MERSİN’İN HAVASI ALARM VERİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN HAVASI ALARM VERİYOR!


 

Hava kirliliği 2021 yılı Haziran ayı itibariyle ölçülmeye başlanan Mersin’de korkulan oldu! 6 adet Hava kalitesi ölçüm istasyonundan 2’si sınırda, 4’ü ise ulusal ve hatta uluslar arası sınır değerlerin üzerinde ölçümler yaptı!

HEDİYE EROĞLU

 

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) hazırladığı “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışması yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Türkiye’nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığı ortaya konuldu.

Son 5 yılın hava kalitesinin incelendiği raporda, 2020 yılında ölçüm yapılan istasyon sayısının arttığına dikkat çekildi. Ancak TÜİK tarafından 2020 yılına ait ölüm verileri açıklanmadığı için; 2017 yılından beri her sene hesaplanan hava kirliliği kaynaklı ölüm sayısının bu yıl belirlenemediği vurgulandı.

2020 yılında aralarında Mersin’in de bulunduğu 9 ilde (Mersin, Kahramanmaraş, Tunceli, Urfa, Uşak, Batman, Şırnak, Kilis ve Osmaniye) asgari düzeyde bile (%75 gün ve üzeri) partikül madde (PM10) verisi, ölçüm istasyonu olmadı için elde edilemedi.

 

ÖLÇÜMLER ANCAK 4 AY ÖNCE BAŞLADI

Nüfus bakımından Türkiye’nin 11’inci büyük ili olan ve vergi gelirlerinde elde ettiği başarı ile ülkeye en çok kazandıran 6’ıncı il olmasına rağmen yatırım almada 24’üncü sırada bulunan Mersin’e, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hava ölçüm eksikliği ancak 4 ay önce giderilebildi. Bakanlıkça 2021 yılı Haziran ayı ilk haftası itibariyle Mersin’de Silifke, Toroslar, Tarsus, Huzurkent, Akdeniz ve İstasyon Caddesinde kurulan 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu kurularak, veri toplanmaya başlandı.

 

HAVAMIZ PEK İYİ DEĞİL

Hava kirliliği ölçümlerinin 2021 yılı Haziran ayı itibariyle başlaması Mersin’de korkulan endişenin gerçekliğini de ortaya koydu. Kentte bulunan 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonundan 2’si sınırda, 4’ü ise ulusal ve hatta uluslar arası sınır değerlerin üzerinde ölçümler yaptı! Toroslar ve Silifke sınırda, Akdeniz, Tarsus, Huzurkent ve İstasyon Caddesi alarm veriyor

 

ÖNCEKİ YILLARDE DURUM NEYDİ, BİLİNMİYOR!

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can konuyla ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmede, Mersin’de 2019 yılı içerisinde son ölçüm tarihinin 5 Nisan olarak görüldüğünü söyleyerek, “Yılın son gününe kadar hava kirletici konsantrasyon ölçümlerinin yapılmadığı görülmüştür. Hali hazırda 2020 yılı içerisinde hiçbir ölçüm gerçekleştirilmemiş ve 2021 Haziran ayı ilk haftası itibariyle Mersinde 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu (Silifke, Toroslar, Tarsus, Huzurkent, Akdeniz ve İstasyon Caddesi) veri üretmeye başlamıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava İzleme veri sisteminden bakıldığı zaman 12 Ekim tarihinde PM10 24 saatlik veri ortalama değerleri an itibariyle; Silifke ve Toroslar’da yer alan ölçüm istasyonlarında hava kirliliği 43 µg/m³ ile az riskli, Huzur kent istasyonunda 69 µg/m³ ve Tarsus istasyonlarında 64 µg/m³ orta seviyede kirlilik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Akdeniz ilçesinde yer alan istasyonlarında ise istasyon caddesinde yer alan istasyonda 134 µg/m³ ve Akdeniz istasyonunda ise 106 µg/m³ µg/m³ olarak ölçümleri gerçekleştirildiği görülmektedir.

 

MERSİN’DE HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR

Unutulmamalı ki ulusal sınır değeri ve Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri sınır değeri 50 µg/m³ (24 sa. ort.) seviyesidir. Görüldüğü üzere 12 Ekim tarihinde Silifke ve Toroslar’da yer alan hava ölçüm istasyonları sınır değerlerinin altında fakat diğer istasyonlardan elde edilen veriler ise ulusal ve uluslararası sınır değerlerin üzerinde olduğu görülmektedir. 2021 yılını tüm aylarını değerlendirmek için ise 2022 yılının ilk aylarında veri setlerini gözlemlediğimizde gerçekleştirme fırsatımız olacaktır.

Nihayetinde, insanoğlunun, toplumsal refah açısından, sağlıklı, huzurlu ve verimli bir yaşam sürdürebilmesi için temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşaması gerekliliği açıktır. Son yıllarda artan çevre tahribatın temelinde yer alan önemli kirlilik sınıflarından biri olan hava kirliliği, kentimizde geçmişten günümüze dek yıl bazlı veriler değerlendirildiğinde giderek artma eğiliminde olduğu görülmektedir” diye konuştu.

 

“ZEHİRLİ GAZLARLA İÇ İÇE YAŞIYORUZ”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, kentteki hava kirliliği

sorununa ilişkin yaptığı açıklamada Mersin’de insanların artık evlerinde bile rahat nefes alamaz hale geldiğini belirtti. MERÇED Başkanı Aslan, şunları söyledi; “Gelinen nokta çok kötü. Bırakın kanalizasyon hattını, mevcut havada bile o kadar çok atık var ki! Mersin’de zehirli gazlarla iç içe yaşıyoruz. Kışın bu kentte nefes alamıyoruz. Yazın birazcık nefes aldığımızı zannediyoruz ama hava yine kirli. Geçmişte bağımsız örgütler gelip burada hava ölçümü yaptılar ve Mersin’in havasının çok kirliği olduğunu kanıtladılar” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA