AKDENİZ’İN BASIN BÜTÇESİ MECLİSİ GERDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’İN BASIN BÜTÇESİ MECLİSİ GERDİ


 

Akdeniz Belediyesi yönetiminin reklam – tanıtım harcamaları mecliste tartışmalara neden oldu. İlgili birimin 4 milyon TL’lik ihalesine dair Plan ve Bütçe Komisyonu’nun talep etmesine rağmen bilgilendirilmemesi, şeffaflık üzerinden eleştirildi.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediye Meclisi’nin 3’üncü Dönem, 9’uncu Toplantı, 2’inci Birleşim, 1’inci oturumuna, Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün bütçe ve giderlerine ilişkin tartışma damga vurdu.

HDP’li Meclis üyesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Tanrıverdi, bütçe değerlendirmesinde belediye idaresinin reklam- tanıtım giderlerini eleştirerek, Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün 6 milyon TL’lik bütçesinin geçen yıla oranla büyük oranda artmasına tepki gösterdi.

 

4 MİLYONLUK BASIN İHALESİ!

Artışın nedenini araştırdıklarında 4 milyon TL’lik bir ihale yapıldığını öğrendiklerini belirten Tanrıverdi, “Müfettiş Raporlarında ihalelere dair mevzuata yanlış uygulamaların olduğu belirtilmekte. Bu 4 milyon TL’lik basınla ilgili yapılan ihalenin genel esaslarını yetkili arkadaşlardan öğrenmek istedik. Ama Plan Bütçe Komisyonu üyeleri olarak bu konuda genel bir bilgiye sahip olamadık. Yapılmış bitmiş bir ihale ile ilgili komisyonun bilgilendirilmesi talep edildiği halde gerçekleşmemiştir, bu da açıklık-şeffaflık ilkesine aykırıdır. Bütçede karşılığı görünmüyor. Neden? Şuanda 2 milyon TL basın yayının bütçesine karşın 3 milyon 700 bin TL harcama yapılmış. Yani birim bütçenin dışına çıkmış ve buna rağmen 4 milyon TL’lik daha ihale yapılmış. Bununla ilgili kafamızda soru işaretleri vardır.

 

“REKLAMA TANITIMA ÇOK YÜKSEK BÜTÇE AYIRIYORUZ”

Basın bütçesinin harcama kalemleri; reklam amaçlı giyim kuşam, tabela giydirme, gazete alımları, tanıtım filmleri gibi konulara bu kadar yüksek bütçe ayrılması bizim için uygun değildir. Bence bu konuda biraz fazla, abartıya kaçmış durumdayız. Temizlik yapan işçinin sırtında bazen Mustafa Gültak’ın resmini görüyoruz. Reklam yapalım ama bir yandan borçluyuz diyoruz, bence bu kadar reklam uygun değil. Örneğin maskelerin üzerine maliyeti artıracak şekilde isminizin yazılması çok uygun değil.

Mezitli Belediyesi 2022 bütçesinde basın halkala ilişkiler için 650 bin TL bütçe ayırmıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi bizim bütçemizin 12 katıdır.  Büyükşehir’in bu alana ayırdığı bütçe 9 milyon 125 bin TL ayırmışlardır ki onları da eleştiriyoruz, onlarda çok reklam yapıyorlar. Reklama tanıtıma çok yüksek bütçe ayırıyoruz.

İlk yıllar için yoğun tanıtım olabilir ama artık 3’üncü yıla giriyoruz, artık herkes biliyor, tanıyor. Kırsal mahalleleri geziyoruz büyük levhalarda isminiz yazıyor, altında mahallenin ismi küçücük yazıyor. Bence hoş değil. Gültak’ı değil mahalleyi ön plana çıkarmalıyız” dedi.

 

DÖNMEZ: TEMSİL AĞIRLAMA BÜTÇESİ 7 MİLYON 635 BİN TL

CHP’li meclis üyesi Mahmut Dönmez, ise temsil ağırlama bütçesinin 7 milyon 635 TL olduğunu ifade ederek “Yenişehir’de 5 müdürlüğü reklam gideri olarak 125 bin TL ayrılmış, tanıtım ve ilan giderlerini dahil ettiğimizde 1 milyon 835 bin TL ayrılmış. Bizim belediyemizde bu 7 milyon 600 bin küsur. Bir ihale yapılmış. 2021-2022 için. İhalenin yaklaşık 3 milyonu 2022’de ödenecek. Denetim Raporunda yıllara yayılmış böyle ihalelerin normalde basın yayının yetkisine sahip olmadığı ortadadır. Plan Bütçe tasarısında da bu ihale ilave edilmemiş. T Cetveline konulmuş. İhalenin yıllara yayılması için 2021’de bitmemesi gerekiyor, 2021 yılı sonuna kadar ilan, reklam noktalanabilirdi ama neden noktalanmadı?” ifadelerini kullandı.

 

 

“BU BASIN NASIL GEÇİNECEK”

AKP Grup sözcüsü Aydın Egin de basın üzerinde çok durulduğunu ve yorumlar yapıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Basının bütçesi 5 milyon TL’lik bir bütçe. 4 milyon TL zaten borçtu. Bu parayı ödeyecek. Geriye ne kaldı? Her mikrofonu elimize aldığımızda basınımızın emekçi kardeşleri sizi saygıyla selamlıyor, seviyoruz diyoruz. Peki bu basın nasıl geçinecek? Kameranın arkasında ki arkadaş babasının hayrına mı burada duracak? Basını güçlendirmezseniz hayatlarını nasıl temin edecekler? Lafa gelince yerel basını güçlendirelim, basın bizim için önemlidir diyorsunuz ama basına sahip çıkmıyorsunuz. Basına sahip çıktığınız için sayın başkan size teşekkür ederiz.

Geçen Hebilli’den geliyorum, Büyükşehir Belediyesi’nin kısa aralıklarla 9 tane tabelasını gördüm. Reklam o midir, bu mudur?”

 

“ONLARIN TİCARİ ŞİRKETLERİ VAR”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise, Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün bütçesine ilişkin eleştirilere de şu yanıtı verdi; “Kültür Müdürlüğünü ikiye böldük. Bütçeler kaydı. Diğer kurumlarla ilgili durum aynı. Rakamları istediğiniz gibi kullanabilir, lanse edebilirsiniz. Ben onu yapmıyorum. Burada söylediğim her söz beni bağlar. Biz şeffaf, netiz. Neyse o. Kurumlar bölündüğü için veya farklı alanlara kayıldığı için rakamlar farklı.

Mezitli, Yenişehir’den örnekler verildi. Ama bu belediyelerimizin ticari şirketleri var. Özellikle Büyükşehir için bir ricam var; bu şirketlerden reklam ve tanıtıma ne kadar para ayrılıyor? Son zamanlarda her yere led konuldu, her yer de led var, parlıyor her taraf. Bu bütçe o ledlere yetmez. Nereden geldi bu led’ler? Ticari şirketlerden tanıtıma parayı yığıyorlar. Biz bunu yapmıyoruz. Şirketimiz yok, basın müdürlüğü üzerinden harcamalarımız yapıyoruz. Bizim basın bütçemiz diğer belediyelere göre aslında çok daha az. Ama Büyükşehir’in ticari şirketleri ve diğer belediyelerin ticari şirketleri üzerinden aktarılan paralara baktığınızda Akdeniz’den daha fazla para aktarıldığını görürsünüz.

Ayrıca basının ihtiyaçları, ekipmanları da artık basın müdürlüğü üzerinden alınıyor. Bundan sonra basın müdürlüğü bu alımları yapıyor ve kamu yararı oluyor çünkü ucuz alıyor, envanter kaydı tutuluyor.

Bütçenin artmasının bir nedeni de kamu yararı için tüm müdürlüklerin tanıtım ve giderlerini tek kalemde topladık”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA