ELMA YÜZ GÜLDÜRMEDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ELMA YÜZ GÜLDÜRMEDİ


 

Gülnar’da geçen yıla göre 2 kata çıkan girdi fiyatlarına rağmen elma fiyatlarının yerinde sayması çiftçiyi zor durumda bıraktı. Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, artan maliyetler nedeniyle üretmekten ve çiftçi olmaktan yorulduklarını ifade ederken elma üreticiliğinin yanında elma ticareti yapan Seyyit Ali Oluğ ise yüksek girdi fiyatları nedeniyle çiftçinin üretmekte zorlandığını kaydetti.

Hediye Eroğlu

 

Gülnar’da girdi fiyatları olarak bilinen gübre, ilaç ve akaryakıt fiyatları geçen yıla göre 2 katına kadar yükselirken elma fiyatları yerinde saydı. Geçen sene 50 kuruştan başlayarak 1 liraya kadar yükselen meyvesuluk elma bu sene 75-85 kuruş arasında, yine geçen yıl 1 lira 50 kuruştan alıcı bulan sofralık elmanın bu seneki fiyatı ise 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında seyrediyor. Artan maliyetlere rağmen fiyatların yerinde sayması çiftçiyi zor durumda bırakıyor.

Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, elma fiyatları ve üretici sorunları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Işık, meyve suluk elmanın bu sene 75-85 kuruş arasında, sofralık elmanın ise 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 30 kuruş arasında alıcı bulduğunu söyledi.

 

“BİRKAÇ YILDIR FİYATLAR AYNI”

Fiyatlar düşük olduğuna dikkat çeken Işık, “Kaç yıldır fiyatlar aynı düzeyde seyrediyor. Sadece elma değil ki. Kişniş üzümü de aynı badem fiyatları aynı. Biz üretmekten çiftçi olmaktan yorulduk. Ben kendim badem üreticisiyim. Geçen ile bu seneki fiyatlar aynı satın almak için arayan soran bile yok.  Sadece elma üreticileri değil tüm üreticiler sıkıntılı” dedi.

 

“ÜRETİCİ DÜŞÜK, TÜKETİCİ YÜKSEK FİYATTAN ŞİKAYETÇİ”

Geçen yıldan bu yana gübre ve ilaca  yüzde yüz zam gelirken mazot fiyatları arttığına vurgu yapan Işık, “Girdi fiyatları artıyor. Biz üreticiler olarak ürünlerimizin para etmemesinden yakınıyoruz. Maliyetler yüksek geliyor. Tüketici ise maddi durumu düşük olduğu için fazla alım yapamıyor. Bu sefer tüketici ürününü istediği fiyata satamıyor. Biz bir el bademine 50-60 lira olsun isteriz ama 3-4 bin lira maaş alan bir vatandaş temel gıdalarını alabilirse ne mutlu. Benim gözlemlediğim bu. Buradaki sıkıntı girdi fiyatlarının yüksek, vatandaşın alım gücünün düşük oluşudur. Fiyatlar geçen sene ile aynı. Bu sene rekolte iyi ama bir yerlerde bir tıkanıklık var. Fiyatlar hep aynı düzeyde seyrediyor” ifadelerini kullandı.

 

“KURAKLIK NEDENİYLE ELMALAR STRESE GİRDİ”

Gülnar Bardat Yaylasında elma üreticiliğinin yanında elma taccarlığı yapan Seyid Ali Oluğ ise elma sezonunun 15-20 gün önce açıldığını ifade ederek çiftçinin dip mallar denilen meyve suluk elmalarını getirdiğini söyledi. Bu sene kurak hava nedeniyle ağaçların strese girdiğini bu nedenle dip denilen elmalar şu an çok çıktığını anlatan Oluğ, “Dip elmalar önümüzdeki günlerde havaların serinlemesi ile biraz daha azalır” dedi.

 

“BÖLGEDE 20 BİN TON ELMA ÜRETİLİYOR”

Bardat Ovası bölgesinde 20 bin tona yakın hem sofralık hem de meyve suluk elma çıktığını belirten Oluğ, “Geçen sene elmayı donun vurması nedeniyle iyi bir verim alınamadı. Bu sene hemen her her bahçede elma var. Bu sene rekolte iyi ancak fiyatlar düşük. Sofralık elma 1 ile 1.5 TL arasında. Meysuluk elmayı 75 kuruştan açtık. Önümüzdeki günlerde kademeli olarak artış bekliyoruz. Bu fiyatlar üreticiyi kurtarmıyor. Geçen seneye göre gübre ve ilaç fiyatları iki katına kadar çıktı ancak elma fiyatkları geçen seneye göre aynı düzeyde. Geçen sene 1 lira 60 kuruştan satılan sofralık elma bu sene 1 lira 20 kuruş, 1 lira 30 kuruş ve 1 lira 40 kuruştan satılabiliyor. Geçen sene meyve suluk elma 50 kuruştan başladı 1 liraya kadar çıkmıştı. Bu sene Türkiye genelinde elmanın çokluğundan dolayı 75 kuruş bandında ama geçen seneki ilk günlere göre normal bir fiyat ama önümüzdeki günlerde bir artış olmazsa bu fiyat çiftçiler için sıkıntılı” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ KENDİ ÇAPINDA ELMASINI DEĞERLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Bölgenin meyve suluk elmalarının Mersin ve Karaman’daki meyve suyu fabrikalarına gönderildiğini kendilerin ise bunlara aracılık yaptığını belirten Oluğ, “Bu bölgede Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir tane soğuk hava deposu var. Buradaki soğuk hava deposuna freshlik elma konulmadığı için çoğu tüccar tercih etmiyor. Çiftçi kendi çapında elmasını değerlendirmeye çalışıyor” dedi.

 

“EN BÜYÜK SORUN DÜŞÜK FİYAT”

Elma üreticisinin en büyük sorunun düşük fiyat olduğunu vurgulayan Oluğ şunları söyledi: “Bölgeye doğru dürüst tüccar gelmiyor.  Nakliyeden dolayı sıkıntılarımız var. Girdi fiyatları çok yüksek. Gübre ve ilaçlama maliyetleri çok yüksek olduğu için çiftçi üretmekte zorlanıyor. Bardat ovasında elmalarımız susuz yetiştiği için şeker oranı, aroması, lezzeti diğer bölgelerden çok farklı bir özelliği var. Bu elmayı meyve suyu fabrikaları istekle alıyorlar. Biz fabrikanın belirlediği fiyat üzerinden alım yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu sene Türkiye genelinde elma rekoltesinin yüksek olduğununa dikkat çeken Oluğ, “Meyve suyu fabrikalarının işleme kapasitesi ise yetersiz kalıyor. Bu nedenle elmalar düşük fiyata satılıyor. Rekabetin olmaması ve yeterli pazarın olmaması da elma piyasasını düşürüyor” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA