BORÇLANMA KRİZİ SÜRÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANMA KRİZİ SÜRÜYOR


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde, Başkan Seçer’in 265 milyon TL’lik borçlanma yetki talebi yine krize dönüştü. MHP’liler çıkarılan işçilerin alınması halinde destek vereceklerini söylerken, Seçer, “Borçlanma konusunda ket vurmayın dileyin benden ne dilerseniz” dedi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Eylül Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Gündem dışı konuşmalar ile başlayan mecliste ilk olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclisi ilgilendiren konuların dışına çıkılmamasını isteyerek, “Meclisin çalışma konuları dışında farklı konularda görüş bildirmeme konularında hassasiyet göstermenizi istiyorum” dedi. Hitaplarda da ironi yapma diyalogundan kaçınma uyarısı yapan Seçer, kentin bu şekilde gündeme bu şekilde gelmesinin hoş olmadığını belirtti.

 

“BORÇLANMA KONUSUNDA KET VURMAYIN DİLEYİN BENDEN NE DİLERSENİZ”

Gündem görüşmeleri ile devam eden mecliste öğrenim yardımları ile ilgili bölümde borçlanma talebini yineleyen Başkan Seçer’e, MHP’li Mehmet Topkara’dan tepki geldi. Seçer ise “Bu hafta 17’sinde sayın Cumhurbaşkanı Mersin’i ziyaret edecek. Sayın Cumhurbaşkanının ziyareti hatırına ben celallenmeyeceğim, sinirlenmeyeceğim. Buradan ayrılırken hiçbir gerginlik olsun istemiyorum. İşi karıştırmak isteyenler oluyor bunlara meydan vermeyin. Bundan sonra borçlanma konusunda bana lütfen zorluk çıkarmayın. Halkın parasını halka veriyoruz, idareden açık çek. Teklifi siz getirin oturalım öğrencilerimize yüksek öğrenim görecek tüm öğrencilere istediğiniz desteği verelim. Borçlanma konusunda ket vurmayın dileyin benden ne dilerseniz. Bana yardımcı oluyorsunuz tabiî ki hakkınızdır, destek oluyorsunuzdur. Biz de deriz di fazla fazla verelim. Bir taraftan ayağımızı tutarken diğer taraftan koş derseniz biz de ‘bırak ayağımı koşayım’ derim” dedi.

MHP’li Topkara haksız, hukuksuz şekilde işten çıkarılan işçilerin işe alınması halinde destek vereceklerini söylerken Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da “Bravo diyerek” desek verdi.

Bunun üzerini Seçer Gültak’a tepki göstererek, “Pişkin pişkin gülecek bir şey söylemedim. Bu tavırlardan kent geriliyor. Ben sizden daha fazla kentin selametini düşünüyorum. Önemli bir ziyaret gerçekleşiyor. Bu haftaki meclisimizde bu üslupla konuşmazsak meclis gerilmez. Ben dostane bir uyarıda bulunuyorum, takdir sizin” dedi.

 

“BÜTÇELER BİRAZ GERÇEKÇİ OLSUN”

İsmail Yerlikaya, “Geçen dönem bütçeye 550 milyon TL borçlanma yetkisi konulmuştu. Bu çok yüksek, biraz düşürün dedik. CHP ile 250 milyon TL ile anlaşmıştık ama günün sonunda 350 milyon TL’ye halloldu. Bütçeler biraz daha gerçekçi olursa daha iyi olur. Şuana kadar borç ödeme gibi ekonomik işler iyi ama bütçeler biraz gerçekçi olsun, aşırı borçlanma konulmasın” dedi.

Seçer ise bütçe gerçekleşme oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek, “Gerçekçi bir bütçe yaptık. Şuanda yüzde 90’ları aşıyoruz bütçe gerçekleşmesinde. Çünkü geçen yıldan bir açlık var, herkes yol istiyor, grup yollarında çok büyük çalışmalar yaptık. Yeni yapacağımız yollar, kavşaklar var. Gerçekçi bütçeler yapmak prestijimiz açısından da önemsiyoruz” dedi.

 

BORÇLANMA NEDEN GÜNDEME GELMİYOR?

Mut Belediyesi’nin ek bütçe yapma talebi ile ilgili söz alan CHP’li Abdurrahman Yıldız, “Plan Bütçe Komisyonuna sevk edilmiş 9 gündem maddesi var. Borçlanma, Kültür AYŞ’nin sermaye artırımı gibi konularla ilgili. Komisyonun gündemini, komisyon başkanı belirliyor. Bu gündemin de görüşüldüğü komisyonda ‘neden diğer maddeler görüşülmüyor da bu madde görüşülüyor’ diye sordum. Yıl sonu yaklaşırken borçlanma konulmalı ve meclise getirilmeli. Komisyon başkanı, ‘idare ile konuştum, sadece bu maddelerin gündeme getirilmesini istedim’ dedim. Gündem maddelerinin belirlenmesi meselesinin keyfiyete bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Mut’un ek bütçesi ne kadar önemli ise borçlanma meselesi de o kadar önemli” dedi.

Vahap Seçer de, ”Gündeme almayarak bu işi bizi sıkıntıya sokuyorsunuz. Karşılıklı olarak bu işi çözmemiz gerektiğini söylüyoruz.

 

“SİYASET YAPIYORSUNUZ BİZ DE SİYASET YAPACAĞIZ”

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı MHP’li Fahrettin Kılınç ise Yıldız’a tepki göstererek, “Sussam gönül razı değil, söylesem tesiri yok. Bu tür meselelerin çok tartışılması gerektiğine inanmıyorum” dedi. Tepkiler üzerin Kılınç, “İsterseniz konuşmayayım, hani gerilmeyecektik? Cumhurbaşkanımızın gelişi itibariyle mümkün olduğunca biz gerginlik çıkarmayacağız. Yeni görevlendirilen arkadaşımız sanırım söz alan. İdare ile konuşuldu iddiasını kabul etmiyorum. Önceliği olduğunu düşündüğümüz konuları belirliyor ve idareye de önceliğini soruyoruz” dedi.

CHP’li Yıldız’ın araya girmesine Kılınç tepki gösterdi. Kılınç, “Eğitim yardımı ile ilgili yarım saat propaganda yaptınız. Ama bizim 30 saniye ‘birlikte yaptık’ dememize tahammül edemediniz. Borçlanmayı iki günlük dar bir alanda bunu konuşma şansına sahip değildik. İkinci toplantıya yetiştireceğimizi düşünmediğimiz için gündeme almadık. Kabul edilmesi mümkün konuları gündeme aldık. Önemli konularla ilgili komisyona gelmek istediğiniz söylediniz biz de ‘tamam, gelin, bize anlatın, ikna edin’ dedik. İkinci toplantı bu gündemleri konuşma zaman aralığını bize sağlayacaktır. Propaganda yapıyorsunuz eyvallah ama biz de okur yazarız, biz de siyaset yapacağız. Daha fazlasını yapın, İller Bankasından alacağımız pay artacak, daha fazla hizmet yapacak Büyükşehir Belediyesi” dedi.

CHP’liler söz isterken Başkan Seçer ise araya girerek, konunun uzatılmamasını istedi ve söz vermedi.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA