KIZ KALESİ’NE AKADEMİ IŞIK TUTACAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KIZ KALESİ’NE AKADEMİ IŞIK TUTACAK!


 

Mersin’in simgesi olan ve önemli bir turizm potansiyeli bulunan ancak bugüne kadar yeterli çalışmanın yapılmadığı Kız Kalesi’nde, Mersin Üniversitesi yürütülecek çalışmalarla tarihi gün yüzüne çıkartırken, Açıkhava müzesi niteliğindeki alanı da turizme kazandırmayı hedefliyor.

Haber Merkezi

 

Mersin'in simgesi olan ve önemli bir turizm potansiyeli bulunan Kızkalesi'nde tarihin izleri, Mersin Üniversitesi danışmanlığında yürütülen çalışmalarla gün yüzüne çıkıyor. Mersin Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım’ın bilimsel danışmanlığında Kızkalesi’nin kara uzantısı olan Korykos Kalesi’nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan Bala, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Candan Ülkü, Doç. Dr. Deniz Kaplan ve Öğr. Gör. Dr. Ulus Tepebaş ile birlikte kalede gerçekleştirilen kazı çalışmalarını yerinde inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.

 

MEÜ, HEM DENİZ HEM KARA ARAŞTIRMASI PEŞİNDE

Mersin Üniversitesi olarak bölgedeki bütün kazı alanlarında aktif olarak yer aldıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Kızkalesi’nde gerçekleştirecekleri projelerle de Mersin turizmine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Prof. Dr. Çamsarı, “Bugüne kadar burada tam bir kazı ve restorasyon çalışması yapılmadı. Biz de hem deniz ve hem de kara kalesiyle ilgili bir proje yapmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek alırsak, burada kazı çalışmaları yoğun bir şekilde başlayacak. Üniversitemiz, bölgedeki bütün kazı alanlarında aktif olarak yer alıyor ve bununla da gurur duyuyoruz. Kızkalesi’ndeki çalışmaların da Üniversitemiz bünyesinde devam etmesini istiyoruz. Bu noktada da hem yerel belediyelerimizden hem de bölge halkından destek bekliyoruz. Çalışmalar sonucunda Mersin’in bir turizm merkezi olacağına eminiz” dedi.

 

HEDEF; TURİZME KAZANDIRMAK

Kızkalesi’nin kara uzantısı olan Korykos Kalesi’ndeki kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yürüten Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım, “Korykos Antik Kenti, Helenistik dönemde güçlenmeye başlayan bir yerleşim alanı. Kara tarafındaki kalenin bulunduğu yer, kentin liman girişi. 11. yüzyılın sonuna geldiğimizde Bizans döneminde bir kale inşa ediliyor ve kale Kilikya Ermeni Krallığı zamanında daha da güçlendiriliyor. Amacımız, geçirdiği savaşlar ve zamanın yol açtığı tahribatı ortadan kaldırarak kaleyi sağlamlaştırmak ve yeniden turizme kazandırmak” dedi.

 

AÇIK HAVA MÜZESİ

Kızkalesi’nin Mersin’in simgesi olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım, “Kalede ilk kez geçtiğimiz yıl dış ve iç surlarda Müze Başkanlığı tarafından bir kazı çalışması yapıldı. Bu yıl da yine Müze Başkanlığı tarafından yürütülen ve benim de bilimsel danışmanlığımı yaptığım bir kazı çalışması yapılıyor. Kısa süre çalıştık ve bu sezonu tamamladık. Önümüzdeki yıl çalışmalara devam edeceğiz. Orta vadede ise kalede hem sağlamlaştırma çalışmaları hem de kazı çalışmaları devam edecek. Kızkalesi, Mersin’in simgesi ve biz de burayı bir açık hava müzesi haline getirip, kentin turizm potansiyelini daha üst noktalara çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA