KALEKÖY’DE YENİDEN KEŞİF YAPILACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KALEKÖY’DE YENİDEN KEŞİF YAPILACAK


 

Kaleköy’de küçük sanayi sitesi ve galericiler sitesi yapılmak istenen 200 dönüm arazi için köylülerin açtığı dava sonunda mahkeme kararı ile yeniden bilirkişi incelemesi ve keşif yapılacak.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Mezitli İlçesi’ne bağlı Kaleköy’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile yıllardır kullandıkları 200 dönüm tarım arazilerinin galericiler sitesi ve küçük sanayi sitesine dönüştürülmek istenmesine yönelik köylülerin açtığı dava sonunda mahkeme verdiği karar gereği söz konusu alanda yeniden bilirkişi incelemesi ve keşif yapılacak.

 

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile Kaleköy’ünde ki 98 bin 763 metrekarelik toptan ticaret alanına galericiler sitesi, 101 bin 987 metrekarelik alana ise küçük sanayi sitesi yapılmak istenmesine köylüler tepki göstermişti. Atalarından kalan ve yıllardır kullandıkları tarım arazilerinin betonlaşmaya kurban gideceğinden endişe eden köylüler defalarda eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışmış, ecr-i misil ödedikleri arazilerin kendilerine verilmesini istemişti. Köylüler hukuki mücadele başlattı. 9 köylünün tapunun devredilmesini önlemek için Nisan ayında açtığı dava sonunda tedbir kararı verilmişti. Hukuki mücadeleyi sürdüren köylülerin avukatı İlkay Mahanoğlu bu defa TOKİ’ye verilen sanayi sitesi ve galericiler sitesi yapılacak alanın tapularının iptal edilmesi için tapu tescil iptal davası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı imar plan değişikliğinin  iptal edilmesi için Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne  dava açtı. Açılan dava sonunda Mersin 1. İdare Mahkemesi yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Verilen karar gereği 19 Kasım 2021 günü söz konusu alanda yeniden bilirkişi incelemesi ve keşif yapılacak. Köylüler 19 Kasım’da yeniden yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu mahkemenin vereceği kararı bekliyor.

 

KÖYLÜLER NE İSTİYOR?

Kaleköylüleri yıllardır kullandıkları ve tarım yaptıkları alanların sanayi sitesi ve galericiler sitesi yapılması durumunda bölgenin betonlaşmaya kurban edileceğinin endişesini yaşıyor. Köylüler yapılaşmaya açılmak istenen arazileri yıllardır kendilerinin kullandığını ve bunun için ecr-i misil ödediklerini ifade ederek eğer satılacaksa bunun kendilerine satılmasını  istiyor. 20 bin ağacın kesilmesi öngörülen yapılaşmanın zararının sadece bulunduğu alana değil çevresindeki tapulu tarım arazilerine olacağını ifade ediliyor.

 

MERÇED DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İSTİYOR

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan ise bölgede yapılacak yapılaşma ile binlerce ağacın kesileceğini hatırlattı. Bu olayla ilgili köylülerle birlikte daha önce birkaç kez eylem yaptıklarını ifade eden Aslan, “O ağaçların kesilmemesi lazım. Zaten ülkemizde tarım alanları çok azaldı. Bu küresel ısınma ve iklim değişikliği sonunda artık kuraklık kapıda. Kuraklık krize dönüşmek üzere ancak kimse bunun farkında değil. Tarım alanları mutlaka korunması lazım. Gıda güvenliği artık önümüzdeki yıllarda krize dönüşecek. Bunu bildiğimizden tarım alanlarının korunması için biz her türlü demokratik ve hukuksal mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Köylülerin açtığı davaya MERÇED olarak müdahil olmak istediklerini anlatan Aslan, “Biz hem Kaleköy hem de Davultepe’deki davalara müdahil olarak keşifte bilgi birikimlerimizi kullanmak istiyoruz. Keşfe gideceğiz” dedi.

 

“KÖYLÜLERİN ELİNDEN ALMAK VİCDANİ DEĞİL”

Söz konusu arazilerin oradaki insanlar geçim kaynağı olduğunu hatırlatan Aslan, “Bölgedeki insanlar yıllarca bu topraklara güvenip çalışıyor.  Oradan geçimini sağlıyorlar. Şimdi ellerinden bu topraklar alınacak. Bu kadar insan ne yapacak? Aç susuz kalacak. Genelde bu insanlar belli bir yaşın üstünde. Bu yaştan sonra ne iş yapacaklar. Bunları açlığa mahkum etmek çok vicdani değil” diye konuştu. 

 

“TOROSLARLARDAKİ GALERİCİLER SİTESİ BOŞ”

Toroslar ilçesinde bir galericiler sitesinin bulunduğu ve yarısının boş olduğunu ifade eden Aslan, “Burayı beğenmiyorlarsa çevresinde boş olan geniş bir kıraç alan var. Buraya yapabilirler. Tarım topraklarına göz dikmek doğru değil”şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA