KONUTLARA VERİLEN DOĞALGAZ DESTEĞİ SANAYİCİYE DE VERİLMELİDİR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KONUTLARA VERİLEN DOĞALGAZ DESTEĞİ SANAYİCİYE DE VERİLMELİDİR


 

Haber merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan sanayideki yüzde 48’lik doğalgaz artışını değerlendirdi. Olağanüstü bir artış yapıldığını kaydeden Kızıltan, bu artışın Türkiye’nin sanayi üretim maliyetlerini arttıracağını ve özellikle uluslararası rekabet gücünü azaltacağını dile getirdi. Türkiye’nin ihracata odaklanması gereken bir dönemde sanayide doğalgaza destek verilmemesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kızıltan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Sanayideki doğalgaz fiyatında %48 bir artış var gibi görünse de aslında kullanım miktarına göre daha büyük, %80’lere varan kademeli bir fiyat artışından söz ediyoruz. Yılda 1 milyon metreküpten fazla doğalgaz kullanılması durumunda bu artış %80’leri bulacak. Bu olağanüstü artış Türkiye sanayi üretimindeki maliyetleri arttıracak ve özellikle uluslararası rekabet gücümüzü azaltacaktır. Türkiye’nin ihracata odaklanması gereken bir dönemde konutlara verilen doğal gazda sübvansiyon yapılarak zarara girmek göze alınırken, ülkenin geleceği olan, istihdamın temeli olan, cari açığın ilacı olan üretimde doğal gaza bu desteğin verilmemesi kabul edilemez. Şu anda ülke ekonomisi ihracata odaklandı. Üretmeden neyi ihraç edeceksiniz?  Ne yazık ki ülkemizi sanayi üretimi düşük ve orta-düşük ağırlıklı ve çok enerji ihtiyacı olan bir üretim seviyemiz var. Kullandığımız elektriğin %50’si doğal gazdan karşılanırken, dahası kullandığımız doğal gazın %99’u ise ithaldir. Kış yaklaştıkça konutlarda bir sıkıntı yaşanmaması adına önlemler almak elbette önemli. Bu konuda sosyal anlamda kimse böyle bir enerji kıtlığı yaşanmasını istemez. Ancak, bunu dengelemenin ilacı üretmek ve ihracat yapabilmek için enerjiye ihtiyacı olan sanayiciye, üreticiye aşırı zam yaparak baskı yapmak, fazla enerji kullanımına ceza vermek olmamalıdır.  Fazla enerji kullanımına aşırı zam sanayiciye  “üretme” demek anlamına gelir.  Konutlara verilen destek sanayiciye, üreticiye de verilmelidir. Bundan dolayı hem kışın enerji krizi ve sıkıntısı yaşamamak, hem sanayiciyi üretimden uzaklaştırmamak, hem maliyetlerimizi arttırmamak, hem de rekabetçiliğimizi azaltmamak adına dengeli bir politika izlenmelidir. Elbette orta ve uzun vadede alternatif enerji kaynaklarının artık tüketimde miktarının artmasına odaklanmak da artması gereken yatırımlar arasında olmalıdır. Elbette sanayi sektörümüz hem enerji verimliliğini esas alan projelere yönelirken, devletimiz de alternatif enerji üretime projelerine daha çok destek vermelidir. Ancak bunlar zaman alacak konulardır. Bu gün makul maliyetli enerji olmadan Türkiye sanayisinin para kazanması, ihracatta rekabeti sağlayabilmesi mümkün değildir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA