülistan’ın faillerini tutuklamayan devlet, Nevin’i, Namme’yi, Çilem’i,Öznur’u, Yasemini cezalandırarakerkeklere “şiddet uygulayabilirsin, öldürebilirsin” derken, kadınlara öldürülsen bile kaderine razı ol diyor. Susup oturmamızı istiyor.Çilem’in de dediği gibi bu kararla bütün kadınlar hapsedilmek isteniyor. Bize reva gördükleri hayatı reddediyoruz. Adeta tüm kadınlara gözdağı verilmek istenircesine verilen bu karara da erkek adalete de ülkenin dört bir yanında sokaklarda meydan okuyoruz. Çilem’in elleri ellerimizde ne pahasına olursa olsun yaşamlarımızı ve birbirimizi savunacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ÖZSAVUNMA HAKTIR”

İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksuzca feshedildiği, 6284’ün uygulanmadığı, erkeklerin cezasızlıkla cesaretlendiriliği koşullarda yaşamlarını savundukları her yöntemin meşru olduğunu anlatan Akpınar şunları kaydetti: “Özsavunma haktır. Cezalandırılamaz. Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak. Çilem’i dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyoruz. Yaşasın kadın dayanışması.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA