BÜTÇE ARTTI AMA YATIRIM ÖDENEĞİ AZALDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜTÇE ARTTI AMA YATIRIM ÖDENEĞİ AZALDI


 

Akdeniz Belediyesi’nin yeni yıl bütçesi yüzde 30 artarken, yatırım birimlerinin ödeneğinin kısılmasını eleştiren HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, Başkan Gültak’ın övündüğü hizmetlerin ise devlet bütçesiyle yapıldığını söyleyerek, “Devlete bir şey bırakmadınız. Bu projeleri hepsi Akdeniz Belediyesi’nin ise devlet Mersin’e ne yaptı o zaman?” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin 3’üncü Dönem, 9’uncu Toplantı, 2’inci Birleşim, 1’inci oturumu, belediye hizmet binası konferans salonunda yapıldı. Toplantının ağırlıklı gündem maddesi yeni dönemin bütçesi oldu. Geçen yıl 205 milyon TL olan bütçenin bu yıl 60 milyon TL artışla 266,5 milyon TL olarak kabul edilmesine ilişkin muhalefetten idareye önemli eleştiriler geldi.

 

“DEVLETE BİR ŞEY BIRAKMADINIZ”

HDP’li Meclis üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Tanrıverdi, bütçe yoğunluğu nedeniyle meclisin en az 3 birleşim şeklinde yapılmasını ancak kabul edilmediğini belirterek, “Meclis 3 birleşim yapılsaydı bütçeye dair daha detaylı görüş alışverişinde bulunabilirdik. Çok detaylı incelemeler, çalışmalar yaptık. Kafamızdaki soru işaretleri nedeniyle tartışmalar oldu. Sunduğunuz projelerin çoğu devlet projeleri. Yani devletin Mersin’e hizmet amacıyla ortaya koyduğu ve devletin bütçesi ile karşılanan projelerdir. Evet girişimlerde bulunmuş olabilirsiniz fakat bu devlet projelerinin belediyemizin projesi olarak lanse edilmesiyle devlete bir şey bırakmadınız. Bu projelerin hepsi Akdeniz Belediyesi’nin ise devlet Mersin’e ne yaptı o zaman?” dedi

 

“BÜTÇE, PLAN VE PROGRAMLARLA UYUMSUZ”

Bütçeye onay verdiklerin ancak hazırlanması, ödenekler ve dağıtım ile ilgili bir takım eleştirileri olduğunu da dile getiren Tanrıverdi, “Sonraki yıllarda aynı sıkıntıların yaşanmaması için Cumhur İttifakı’ndaki arkadaşlarımızın sabırlı olmalarını rica ediyorum çünkü önemli bir konu.

Devlet kurumları planlı çalışır. Yerel yönetimler 5 yıl içinde yapacağı çalışmaları bir planlama dahilinde yapar ki buna da Stratejik Plan denir. Biz de bunu yaptık. Fakat bütçe uygulamalarına baktığımızda Stratejik Plan ile bütçenin uyumlu olmadığı, farklılıklar olduğu açıkça görülmekte. O zaman bu Stratejik Planı neden yaptık? Yasa Stratejik planı güncelleme olanağı da var ama bunu kullanmamışız. Performans Programı da uyumlu değil. Denklik konusunda ilginç farklılıklar var. Aslında bu uyumsuzluk başarının da ölçüsüdür. Yaptığınız bütçe eğer bu programa uygun ise başarılısınızdır. Uygun değil ise başarısızsınızdır. İncelemelerimizde yüzde 100’leri aşan oranda denkliklerde sapmaların olduğu, planlamada ki ölçütlerin dikkate alınmadığı görüldü.

Katılımcılık açısından bütçe meclise gelmeden önce meclis grupları ile hatta bir takım kurum ve STK’larla ortak mesai yürütülmelidir. Ancak bu eksikliği de gördük. Bütçe meclise inmeden önce görüş alışverişi imkanı bulamadık” diye konuştu.

 

“YATIRIM BÜTÇESİ AZALTILDI”

Akdeniz’in 2022 bütçesinin, 2021 bütçesine göre yüzde 29,75 oranında artış gösterdiğini de dile getiren Tanrıverdi, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ancak bu artışın yatırım ve hizmet alanlarına yansımadığını tam tersine düşüşlerin olduğunu görüyoruz. Yüzde 30 civarında bir bütçe artışımız var bir önceki yıla göre ama Fen İşleri’nin bütçesi 30 milyondan 25 milyona düşmüş.

Yine İmar ve Şehircilik Birimi bütçesinin 2 milyon 834 binden, 2 milyon 282 bine düştüğünü, Kültür’ün 4 milyon 490’dan 3 milyon 102 bine düştüğünü, tarım birimine bir önceki yılda 1 milyon 332 bin TL ödenek ayrılmışken bu bütçede 1 milyon 167 bine indiğini görüyoruz. Yani yüzde oranında artan bütçemizin yatırım alanında önemli birimlerde eksilmiş”.

 

GEÇMİŞTEN GELEN BORÇ TARTIŞMASI

Öte yandan Başkan Gültak’ın sürekli borçtan yakınmasını da eleştiren ali Tanrıverdi, “Bu konuda bazen topu bize de atıyorsunuz.  Kayıtları inceledim. Bizim dönemimizde yapamadığımız, başarısız olduğumuz çok şey var ama tüm kapılar size açılırken, bizim dönemimizde kapanıyordu. Böyle bir sıkıntımız vardı, sizin gibi rahat değildik.

Akdeniz Belediyesi’nin 2016 yılı kesin borç devrine baktığımızda bu belediyeyi bizim yönetimimiz idareyi 108 milyon 295 bin 863 TL borçla devretmiş. Bu borcun 40 milyonu belde belediyelerin devrinden gelen paradır. Ana para bu, farklı çıkarsa bana göstersin arkadaşlar. Ben buna resmi kayıttan baktım. Eski belediye başkanı Mehmet Fazıl Türk’ten resmi evrak aldım oradaki ana para miktarı bu.

2021 yılı Haziran ayı müfettiş raporuna göre borç, 219 milyon TL civarı. Yani borcu bir hayli yükseltmişsiniz” dedi. 

 

GÜLTAK TOPU FAİZ VE KAYYUMA ATTI

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise yanıt olarak, “O görüneni, bir de görünmeyeni var. İmar AŞ’den Kültür AŞ’den ne 9 milyonlar gidiyor. Biz iki defa yaklaşık 15 milyon TL borçlandık. 30-35 milyon TL kayyum zamanında borçlanma yapılmış. Toplamda 174-180 milyon TL borç geçmişe aittir. Ali beyin 108 milyon TL’si doğru ama bu borçları yapılandırdığınızda üzerine faiz biniyor” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA