9 YILLIK İNŞAATTA: ALTYAPI YÜZDE 90, ÜST YAPI 30-32 BİTTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

9 YILLIK İNŞAATTA: ALTYAPI YÜZDE 90, ÜST YAPI 30-32 BİTTİ!


 

Dokuz ihale, üç temel atma töreni gördü; Altı farklı "tamamlanma tarihi" açıklanan bitemeyen Çukurova Havalimanı’nın 9 yıllık hikayesinde şuanki gerçekleşme oranı yüzde 30-32 olarak açıklandı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) yönetim kurulu, yapımı yılan hikayesine dönen ve kentte büyük tepki çeken Uluslar arası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaat çalışmalarını inceledi.

Heyete gezide bilgi veren Çukurova Havalimanı inşaatının üst yapı işlerini üstlenen Kozuva Şirketler Grubu yetkilileri, tesisi 2022 yılı 29 Ekim’indeki açılışa yetiştirmek için günde 20 sata çalıştıklarını söyledi. Ancak hali hazırda inşaatın gerçekleşme oranı ise yüzde 30-32’ler olarak açıklandı.

Proje Müdürü Ferhat Güney, alanda yaptığı açıklamada “Bu yıl başında ihalesi tamamlanarak çalışmalara başlamış olduğumuz Çukurova Havalimanı’nda şuan itibariyle yüzde 30-32 seviyelerinde ilerleme kaydettik. Yaklaşık 25 binadan oluşacak projemizde 2 binanın kaba inşaatı tamamlanmış durumda. Otoparkın tamamlanma oranı yüzde 70 olurken, terminal binamızdaki çalışlalar da büyük bir hızla devam etmektedir.

Açılış için müjdeli haber olarak kamuoyuyla 2022 yılı 29 Ekim tarihi paylaşıldı. Bu şekilde bir söz verdik ve bu sözü yerine getirmek için tüm ekip arkadaşlarımız ile birlikte burada günde yaklaşık 20 saat çalışıyoruz. Bu sözü gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

TREN, KARAYOLU, PİSTLER VE ÜST YAPI İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Şuanda 4 ayaklı bir projenin 4 ayağı da devam ediyor. Bunlar; tren, karayolu, pistler ve üst yapı inşaatı. Pistler büyük oranda tamamlanmış durumda. Yol çalışmaları devam ediyor. Demiryolu inşası projelendirmede son safhada. Bizde büyük bir gayret ve hızla terminal binası için çalışmalara devam ediyoruz” bilgilerini verdi.

 

“AÇILIŞ GÜNÜNÜ BEKLİYORUZ”

MESİAD Başkanı Hasan Engin ise kentin yıllardır bugünleri beklediğini söyleyerek, “Altyapı inşaatı yüzde 95 bitmiş durumda. Bağlantı yolunun da büyük bir kısmı bitmiş. Altyapı hizmetleri bitmiş, üstyapı kalmış. Havalimanı yap-işlet-devret modeli ile yapılıyor. Çalışmalar çok hızlı gidiyor. 600 personel, iki vardiya halinde çalışıyor. Dört gözle beklediğimiz Çukurova Bölgesinin ekonomi ve kalkınmasının anahtarı olan bu proje bir yıl sonra tüm Türkiye’nin hizmetine sunulmuş olacak. Tüm sanayicilerde bugünü bekliyor” dedi.

 

BİTMEYEN HAVALİMANI…

İlk ihalesi 2011'de gerçekleşen, temeli 2013'te atılan, uğruna 8 milyon metrekarelik tarım arazisinin kamulaştırıldığı Çukurova Havalimanı'nın altyapısı için 3, üstyapısı için 5 ihale tarihi ilan edildi. Gelinen noktada altyapının yüzde 85'i, üst yapının ise yüzde 30-32’si bitti.

İktidarın "Türkiye'nin Atatürk Havalimanı'ndan sonra en büyük ikinci havalimanı olacak" sloganıyla yola çıkılmasından bu yana Çukurova Havalimanı 9 yıllık sürede, bitmeyen inşaat 9 ihale, üç temel atma töreni ve 6 farklı “tamamlanma tarihi” gördü.

Adana'daki Şakirpaşa Havalimanı'na 45 dakika uzaklıkta yer alan, Mersin ve Adana'da turizmi artıracağı ümit edilen, o bölgenin verimli topraklarında yetişen ürünün lojistiğini kolaylaştırması planlanan ve dokuz yıldır bitmeyen havalimanında yılda 12 milyon yolcuyu ağırlamak için 8 milyon metrekarelik tarım arazisinin kamulaştırıldı.

 

30 MİLYON YOLCU HEDEFİ 12 MİLYONA DÜŞÜRÜLDÜ

DHMİ, yalnızca tarihi değil sözleşmede de değişiklik yaptı. Buna göre yıllık yolcu sayısı 30 milyondan 12 milyona düşürüldü.

"En az 150 bin metrekare büyüklüğünde iç-dış hatlar terminal binası (VIP ve CIP dahil)" ifadesi, "100 bin metrekare büyüklüğünde" şeklinde değiştirildi. Ayrıca "10 milyon yolcuya ulaşılmasını müteakip en az 50 bin metrekare büyüklüğünde ilave terminal binası yapımı" ifadesi eklendi.

 

ÜÇ İLİN TOPLAM NÜFUSU 4,5 MİLYON, TOPLAM TURİST SAYISI 3 MİLYON

Mersin'in Tarsus ilçesinde yer alan havalimanı için yıllık planlanan yolcu sayısı 12 milyon.

Nüfusunun toplamı 4,5 milyonu geçen üç ilden en fazla turist alan şehirler Mersin ve Adana. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre her iki şehirde de yaklaşık 1,2 milyon yerli ve yabancı turist gecelerken, bu sayı Osmaniye için 45 bin 602 kişi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA