KUM ZAMBAKLARI TALAN EDİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KUM ZAMBAKLARI TALAN EDİLDİ


 

Mezitli İlçesi Gümüşkum Tabiat Parkı’nda nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koparmanın cezası 80 bin TL olan kum zambaklarının talan edildiği iddia edildi. Çevre aktivisti Dr. Ful Uğurhan bölgeye kimsenin sahip çıkmadığını öne sürerken, işletmeci Hüseyin Çalışkan, bölgenin herkese açık olduğunu eleştirilerin gayesinin farklı olduğunu iddia etti.

Hediye Eroğlu

 

Çoğunlukla Akdeniz ikliminde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kum zambakları Mersin Mezitli İlçesi Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkı’nda da açmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından piknik ve eğlence alanı olarak bir firmaya kiralanan bölgede bulunan kum zambakları kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından koparıldı.

Çevreci ve aktivist Dr. Ful Uğurhan koparılan kum zambaklarını ve çöp içinde kalan alanın durumunu sosyal medya hesabından paylaştı.  Uğurhan bölgenin özelleştirilmesinin ardından kaderine terk edildiğini savundu.

 

“İŞLETMECİ BURAYI GÖZDEN ÇIKARDI”

İşletmecinin istediği faaliyeti yapamadığı için alanı gözden çıkararak sahipsiz bıraktığını ifade eden Uğurhan, “Sahipsiz olunca kum zambakları koparanda var, çöpünü atanda var. İşletmeci orayı gözden çıkardı galiba. Görevli bulundurmuyor. Her taraf pislik içinde, Ben bu sabah orada 10 torba çöp topladım. İşletmeci orayı tesis yapmak için kiralamıştı. Konser gibi bazı faaliyetler yapacaktı. Yasal olarak bu mümkün olmayınca orayı hiçbir şeye dönüştüremeyince temizlik işlerine de bakmıyor. Belediye kendisine ait olmadığı için bakmıyor. Milli Parklar bakmıyor. Vatandaş bakıyor. Çiçeği koparmayın diyen yine vatandaş. Temizliği yapan vatandaş. Bölgenin aslında sahibi Milli Parklar. İşletmciye kira verilmiş. İşletmeci bir şey yapmıyor. İşletmeci orada kır düğünü yaptırıyor. O da çevreye ve doğaya zarar veriyor. Havai fişek patlatıyorlar. Yüksek sesli müzik yayını yaptırıyor. Oradaki yaban hayatı etkiliyor. Kuşlar, böcekler kaplumbağalar bundan etkileniyor. Paraya dönüştürebilecek şeyler yapıyor. Diğer bölgeden para kazanacak bir şey bırakmadığı için oraları pislik içinde bıraktı” şeklinde konuştu.

 

“BÖLGE TEHDİT ALTINDA”

Bölge Orman Bölge Müdürlüğü’nde iken oraya çok iyi bakım yapıldığını anlatan Uğurhan, “Geçmişte çok iyi kum zambağı tohumlaması yapılmıştı. Belli bölgelerde çok fazla var. Şu anda tehdit altında. Temizlik yaparken gördüm bazılarını kökten sökmüşler. Bekçisi olmadığı için görevlisi olmadığı için talana açık bir yer haline gelmiş durumda” ifadelerini kullandı.

 

“İŞLETMECİ ZAMAN ZAMAN VAHŞİ BUDAMA YAPIYOR”

İşletmecinin zaman zaman vahşi budama yaptığını ve ağaçların kesildiğini öne süren Uğurhan, “İçinde büyük bir kır düğün salonu var. Bu düğün salonu yangına davetiye çıkarabilir. Havai fişekler atıyorlar. Düğün salonu kapatılması lazım. Sadece günübirlik insanların gidip geldiği eski haline gelmeli. Orası çok hızlı bir şekilde yok oluyor” diye konuştu.

 

ÇALIŞKAN: “HER TARAFA HAKİM OLAMAM DUVAR ÇEKİLSİN”

İddiların odağındaki işletmeci Hüseyin Çalışkan ise kum zambağı kendi sorumlulukları altındaki alanda değil herkesi açık alanda bulunduğunu söyledi. Kendilerine tahsis edilen alanın 250 dönüm olduğunu belirten Çalışkan, “Ben her tarafa hakim olamam ki. Orman Bakanlığı duvar çeksin” dedi.

 

ÇEVRECİLERE DEDİKODUCU SUÇLAMASI

Kum zambakları açılmasına rağmen henüz zambakların açılma zamanı olmadığını öne süren Çalışkan, zambakların kırıldığını söyleyenleri dedikoducukla suçladı.

“Bölge Pislik içinde diyerek fotoğraf atanlar temizlesin” diyen Çalışkan “Biz orada para kazandıracak bir şey yapmıyoruz. Kira ödüyoruz bir şey yapmıyoruz. Orada 4 tane görevli var ama insanlar geliyor gidiyor yiyip içip çöpünü orada bırakıyor. Çöp tenekesi var çöpe bile atmıyorlar. Bu çöpleri biz atmıyoruz” dedi. 

 

“BİR TANE KOPARILMIŞ ZAMBAK GÖSTERSİNLER”

Paylaşım yapanların gayesinin farklı olduğunu ifade eden Çalışkan “Onların amacı kum zambaklarını korumak değil. O paylaşımı yapanlarla gidelim bir tane bana koparılmış zambak göstersin. Bunlar kendilerini çevreci yapmış. Orada ihale yapılırken de karşı çıktılar. Her zaman karşı çıkıyorlar. Orada insanlar çoluk çocuğunu alıp piknik yapıyor. Diz boyu ot var. Ot kurumuş. O otları biçmezsen en küçük kıvılcımda ormanın tamamı yanar. Biz o otları biçerken çevreci dediğimiz o kişiler geldiler bu otları niye biçiyorsunuz içinde böcekler var dediler. Ama bu otlar yandığı zaman böcekte gider ağaçta gider dedik. Sonra da Hüseyin Çalışkan bilerek yaktı otel yapacak derler. Kurumuş otu kesiyorsun ona da karşı çıkıyorlar. Orada insanlar mangal yapıyor otlar tutuşsa her taraf yanar” ifadelerini kullandı.

 

“HER TARAF AÇIK İNSANLAR PİSLİĞİNİ BIRAKIYOR”

Sorumluluğu kendilerinde olan bölgede 1 tane düğün salonu bulunduğunu belirten Çalışkan şunları söyledi: “Buna rağmen kira veriyoruz. 4 tane adam tutmuşuz. Duvar yok. Her taraf açık. İsteyen istediği yerden giriyor. İnsanlar pisliğini oraya bırakıyor. Biz duvar çekilmesi için defalarca dilekçe verdik. Bütçemiz yok denildi. Buraya duvar yapılmazsa bazı şeylerin önlenemeyeceğini belirttik.  Ama hepsi boş. Çevreci dediklerimiz neden duvar yapılmadığı konusunda Orman Bakanlığı’na baskı yapsınlar. Yazık değil mi duvarsız olur mu? Her taraftan giriş var. 50 tane adam tutsan yine baş edemezsin. Çünkü her yerden giriş var duvar yok.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA