“İHRAÇ EDİLENLERİ GÖREVLERİNE İADE EDİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İHRAÇ EDİLENLERİ GÖREVLERİNE İADE EDİN”


 

Mersin KESK üyeleri 6. yılına giren KHK ile ihraçları nedeniyle yaptıkları basın açıklamasında hukuksuz ihraç edilen kamu çalışanlarının görevlilerine iade edilmesi için çağrı yaptı.

Hediye Eroğlu

Mersin’de Kamu Emekçileri Sendikası (KESK( Şubeler Platformu tarafından 6. yılına giren KHK ihraçları nedeniyle Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında “Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin”,  “KHK’lar gidecek işimize geri döneceğiz, biz kazanacağız” şeklinde pankart açıldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın da katıldığı basın açıklamasında KESK adına açıklama yapan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “OHAL Komisyonu lağvedilsin! İhraç edilenler iade edilsin! OHAL uygulamalarını devam ettiren geçici 35. madde kaldırılsın” dedi.

 

“134 BİN 207 KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ”

Aradan on yıllar geçmesine rağmen demokratik bir yapıya kavuşturulamayan Cumhuriyet’in kuruluşunun 98. yılında 19 yıllık AKP iktidarında meclisin işlevsizleştiği, yargının adalet değil adaletsizlik dağıttığı, yürütmenin tek adamda toplandığı rejim krizinin iyice derinleştiği bir süreçten geçildiğini ifade eden Sümbül,

“Tek adam rejiminin kurumsallaşmasında en önemli dönemecin 15 Temmuz darbe girişimin fırsata çevrilmesi olduğu aşikârdır. Darbe girişiminin iktidarın siyasal ajandasını tamamlar nitelikte olması dikkate değerdir ve bu yüzden darbenin karanlıkta kalan yüzü halen tartışılmaya devam etmektedir. OHAL döneminde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır. 12 Eylül döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişi kamu görevinden çıkarılırken 20 Temmuz sivil darbesi sonrası 32 KHK ile 134 bin 207 kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bunlardan  4 bin 284’ü KESK üyesidir” şeklinde konuştu.

 

“HALA 8 BİN 343 DOSYA KARARA BAĞLANAMAMIŞ”

23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla görevlendirilmiş olmasına rağmen aradan 4 yıl geçtiğini, komisyonun son açıklamasından 5 ay sonra 28 Ekim’de son açıklamasını yaptığını ve bu sürede ancak yaklaşık üç bin dosya incelenebildiğini hatırlatan Sümbül “Hala 8 bin 343 dosyayı karara bağlamamıştır. Komisyonun bu hızla çalışması halinde dosyaların bitmesi için bir yılı aşkın bir süre daha gerekmektedir ki, bu da toplam altı yıllık çifte maaş almaya devam edecekleri bir oyalama demektir. Tüm bu nedenlerle biz KHK’lılar daha çok ses çıkarmalıyız, daha aktif bir muhalefete, daha gür sesle taleplerini dillendirmeye ve daha dirençli bir mücadeleye doğru koşar adım gitmelidir” dedi.

 

“EN UFAK VİCDANİ SORUMLULUK DAHİ DUYMUYORLAR”

İktidar ortakları iktidarda kalma ve kendi iktidarlarını mutlaklaştırma amacıyla en temel insan hak ve özgürlüklerini yok sayarken en ufak bir vicdani sorumluluk dahi duymadığını vurgulayan Sümbül, “İnsanlığa dair temel değerleri kendi kişilik ve siyasal yapılarında eritmiş olduklarından tıpkı 12 Eylül, tıpkı 28 Şubat generalleri gibi kurdukları düzenin bin yıl süreceğini sanmaktadırlar. Oysa eminiz ki, iktidar ve onun atadığı komisyon tüm bu yaşananların hesabını vicdanen olmasa da hukuken er ya da geç verecektir. Çünkü aileleriyle birlikte yüzbinlerce insanın anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkûm ettirilerek sisteme biat ettirilmeye çalışılması insanlık suçudur ve bunun hesabını vereceklerdir. Komisyon ve idare mahkemeleri eliyle süreci uzatma bir şeyi değiştirmeyecektir.

 

“BİAT ETMEYECEĞİZ”

Biz kamu emekçileri dün olduğu gibi bugün de iktidar politikalarına biat etmeyecek, boyun eğmeyecektir. Açlıkla terbiye etme politikaları karşılık bulmayacaktır. Faşizan politikalarda daha fazla ısrar edilmemelidir. Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir.  Haksız hukuksuz yere ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir.  Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. Bunlar gerçekleşinceye, ihraç kamu emekçilerinin mağduriyetleri giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

                                                                                              



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA