MİMARLARDAN ’YIKICI ETKİ’ UYARISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİMARLARDAN ’YIKICI ETKİ’ UYARISI


 

Haber Merkez

 

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Dünya Mimarlar Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.  Şahin, her yılın Ekim ayının ilk pazartesi gününün Dünya Mimarlık Günü olarak kutlandığını hatırlattı.

Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) bu yıl “Sağlıklı bir dünya için temiz çevre” temasını seçerek, 2030 kalkınma ajandası tartışmalarına konut, kamusal mekanlar ve bunların iklim değişikliğiyle ilişkilerine odaklanarak katkı yapmayı hedeflediğini anlatan Şahin, “TMMOB Mimarlar Odası da bu önemli günde, özellikle içinden geçtiğimiz dönemde ekonomik krizle birlikte artan erişilebilir konut ihtiyacına, bu bağlamda derinleşen eşitsizliklere, kamusal mekanların bir yandan denetim altına alınırken diğer taraftan da pandemi sürecinde ne kadar yaşamsal olduğuna ve iklim değişikliğinin özellikle kırılgan coğrafyalar ve kentler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekmek istiyor” ifadelerini kullandı.

 

“1.8 MİLYARDAN FAZLA İNSANIN ELVERİŞLİ KONUTA İHTİYACI VAR”

BM-Habitat’a göre dünya üzerindeki 1.8 milyardan fazla insanın elverişli konuta ihtiyacı bulunduğuna dikkat çeken Şahin, “UIA, 2030 yılında dünya nüfusunun %40’ının iş, eğitim, sağlık ve kamusal hizmetlere erişimin bir ön koşulu olan elverişli konuta erişime ihtiyacı olacağı tahminini öne sürüyor. Bu koşullar altında toplumun erişilebilir konutun tasarımı ve üretiminde mimarların çözümlerine daha çok ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor” dedi.

BM Çevre Programının kentlerin, küresel korbondioksit salımının %75’inden sorumlu olduğunu tahmin ettiğini anlatan Şahin, “Bu paya en fazla katkı yapanlar ise ulaşım ve binalar. UIA, BM hedefleri ile dünyanın dört bir yanındaki mimarların uygulamaları arasında köprüler kurmak için çalışıyor. Bilindiği gibi mimarlar karmaşık zorluklara yanıt vermeye donanımlılar. Mimarların, fırsat verildiğinde, sadece yeni Sürdürülebilir Kalkınma Ajandasına yanıt vermekle kalmayıp, gelişimi ve

uygulamasında etkili olduğunu görüyoruz. Bu önemli günde 2021 UIA Dünya Mimarlık Kongresinde kabul edilen Rio Şartı’nı bir yol gösterici belge olarak paylaşıyoruz. Bu belgede de vurgulandığı gibi “Çok daha adil ve eşitlikçi, daha iyi kentlerin devam etmekte olan inşasında mimarlık ve kentsel planlamanın oynayacağı kilit roller vardır. Tasarım, kentlerin elverişli şekilde planlanmasına katkıda bulunmak, fikirleri hayata geçirmek, tartışmayı teşvik etmek ve dönüşümlerin uygulanabilirliğini sağlamak için önemli bir araçtır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA