“BÜYÜKŞEHİR’DE HEDEF OLDUM” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BÜYÜKŞEHİR’DE HEDEF OLDUM”


 

Mezitli’de Başkan Neşet Tarhan, ‘hayalim’ dediği ve ikinci döneminin prestij projesi olarak hayata geçirmek istediği Kent Meydanı Projesinde, yine Büyükşehir’e takıldı. Geçen yıl projeyi yatırım programına almayan Büyükşehir, bu defa da tasarıma müdahale etti. Tasarım ile ilgili Büyükşehir’e kendi meclisinin kabul ettiği düzenlemeyi onaya göndermesine rağmen hedef olduğunu söyleyerek sitem eden Başkan Tarhan, projenin son haline ilişkin oylamada, “Beni hedef etmesin kimse” tepkisi vererek, tarafsız kaldı.

Hediye Eroğlu

 

Mezitli Belediye Başkan Neşet Tarhan’ın, ‘hayalim’ dediği ve ikinci döneminin prestij projesi olarak hayata geçirmek istediği Kent Meydanı Projesinde, yine Büyükşehir’e takıldı. Geçen yıl projeyi yatırım programına almayan Büyükşehir, bu defa da tasarıma müdahale etti. Konu Mezitli Belediye Meclisi Kasım Ayı toplantısında uzun tartışmalara sahne oldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı yatırım programına aldığı Mezitli Kent Meydanı’na ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu teklifine ilişkin Başkan Tarhan’ın, Büyükşehir’e sitem dolu çıkışı dikkat çekti.

Tasarım ile ilgili Büyükşehir’e kendi meclisinin oy birliğiyle kabul ettiği düzenlemeyi onaya göndermesine rağmen kendisinin hedef olduğunu söyleyen Tarhan, “Sanki ben bu işi değiştirdim gibi oldu. Halbuki burada Büyükşehir Belediye Meclis üyesi arkadaşlarımızda da var. Hep beraber karar alındı. Maalesef böyle bir şey yaşadık. Hep öyle oluyor zaten bir şey olduğu zaman hep hedef biz oluyoruz. Meclis karar alsa da sorumluluk bize geliyor. Tabi ben bundan rahatsız olmuyorum da” şeklinde konuştu.

 

BAŞKAN YARDIMCISI GÜRBÜZ SUNUM YAPTI

Tarhan’ın talebi üzerine Belediye Başkanı Yaser Gündüz söz konusu alan  ve çalışmalarla ilgili sunum yaptı.  Gündüz, “2018’de yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar planına göre biz ikinci etap planlarında imar planlarına işaretlemiştik. Ancak alanın kuzeyindeki sanayi alanının dönüşüm konusu gerekse kent meydanının daha nitelikli alan olarak tasarlanması ihtiyacı Büyükşehir Belediyesi nezdinde ilçe belediyesi, akademisyenler uzmanlar tasarımcılardan oluşan ekip tarafından çalışma başlatılmıştı. Bu çalışma 1/5000, 1/1000 ölçekli planlar ve mekana yönelik kentsel tasarım projesi ile eşgüdümlü yürütüldü. Birbirlerine ile bağlantılı farklı ölçekli plan çalışmaları idi. Kurumsal anlamda görev ve sorumluluklar neticesinde bir sürece kondu. Nazım imar planı Büyükşehir Belediyesi’nce onaylandı. Askıya çıktı. Kesinleşmesine müteakib bize iletildi. Bu planlar antrak kalınan planlardı. 1/1000 ölçekli planların meclisimizde görüşülerek talepte bulunuldu” şeklinde konuştu.

 

İKİNCİ DEFA MECLİSE GELDİ

Bu konunun ikinci defa gündemlerine geldiğini anlatan Gündüz, “Çünkü önceki meclis kararımızı Büyükşehir’e gönderdik. Oradaki tasarımsal anlamdaki değişikliklerin işi sürecin en başına götüreceğine yönelik değerlendirmeler üzerine konu yeniden idaremize geldi. Bizde yürürlükte olan 1/5000 ölçekli nazım planı kararlarına uygun olarak 1/1000’likte son düzenlemelerini yapıp tekrar meclisin gündemine getirdik” ifadelerini kullandı.

Burada kullanım alanı olarak küçük sanayi ile ilgili bölümü ayrı tuttuklarını anlatan Gündüz, “Orası kentsel dönüşüm alanı olarak ayrı değerlendirilecek. Kentsel dünüşüm alanından aşağı doğru yaya prominadı tasarımın temel kurgusu. Meydanı çevreleyen Mezitli Belediyesi hizmet binası. Onun yanındaki ticari alanlar. Uygulamadan sonra Mezitli Belediyesi’ne geçecek ve mütevazi yapıların 6.50’yi geçmeyen meydanı ticari aktiviteye hareketlendirecek alan. Doğuda beledeyelere ait yerler düşünülüyor. Gençlik ve Kültür Merkezi olarak adlandırılan yerler düşünülüyor. Esnaf ve sanatkarlar için bir yer, mevcut caminin taşınacağı ve yeni bir cami alanı. Müftülük binası olarak düşünülen alanlar var” diye konuştu.

 

TARHAN: “HERYERİ KAMULAŞTIRAMIYORUZ”

Bazı meclis üyelerinin kamulaştırma talebinde bulunması üzerine Tarhan, “Kamulaştırma için ancak belediyenin kendi alanları içindeki yol, yeşil alan, belediye hizmet alanı, kültürel tesis alanı gibi kendi görev alanındaki kamuya ait alanlarda bizim yetkimiz var. Spor alanlarına dahi kanun sen kamulaştıramazsın diyor. Gençlik Spor Bakanlığı’nın işidir diyor. Camilerin biraz değişik konusu var. İmarlı bir arsayı kamulaştıramıyoruz. Hizmet alanımız olmadığı için plan değişikliği yapmak gerekir. Kamulaştırmadan önce plan değişikliği yapılması lazım. Planda yeşil alan yaparsanız vatandaş dava açar kaybederse kaybeder” şeklinde konuştu.

 

“GEÇEN DÖNEM VATANDAŞI BİZİM ÜZERİMİZE GÖNDERDİLER”

Söz konusu alanın geçen dönemde da gündeme geldiğini hatırlatan Tarhan, “Ben de arkadaşlara o zaman söylemiştim. Kesinlikle burada emsal 1’den fazla evet demeyeceğiz dedik. Hatta o zaman geçen dönem Büyükşehir’de dediler ki tamam Mezitli 1.5 diyorsa bizde deriz dediler. Topu bizim üzerimize attılar. Vatandaşı bizim üzerimize gönderdiler. Biz hayır dedik öyle kalmıştı. Sonra 1.20 çıkardılar. Şimdi burada mümkün olduğu kadar dediler ki çevre yüksek bizimki de yüksek. Onlar emsal 1 buçuk olsun diyor. Emsal 1 olsun ama yükseklikte sınırlama getirelim dedik. Bu bizim yetkimizde olduğu için. 2 katta sınırlayalım dedik” ifadelerini kullandı.

 

“BÜYÜKŞEHİR’DE HEDEF OLDUM”

Bunu kendisinin yapmış gibi Büyükşehir’de bu konu ile ilgili kendisinin hedef olduğunu belirten Tarhan, meclis üyelerine seslenerek “Siz ne diyorsanız öyle olsun. Bugün karar çıkartmıyorsanız çıkartmayın. Tekrar gitsin diyorsanız, gitsin. Ben bu işi tek başına üstlenmek istemiyorum. Açıkçası. Meclis üstlensin bu işi. Ben tarafsız kalayım. Benim kimse ile işim yok. Vatandaşla bağım yok. Beni ilgilendirmez ama buraya bir kent meydanı yapılacaksa güzel bir meydan olsun. Mevcut koşullara göre.  Benide hedef etmesin kimse tek başıma. Zamanımızda var. Büyükşehir bunu 2022 programına aldı. Komisyonlardakiler incelediler evet dediler” diye konuştu.

 

“BÜYÜKŞEHİR NE YAPARSA BAKSIN”

Bir belediye meclis üyelerinin söz konusu yerdeki 3 dönüm alanın yerel yönetimler yasası sonrası Büyükşehir’e geçen hal tesislerinin özel mülkiyete konu hak edişi olarak önceki Büyükşehir yönetimi tarafından vatandaşa verildiğini hatırlatması üzerine Tarhan,  “Buradaki arsa Büyükşehir Belediyesi’nin. Buradaki yeri vatandaşları bir şekilde toplamış. Bu ticari kütle olayı ne bizim bu döneme ait ne Büyükşehir’in bu dönemine ait kararlar. Bu daha önceki dönemdeki Büyükşehir’in hazırlamış olduğu planlardan geliyor. Herkes bununla ilgili yorum yapabilir. Her şey yeşil olsun diyebilir. Bazıları belediye yapsın parasını ödesin diyebilir. Adnan Menderes’te yeşil alanı korumak için neler yaptık. Bir taraftan kamulaştırma parası var vereceksin diyor. 30 milyon liraya yakın bir para. Şimdi ya bu 30 milyon liraya yakın parayı vereceksin oraya. Ya da nasıl bu paradan kurtuluruz. Kurtuluşu kesinleşmediği için bir şey diyemiyorum. Yüzde 10 olur mu yüzde 5’e düşer mi? Daha askı sürecinde. Adnan Menderes Bulvarı için yüzde 10 yapamazsınız yönetmelik yüzde 5 deniliyor dendi. Fakat onu dikkate almadan tekrar aynı yüzde 10 olarak askıya çıkıyor. Yenişehir 5+5 gibi kavram türetti. Yorum yapmayalım. Kesinleşmediği için görüş bildirmiş olmayayım. Askıda çünkü. Orada yüzde 10 ile bin 500 metre kare idi galiba bir kısmı bin 500’ü terk edecek. 150 metrekare tek katlı üstü çatı olmak üzere. Nerede para olsa da versek 30 milyonu. Verince de belediye birilerini zengin etti derler. Eskiden almış olduğu ruhsatı var. Eski yönetmeliğe göre ruhsat almışlar.  İnşaat alanında değişiklik yapamıyorsun. Tek blok yapıyor. İnşaat yapıyor ama yeni yönetmeliğe göre en fazla 15 kat yapabiliyor.”

Müzakerelerin ardından teklifi oylamaya sunan Tarhan, “Genel oylama ile oylayalım. Büyükşehir ne yaparsa baksın” dedi.

Söz konusu düzenleme Büyükşehir Belediyesi’nin istediği haliyle oy çokluğu ile kabul edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA