CHP’Lİ ANTMEN, VERGİ CENNETİNE KAÇIRILAN 210 MİLYON DOLARI SORDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’Lİ ANTMEN, VERGİ CENNETİNE KAÇIRILAN 210 MİLYON DOLARI SORDU


 

Haber Merkezi 

 

AKP iktidarından aldığı sayısız ihale ile gündeme gelen ve şehir hastaneleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesini inşa eden Rönesans Holding'in, bir yandan kamunun parasıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı inşa ederken diğer yandan vergi cennetine 210 milyon dolar aktardığı ortaya çıktı. CHP Konuyu Meclise taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Covar Trading Ltd. ve Rönesans Holding’le bağlantılı firmaların yüz milyonlarca dolar bağış yaptığı ancak bu bağışları kimlere yaptığı bilinmemektedir. Normalde yapılan hayır işleri ve bağışlar kamuoyuna örnek olması için duyurulurken bu bağışlar neden gizli tutulmuştur? Yoksa bu bağışlar çok önemli bir siyasetçi ve ailesine mi yapılmıştır?” diye sordu.

CHP’li Vekil, Pandora Papers belgelerine göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni ve Şehir Hastaneleri'nin beşinin yapan Rönesans Holding'in kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Virjin Adaları'na aktardığı ortaya çıktığını ifade ederek “Belgelerde Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak'ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu görülmüştür. Belgeler içinde bulunan Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının 30 Haziran 2017'de hazırlanan raporuna göre, Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılında 105 milyon 524 bin ABD dolarının girdiği görülmektedir. Aynı yıl 105 milyon 484 bin doların ‘bağış’ adı altında şirket hesabından çıktığı ancak bu bağışın nereye gittiği ise bilinmemektedir” dedi.

Ayşe Ilıcak'ın vergi cennetine aktardığı 210,7 milyon doların yüzde 40'lık gelir vergisi ödenmiş olsa, hazinenin kasasına yaklaşık 750 milyon Türk Lirası gireceğini söyleyen Antmen “Bu para ile 25 adet 40 derslikli ilkokul veya 8 adet 150 yataklı hastane ya da 15 bin öğrenciye yurt yapılabilir veya 115 bin öğretmene bir aylık maaş ödenebilmektedir” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

CHP’li Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar; “Kamu kaynaklarından; yani direkt olarak halkın parası ile yapılan ihaleleri alan Rönesans Holding’in vergi vermemek için karlarının bir bölümünü Virjin Adalarına kaçırması konusunda ne yapacaksınız? Vergi kaçıran bu şirketle ilgili hukuki ve idari olarak bir yaptırmada bulunacak mısınız?

Türkiye’de zar zor geçinen sade vatandaşlar bir musluk açınca 5 çeşit vergi öderken; halkın parasıyla milyar dolarlar kazanan bu müteahhitler nasıl oluyor da vergi vermiyor?

Son 10 yılda vergi borcu silinen ya da düşürülen kamu kaynaklarından ihale alan firmalar hangileridir? Bunların ne kadar vergi borcu silinmiş ya da düşürülmüştür? Neyin karşılığında bu sıfırlamalar ya da indirimler sağlanmıştır?

Covar Trading Ltd. ve Rönesans Holding’le bağlantılı firmaların yüz milyonlarca dolar bağış yaptığı ancak bu bağışları kimlere yaptığı bilinmemektedir. Normalde yapılan hayır işleri ve bağışlar kamuoyuna örnek olması için duyurulurken bu bağışlar neden gizli tutulmuştur? Yoksa bu bağışlar çok önemli bir siyasetçi ve ailesine mi yapılmıştır? Varsa bu siyasetçi ve aile kimdir? Bu kişilerin üyesi veya yönetimlerinde oldukları vakıflar hangileridir? Bu vakıflar bugüne kadar kimlerden ne kadar bağış almıştır? Bu bağışları yapanlar son 10 yılda Türkiye’de hangi kamu ihalesini almıştır?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA