“EYTLİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EYTLİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN”


 

Mersin’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT) yasanın geri işletilmesi sonucu ellerinden alınan emeklilik haklarının verilmesi çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin EYT Derneği Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaparak haklarının geri verilmesini istedi. Mersin EYT Derneği Kurucu Başkanı Murat Sürücü, “Bizler 9 Eylül 1999 tarihinden önce, SSK, Bağ-kur ya da Emekli Sandığma bağlı olarak çalışma hayatına başlarken emeklilik için iki şart bulunuyordu; bunlardan biri hizmet yılı, diğeri ise prim gün sayısı idi. Bu da kadınlarda 20 yıl 5 bin gün, erkeklerde ise 25 yıl 5 bin gün olarak belirlenmişti. 9 Eylül 1999'da 4447 sayılı yasa ile emeklilik için "yaş şartı” getirildi. Mağduriyetimiz bu yasanın yürürlüğe girmesi ile değil, bu yasanın geriye doğru işletilmesinden kaynaklandı” dedi.

Bu hak kaybından sonra 2008 yılında 5510 sayılı kanunla, aylık bağlama oranlarının (ABO) 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılarak hesaplanmasıyla, ortalama yüzde 70 olan ABO’nın yüzde 28'lere kadar düştüğünü anlatan Sürücü, “Bizler "kesinlikle erken emeklilik değil” yasanın geriye işletilmesi sonucu elimizden alınan, hakkımız olan emekliliğimiz ile insanca yaşanır bir emekli maaşı bağlanmasını istiyoruz. Mağduriyetimiz devam ettikçe mücadelemiz de devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NE İSTİYOR?

Emeklilikte hem yaş, hem aylık bağlama oranları maaş engeline takılan tüm çalışanların ve SGK yasalarından mağduriyet yaşayanların gelecekte rahat ve huzurlu bir hayat sürdürebilmesini amaçladıklarını anlatan Sürücü, “Bu nedenle tüm gücümüzle yasalara uygun şekilde, kırmadan, dökmeden, incitmeden, siyaset üstü, ilkeli ve akılcı bir yönetimle kazanılmış hakkımızı geri alana kadar mücadele edeceğiz. Bu hak mücadelesi 24 Ekim 2021 Pazar Günü 10:00 ile 17:00 saatleri arasında Mezitli Soli Pompeipolis parkında yapılacak olan EYT Çukurova etkinliğine bekliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA