FAHİŞ FİYATA KARŞI YASAL DÜZENLEME ÇAĞRISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

FAHİŞ FİYATA KARŞI YASAL DÜZENLEME ÇAĞRISI!


 

Üniversite öğrencilerinin yurt sorununa çözüm çağrısı yapan Milletvekili Turan, bakanlığa; “Öğrencilerin barınma sorununu nasıl çözmeyi planlamaktasınız? Fahiş fiyat uygulayan ev sahipleri ve emlakçılara yönelik herhangi bir yaptırımınız ve yasal düzenleme olacak mıdır?”sorularını yöneltti.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, üniversite öğrencilerinin barınma problemi meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili hem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in hem de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yanıtlamaları için soru önergesi verdi.

 

“FAHİŞ FİYATLAR MAĞDUR ETTİ”

Yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından Türkiye'de örgün aktif öğrenim gören yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisinin ders başı yaptığını anımsatan Turan, “Ancak son dönemdeki fahiş fiyat artışları sebebiyle öğrenciler mağdur olmaktadır. Ev, yurt ve apartlardaki kiraların yüksekliğinden şikayetçi olan üniversite öğrencileri, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Mersin, Van, Kocaeli, Tunceli Gümüşhane gibi çeşitli kentlerde barınma talebiyle eylem yapmaktadır.

 

ÖĞRENCİLER GECELERİ BANKLARDA

Öğrenciler, ‘barınamıyoruz’, ‘yurtsuzlar’ gibi kurdukları oluşumlarla geceleri banklarda geçirmektedir. Öğrenciler aylık 650 lira olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu (KYK) kredi/burs miktarının yüksek ev kiraları ve özel yurt ile apartlardaki fahiş zam karşısında eridiğini belirterek yüksek kira fiyatlarının yanı sıra ev sahiplerinin öğrenciye ev vermemesi ya da emlakçıların fahiş ücretler istemesinin de kendilerini zorladığını söylemektedir” dedi.

 

8 MİLYON ÖĞRENCİDEN 700 BİNİ YURTTA KALIYOR

Diğer yandan Türkiye'de örgün aktif öğrenim gören yaklaşık 8 milyon öğrenciden sadece 700 bininin KYK yurtlarında kalabildiğini işaret eden Dr. Rıdvan Turan şunları söyledi; “Öğrenciler, İstanbul'da en düşük özel yurt ücretinin bin 250 lira iken bunun 8 bin liraya kadar çıktığını belirtmektedir.

Öğrenciler en temel haklardan biri olan barınma hakkıyla ilgili yaşanan mevcut durumun sadece kendileri için değil, ülke için bir sorun olduğuna dikkat çekmektedir.

Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldıklarını belirten öğrenciler; burs ücretinin, yurt kapasitesinin ve sayısının arttırılması, kiraların denetlenerek düşürülmesi ve öğrenci evlerinin desteklenmesini gibi taleplerde bulunmaktadır. “

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Rıdvan Turan önergesinde iki Bakana şu soruları yöneltti: “Bakanlığınız üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununu nasıl çözmeyi planlamaktadır?

Fahiş fiyat uygulayan ev sahipleri ve emlakçılara yönelik herhangi bir yaptırımınız ve yasal düzenleme olacak mıdır? 

Burs ücretlerinin, yurt kapasitelerinin ve sayılarının arttırılmasına yönelik çalışmalarınız varsa nelerdir?

Yurt genelinde üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununu temelden çözmek için Bakanlığınızın hayata geçirmeyi planladığı herhangi bir projesi var mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA