48 YUVA VAR, TESCİL YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

48 YUVA VAR, TESCİL YOK!


 

Davultepe’deki 100. Yıl Tabiat Parkı’ndaki ticari faaliyetlerle ilgili soru önergesine cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin tabiat parkı kıyılarının tescilli bir Caretta Caretta yuvalama alanı olmamasına rağmen 48 adet yuva bulunduğunu söylemesi “48 yuva var ama tescili yok” dedirtti

HEDİYE EROĞLU

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’ndaki çalışmalarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Mersin 100. Yıl Ormanlık alanının paralel olduğu sahil kıyısının, caretta carettaların yumurta yaptığı ender yerlerden biri olduğunu ifade eden Turan, “Mersinliler sadece bu nedenden dolayı caretta carettaların çoğalmalarını engelleyecek insan faaliyetlerine karşı uzun süredir mücadele etmektedir. Mersin ekoloji aktivistleri, caretta carettalanı korumak amacıyla Yüzüncü Yıl Ormanlık alanın sahil kıyısındaki kumsal alanı periyodik aralıklarla temizlemektedir. Yüzüncü Yıl Ormanındaki her türlü insan faaliyetlerinin caretta carettaların yumurtalarını yapmasına etki ederek çoğalmayı engelleyeceği için Mersin Yüzüncü Yıl Ormanı'nın korunması için mücadele etmektedir. Mücadele ve koruma girişimlerine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bir kısmı bir şirkete ticari eğlence işletmesi amacıyla kiraya verilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı caretta carettaların çoğaldıkları alanın koruması için Mersin Yüzüncü Yıl Ormanı'nın bir kısmının kiraya verilmesi hakkında inceleme başlatmalıdır” dedi.

 

“CARETTALARIN YUVALAMA ALANI NEDEN KİRAYA VERİLDİ?

“Mersin Yüzüncü Yıl Ormanı'nın bir kısmının işletilmek için hangi şirkete, kaç yıllığına ve ne kadar fiyat karşılığında kiraya verilmiştir?” diye soran Turan, “ Mersin Yüzüncü Yıl Ormanı ceretta cerettaların yumurta yaptıkları ender yerlerden biri olduğu bilinmesine rağmen neden kiraya verilmiştir? Söz konusu alanda caretta carettaların korunması için bakanlığınızın herhangi bir çalışması olmuş mudur?” ifadelerini kullandı.

 

“TESCİLLİ OLMAYAN ALANDA 48 ADET YUVA TESPİTİ YAPILMIŞ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen cevapta ise 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı İşletmeciliğinin, 2886 sayılı İhale Kanununa göre 2017 yılında 5+24 yıllığına ihale edildiği ifade edildi.

Sahada koruma kullanma dengesi gözetilerek faaliyetin gösterildiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İşletmecilik ihalesinin yapıldığı tarih itibarı ile tabiat parkı kıyıları tescilli bir Caretta caretta yuvalama alanı olmamasına rağmen gerek sahaya ait onaylı gelişme planı, gerekse işletmeci ile yapılan sözleşme çerçevesinde deniz kaplumbağalar üreme ve yuvalama döneminde gösterilecek hassasiyete dair hükümler mevcut olup bu hükümlere uyulmaktadır. Söz konusu alan 2009/10 sayılı deniz kaplumbağalarının korunması konulu genelge kapsamında ilan edilmiş deniz kaplumbağası yuvalama alanlarımızdan değildir. Buna rağmen yuva takip çalışmaları sürdürülmektedir.  Tabiat Parkı içerisinde bulunan Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi çalışmalarına devam etmektedir. Merkezimizde yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisi yapılmakta olup bugüne kadar 39 deniz kaplumbağası tedavisi yapılarak doğal ortamına salınmıştır. 2021 yılı yuvalama sezonunda da şu ana kadar 48 adet yuva tespiti yapılmıştır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA