RANTI YÜKSEK ARAZİ MERSİNLİYE KALDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

RANTI YÜKSEK ARAZİ MERSİNLİYE KALDI


 

Büyükşehir Meclisinde, Forum AVM yanındaki rantı yüksek arazinin ticaret + konut alanına çevrilmesi yönünde mal sahiplerinin yaptığı itiraz reddedildi. Alan belediyenin yeşil alan veya park gibi düzenlemeler yapabileceği rekreasyon alanı olarak kaldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Meclisi’nin Eylül ayı oturumunda, Akdeniz-Toroslar-Yenişehir ve Mezitli İlçeleri 1/5 bin Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı Yenişehir Kesimi Revizyonuna askı ilan süresi içerisinde gelen itirazlara ilişkin, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen konu tartışmalara neden oldu.

Planlara askı ilan süresi içinde plana 120 itiraz olurken, 170 noktayı kapsayan itirazların kabul edildiği, itirazlarla ilgili MHP, AKP ve CHP’li Meclis üyeleri farklı maddelere ilişkin şerh koyduğu açıklandı.

 

RANTI YÜKEK ARAZI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

İtirazlarla ilgili öne çıkan konu mahkeme kararı ile otopark olmasına karar verilen Forum AVM yanındaki arazinin rekreasyon alanı olmasına yönelik itirazlar ve alanın konut + ticaret alanı olması talebi oldu.

Konuyla ilgili ilk olarak söz alan CHP’li Meclis Üyesi Zekeriya Özgür, “Biz CHP grubu olarak itirazlardan sonra 2-3 maddeye şerh koyduk. Bunlardan bir tanesi Forum Alışveriş Merkezi yanındaki ticari alan olarak gözüken alan ile ilgili. Bu alan daha önce Yenişehir Belediyesince yargıya taşınmış bir bölge. Yargı buranın otopark olarak işaretlenmesine ilişkin karar aldı. Bu karar üzerine mal sahibi itiraz etti. Tam bu konu yargıdayken 2018’de 5 binlik planlar gündeme geldi ve onandı. Ancak o planda burası ticaret alanı olarak onaylandı ve yargıdaki süreç düştü. Yargı kararının yine yargı ile değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle burayı rekreasyon alanı olara düzenlemek isterdik. Oy çokluğuyla bizim itirazımıza rağmen bu talep kabul edilmedi. Mülk sahibinin kurumsal kişiliğini hiçbir önemi yok. Kararın yargı eliyle ile değişmesi gerektiğini düşünerek şerh koyduk” dedi.

 

“YANGINDAN MAL KAÇIRMIYORUZ”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “1986’da bu yer imar planları yapılıyor ve konut alanı olarak ilan edilmiyor. Sonrasında 2008’de Büyükşehir Belediyesi burayı otopark alanı olarak ayırıyor. Yenişehir Belediyesi de burayı otopark olarak göstermiş. Mal sahibi karşı çıkmış ve dava açmış. Buranın otopark olması gerekliliği mahkeme tarafından da kabul edilmiş. Bunu üzerine vatandaş ‘istimlak edin, paramı ödeyin’ demiş. Büyükşehir Belediyesi ise ‘istimlak etmekten ve otopark yapmaktan vazgeçtik’ diyerek kısıtlılığı kaldırmış ve 2018’de burayı konut artı ticaret alanı olarak işaretlemiş.

Özellikle Yenişehir ile ilgili son günlerde 3-4 konu gündem edildi. Biz de burada yangından mal kaçırmıyor, doğruyu yapmaya çalışıyoruz. Nihayet halistir bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ortalık karışmadan karşılıklı görüşebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“BAŞKANIN TAVRINI BİLELİM”

AKP’li Meclis üyesi İsmail Yerlikaya da, “Yenişehir’de almak istemiyor, Büyükşehir’in uhdesinde. İlçe belediyesi binlik planlarda böyle çalıştım diyor ama daha binlik planlar gelmedi. İlçe belediyesi orayı yeşil alan olarak mı istiyor? Ticaret alanı olarak mı isteniyor? Ne istendiğini bilmiyoruz. Veya Büyükşehir otopark mı yapmak istiyor? Tavrınızı bilelim ona göre hareket edelim” dedi.

Başkan Özyiğit ise “Biz orayı otopark olarak kamulaştıramayız. Buranın KOP’tan gelen bir pay değil. Burası konut alanı. Kadastral parselken buranın planları yapıldığında vatandaşın yanına kalmış konut arsası. Rekreasyon alanı olsun da demedim. Aslında rücu eder. Ama burada gerçek olan bir şey var. Forum AVM önündeki ticaret alanı ile bu bölge çok ciddi bir sıkışmaya sahip. Bu konuda oy kullanmayacağım. Kararı meclise bırakıyorum” dedi.

 

170 NOKTA İÇİN 120 İTİRAZ GELDİ

İmar Komisyonu Başkanı MHP’li Mahmut Tat ise “Yenişehir ilçesi planları ile ilgili 120 itiraz var, 170 noktala dair. Büyük çoğunluğu maddelerin oy birliğiyle geçti. 6 konuda ise oy çokluğu yaşandı. Birinci madde Forum AVM yanındaki parsel konut parseli. Daha sonra idare burayı otopark yapıyor. Şahıs hakları gasp edildiği iddiasıyla mahkemeye gidiyor ve kazanıyor. Mahkeme neticelenirken 2018 planları yapılıyor. Dönemin idaresi, bu tip bir tasarrufa gerek yok’ diyerek, günün şartlarına göre ticaret artı konut alanı olarak işaretliyor alanı” dedi. 

Araya giren Başkan Vahap Seçer ise “Sadece konut alanıyken neden ticaret ekleniyor? Neden arsaya değer katılıyor. Bundan öncemi yönetim ‘benim buraya artık ihtiyacım yok’ diyerek geri verirken ticaret alanı eklemesi yaparak ödül mü veriyor?” dedi.

 

“HAKKINI VERDİK”

Mahmut Tat ise “Arsa değerlendiği için geri verilirken konut artı ticaret alanı olarak işaretleniyor. Vatandaşın parseli üzerindeki bu tasarruftan itirazını kabul ederek, bazı arkadaşlarımızın itirazına rağmen ticaret alanı uygun bulduk ve hakkını vermiş olduk” dedi.

Başkan Özyiğit ise “Burası Büyükşehir Meclisi, ben müdahil olmayayım dedim. İstiyorsanız olayım; bahsedilen yer 3 küsür dönüm yer. Adamın malına çökmek gibi bir tavrımız olamaz. Ama bölgede yoğunluk olduğunu görüyoruz. Ben sizin karanınıza uyacağım. Bana göre olması gereken vatandaşın hakkı olanın vatandaşa teslim edilmesi. Orayı biz kamulaştıramayız. En büyük derdim de bu. Yenişehir’in planlarının bir an önce çıkmasına Mersin’in ihtiyaç var. Hukuk tecelli etmiyorsa, süreç bitmiyor yargı süreci devam eder. Diğer alanlar mahkeme yoluyla hakkını alabilir” dedi.

Başkan Seçer ise “Bu daha önce aynı komisyonda görüşülmüş, 5+5 emsal verilmiş. Bunun kararını komisyon vermiş, tartışması bitmiş. Rekreasyon alanı olarak bırakalım mı bırakmayalım mı biz bunu tartışıyoruz” dedi.

Görüşmeler sonrası komisyon raporuna uyularak, yoğunluk değerlerinin mevzuata aykırı olduğuna dair Mersin Valiliği’nin itirazı oy çokluğuyla reddedildi. 

Forum AVM yanındaki alanın ticaret + artı konut alanı ile ilgili itiraz oy çokluğuyla reddedildi. Forum AVM yanındaki rantı yüksek arazinin ticaret 1 konut alanına çevrilmesi yönünde sahiplerin yaptığı itiraz, Büyükşehir Meclisinde reddedildi. Alan belediyenin yeşil alan veya park gibi düzenlemeler yapabileceği rekreasyon alanı olarak kaldı.

Görüşmelerde Yenişehir Belediyesi planları oy çokluğu ile onaylandı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA