“NAKLİYECİLER OYUNUZUN RENGİNİ DEĞİŞTİRİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“NAKLİYECİLER OYUNUZUN RENGİNİ DEĞİŞTİRİN”


 

Ülke ekonomisine yıllık 25 milyar dolarlık getiri sağlayan sayıları 670 bini aşan nakliyeci sektörü ile Mersin’de buluşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Çantada keklik olarak görüldüğünüz sürece sizin sorunlarınız çözülmez” diyerek, “Bütün bu sorunların çözülmesi için oyunumuzun rengini değiştirin Ben sizin oyunuza talip değilim, ben sizin dertlerinize, sorunlarınıza talibim” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Büyük Nakliyeci Buluşması” programı kapsamında Mersin’de nakliyeciler ve kamyon şoförleriyle bir araya geldi. Nakliyeciler Sitesi’nde düzenlenen toplantıya CHP kurmaylarının yanı sıra Türkiye’nin önde gelen sektör temsilcilerinin de buluşmasını sağladı.

 

“SESİMİZ, KULAĞIMIZ OLUN”

Toplantıda ilk olarak söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, sektör temsilcilerine, “Hiç çekinmeden, özgür iradenizle sektörünüzle, mesleğinizle ilgili burada her şeyi anlatabilirsiniz” diyerek, Kılıçdaroğlu’na Ankara’da sektörün sesi, kulağı olma çağrısı yaptı.

Mersin’de lojistikle ilgili yapılması gereken projelere de değinen Kızıltan, “Mersin’in 27 senedir çözülmeyen Nakliyatçılar Sitesi sorunu var. Çok ilkel bir ortamda çalışıyorlar. Sektörün uğraşı neticesinde müjde verildi, nakliyatçılar yeni bir siteye kavuşacak. Bu lojistik anlamda bir başlangıç Mersin için.

 

“ATIL ARAZİLER KENTİN ORTAK DEĞERİ”

Ayrıca sektör uluslararası nitelikle bir lojistik köy talep etmekte. Biz de bir komite kurup çalışmalara başlayacağız. Arazi sorunu Türkiye’de en önemli sorun. Atıl durumda olan bir çok kamu kurumunun, hazinenin arazileri var. Bu araziler kentin ortak değeridir. Bu arazilerden kentin tamamı rant elde etmelidir. Havaalanına 2022’nin sonunda teker piste değecek bu cepte. Lojistik adına beklediğimiz en önemli proje Mersin Ana Konteyner Limanı. Gündemden çıkarılmıştı ama biz bunun süratle alınmasını istiyoruz. Bunun takipçisi olmanızı rica ediyoruz. Akdeniz Sahil Yolu devam ediyor. Çeşmeli-Taşucu arasında yapılması planlanan bir yolumuz var, Kızkalesi etabı ihaleye verildi, kısa sürede inşaatın başlayacağını umuyoruz. Seka Limanı atıl durumdaydı, özelleştirildi ve Mersinli bir firmamız aldı. Burası faaliyete geçtiğinde bu otoyol çok büyük bir ihtiyaç olacak. Taşucu Liman Konya-Karaman’ın yüklerini dünyaya dağıtacak önemli bir merkez olacak.

Avrupa vizeleri hem lojistik hem ticari anlamda çok büyük bir sorun ve haksız rekabet yaratan bir durum. Bir çok sınır kapılarında özellikle Türk tırlarına çifte standart uygulanıyor, günlerce bekletiliyorlar” dedi.

 

“YILLARIN SORUNLARINI BİR ANDA ÇÖZEMEYİZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, Mersin’in, Türkiye’nin en büyük lojistik filosuna sahi kent olduğunu söyleyerek, “Dış ticaret hacmi 5 milyar dolar civarında olan Mersin’de, bu hacmin yüzde 50’si liman aracılığıyla yapılırken, kalanı lojistik sektörü sayesinde yapılıyor” dedi. Göreve geldiği 2,5 yıllık sürede sektöre gerekli katkıyı verdiğini aktaran Seçer, “Ama siz de takdir edersiniz ki bir anda yılların önünüze koyduğu sorunları çözme şansına sahip değilsiniz” diyerek, görevde kaldığı sürece sektörün sorunlarını çözme iradesini sürdüreceğini belirtti.

 

“TÜRKİYE’NİN YÜKÜNÜ TAŞIYORSUNUZ”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Direksiyon başında alın teri döken değerli arkadaşlarım” diye seslendiği kamyoncuların Türkiye’nin yükünü çekenler olduğunu söyleyerek, mersin ana Konteyner Limanı, Lojistik Köy, Nakliyeciler Sitesi taleplerinin önemine dikkat çekti.

“Burası sektör açısından çok önemli bir kent” diyen Kılıçdaroğlu, “Mersin sadece bu bölgenin, Türkiye’nin, avrupa’nın değil dünyanın çok önemli bir merkezi haline gelecek. Allah nasip eder, iktidar olursak göreceksiniz. En gelişmiş haline en geç 8-9 yıl içinde gelecek. Bizim Merkez Türkiye Projesi’nin ana planı bu. Burada sadece lojistik olmayacak. Mersin’e maden rafinerisi kuracağız, daha çok kazanacağız. Bölgeyi düşündüğünüzden daha fazla büyüteceğiz. İstanbul’un nüfusu azalacak ama burası İstanbul’dan sonra burası en büyük havza olacak. Herkes kazanacak bu bölgede. Kişi başına gelir çok kısa sürede 20-25 bin dolar çıkacağız. Bu bölgeye aynı zamanda katma değeri yüksek ürün üretecek, arka arkaya otomobil fabrikaları kurulacak çünkü en rahat buradan ihraç edilecek.

 

“670 BİN NAKLİYECİ VAR AMA COĞRAFYANIN HAKKINI VEREMİYORUZ”

Türkiye genelinde 670 bini aşan nakliyecimiz var. Sizin sahibiniz kim, sahipsiz bir sektör. Koşarsınız acaba bir bakanı, cumhurbaşkanını bulup da ‘derdimizi anlatabilir miyiz’ diye. Sahibiniz, derdinizi anlatacak yer yok. Bir sürü bakanlık var. Ne yapıyorlar? Sizin ekonomiye katkınız en az 25 milyar dolar. Belki siz farkında değilsiniz ama biz bunları görüyoruz. 25 milyar dolarlık katkıyı kısa sürede 50-100 milyona çıkarmak mümkün. Nakliye sektörü açısından olağanüstü bir coğrafyamız var ama hakkını vermiyoruz. 50’ye yakın derneğiniz var.

 

“KAMYONCUYA PLAKA TAHDİTİ GELECEK”

Avrupa’daki taşımacılara her imkan sağlanıyor ama biz size bunu sağlayamıyoruz. Araç yenileme için size hurda desteği verilmesi lazım. Belge sorunu yaşıyorsunuz. Her hangi bir kişi ister Mersin’de ister İstanbul’da ister Hakkari’de ister Trabzon’da taksi plakası alamaz ama sizin işinizi parası varsa yapar. Sizin plakanızın da alınamaması lazım, tahdit gelmeli. Her önüne gelen kamyon alıp istediği gibi çalışacak, olmaz. Bu o kadar basit bir meslek değildir. Bunun değişmesi lazım.

 

“EKONOMİYE 25 MİLYAR DOLARLIK KATKI VERİYORSUNUZ”

Ekonomiye 25 milyar dolarlık katkı veriyorsunuz ama bazı arkadaşların devletten KDV alacağı var, alamıyor. Zamanında vermiyorlarsa devletin size faiz ödemesi lazım.

Bu mesleğe itibar kazandırmak lazım, cazip hale getirilmeli. Bugün İngiltere şoför bulamıyor. Gelecekte bu sorunu sizde yaşayacaksınız. İktidar bunun geleceğini düşünüyor mu? İnsanlar yetiştirilecek mi? Bunun yapılması lazım. Üniversiteden mezun olmalı, staj yapmalı. Nitelikli eleman olmalı.

Avrupa Birliği ile aramızda bir sürü sorun ar. Bu şimdilik karşılaştığınız basit bir sorun olarak görülebilir ama gönümüzdeki süreçte çok daha ağır olacak, belki sizin araçlarınızı sokmayacak, daha ağır vergiler alacaklar. Hükümetin buna uygun araçlar imal etmesi, teşvik vermesi lazım.

Ülkeyi yöneten yönetici 10, 20, 30 yıl sonra dünyada ne olacağını bilmezse ülkeyi yönetemez. Üretimin bu standartları yakalayacak şekilde düzenlenmesi lazım. Çalışma saatlerine Avrupalı gayet güzel uyuyor. Rahat edebileceğiniz, dinlenebileceğiniz bir imkan sağlanıyor mu, sağlanmıyor. Çünkü sizin sahibiniz yok. Kantarlar bakımsızlık nedeniyle yanlış tartıyor, fatura da, ceza da size kesiliyor. Bunların bakımını kim yapacak, ilgili kamu kurumu. Süresinde zamanında yapılıyor mu bakımlar hayır.

 

“TÜRKİYE; DELİ DUMRUL HİKAYESİ YAŞIYOR”

Bir Deli Dumrul hikayesi yaşıyoruz hep beraber Türkiye(de. Otoyollar, köprüler, tüneller yapıyorlar gayet güzel. İhtiyaç varsa yapın ama bunları maça yapıyorsunuz ve ne kadar garanti veriyorsunuz. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan bu yapılar yap-işlet-üstüne para al, olağanüstü para elde ettikten sonra da devlete ver oldu. Hem balı var, hem kaymağı var. Şimdi sizi o yollardın geçmeye mecbur kılıyor, Avro, dolar üzerinden par alıyorlar. Kaça yapıldığını sorduğumuzda ‘ticari sır’ diyorlar. İktidar olduğumuzda bu yolların tamamını kamulaştıracağız, uçuk rakamlar, soygun düzeni olmayacak.

Kimseyi mağdur etmeyeceğiz, yolun kaça yapıldığını maliyetini çıkartıp, üzerine makul bir fiyat koyup yolu, köprüyü alacağız.

ÖTV ve KDV’siz akaryakıt alıyorsunuz gümrüklerden. Ama şimdi sınır kapılarında para alınıyor. Dava bile açamıyoruz. ‘Dava açsam başım belaya girer mi, birisi gelir kamyonuma el koyar mı?’ diyorsunuz.

Avrupa’da 12 ton ve daha fazla yük taşıyanlara mazot desteği veriliyor ama size verilmiyor. Peki nasıl rekabet edeceksiniz? Onlar destek görürken bizim hükümet neden köstek oluyor? Onlar hangi desteği veriyorsa bizim de en az o desteği vermemiz lazım ki rekabette eşitlenelim. Ayrıca siz esnafsınız. KOSGEB var ama yararlanamıyorsunuz” dedi.

 

“DIŞ POLİTİKADA KAVGAYI DEĞİL BARIŞI ÖNCELEYECEĞİZ”

Dış politikaya da değinen Kılıçdaroğlu, barış vurgusu yaparak, “Aynı zamanda dış politikada çok ciddi sorunlar var. İktidar olduğumuzda Suriye, Mısır ile hemen barışacak, karşılıklı büyükelçiler açacağız. Yolların tamamını trafiğe açacağız. Dış politikada kavgayı değil barışı önceleyeceğiz. Türki Cumhuriyetlerinde karşılaştığınızı sorunları da biliyorum. Azerbaycan’ın bizden ekstra para aldığını biliyorum. Peki bunlar olurken bu hükümet neden uykuda? Neden müdahale etmiyor?

İki devlet bir milletsek bizim tırlara neden farklı muamele ediyorsunuz? Bir telefona bakar.

Siz 6 farklı sigorta ödüyorsunuz,. Avrupalı ise bir sigorta ödüyor. Karayollarında 17 farklı yönetmelik var. Bunların değişmesi lazım. Çevre ile ilgili toplumsal duyarlılık çerçevesinde hareket edilmeli.

 

“ÇANTADA KEKLİK OLARAK GÖRÜLDÜĞÜNÜZ SÜRECE SİZİN SORUNLARINIZ ÇÖZÜLMEZ”

Çantada keklik olarak görüldüğünüz sürece sizin sorunlarınız çözülmez. Açık ve net konuşacağım, birbirimizi kandırmayalım. Bütün bu sorunların çözülmesi için oyunumuzun rengini değiştirmeniz gerekiyor. Ben sizin oyunuza talip değilim, ben sizin dertlerinize, sorunlarınıza talibim.

Sorunlarınız belli, hepsi çözülecek türden. Türkiye açısından çok büyük bir potansiyelsiniz. Olağanüstü avantajlar sağlandığı takdirde, Türkiye’yi dövize boğarsınız. Bu coğrafya hem sizin hem Türkiye’nin kazanmasına uygun. Çok daha hızlı, çok daha güçlü bir şekilde büyüyebiliriz. Yeter ki bu sorunlar çözülsün. Bunların çözülmesi için de 5-10 yıl beklemeye gerek yok. Bir yıl içinde çözülmesi mümkün. Sormanız lazım, bu ülkede dış işleri, ulaştırma bakanları ne yapıyor? Moralinizi bozmayın, tereyağından kıl çeker gibi tüm sorunları çözeceğiz” diye konuştu.

 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ SORUNLARI ANLATTI

Daha sonra oluşturan divanda yer alan; MTSO’dan İsa Çani, UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, Türkiye Kamyoncular ve Tırcılar Derneği Genel Başkanı Bülent Arslan, Türk Tansport Dünyası’ndan Fikri Beran, UND Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Daplan, UND Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Arıç, Karayolları Taşıyıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Uzun, Mersin Nakliyatçılar Sitesi Başkanı Mehmet Bozkurt ve Adana Nakliyatçılar Sitesi Başkanı Bayram Özçelik, sektörün sorunlarını aktardılar.

Toplantının ardından Genel Başkan Kılıçdaroğlu, kamyoncu esnafı ile öğle yemeği yedi.

 

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA