TARSUS ÇIPLAK MAHALLESÝ KÝTABININ 2 BASKISI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS ÇIPLAK MAHALLESÝ KÝTABININ 2 BASKISI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI


 

Haber Merkezi

 

Aratos dergisi, bugüne kadar yayýmladýðý kitaplara bir yenisini daha ekledi. Daha önce makale olarak yayýmlanan, sonra TRT tarafýndan belgesel film olarak da çekilen Tarsus Çýplak Mahallesi kitabýnýn 2. baskýsý Aratos Yayýnlarý’ndan olarak çýktý.

Edinilen bilgiye göre gördüðü ilgi nedeniyle tükenen Tarsus Çýplak Mahallesi kitabýnýn, yeni bilgi ve görsellerle geniþletilmiþ yeni baskýsý yapýldý.

Aratos dergisi yayýn yönetmeni Uður Piþmanlýk konuya iliþkin olarak yaptýðý açýklamada, dergi olarak bugüne kadar Tarsus tarihi ve kültürünü yansýtan çok sayýda kitap yayýmladýklarýný belirerek, “Sadece dergi yayýmlamakla yetinmiyoruz, kitaplar yayýmlayarak da kültürel ve sanatsal yaþama katkýda bulunmaya çalýþýyoruz. Tarsus Çýplak Mahallesi kitabý, öðretmen Adem Göçer arkadaþla birlikte hazýrladýðýmýz yerel sözlü tarih çalýþmasý oldu” dedi.

Tarsus Çýplak Mahallesi adýyla yayýmlanan kitabýn önsözünde Uður Piþmanlýk þunlarý yazmýþ, “Eskiden Tarsus’ta bir Çýplak Mahallesi vardý. Ekonomik faaliyetlerin niteliði deðiþip kent büyüdükçe, yeni apartmanlar tarafýndan yutulan bu mahallenin ve bu coðrafyanýn kadim öyküsü 19. yüzyýla dayanýyor. Çukurova, pamuk üretilebilecek coðrafyalardan biriydi. Toprak boldu, bereketliydi ama pamuðu iþleyecek nüfus yoktu. Çözüm, Mýsýr, Lübnan ve asýl olarak Suriye’den getirtilen tarým iþçilerinde bulundu. On binlerce kadýn, erkek, çoluk, çocuk tarým iþçisi bölgeye taþýnýp Adana ve Tarsus’ta iskân edildi. O iþçiler ki; pamuk tarlalarýnda dur durak bilmeden çalýþacak, Çukurovalýlar tarafýndan “Fellah” diye anýlacak; birkaç yýl sonra baþlarýný sokacak damlarýnýn kurulu olduðu mahalleye de ‘Çýplak Mahallesi’ denecekti.” Bu kitap, yaklaþýk 200 yüz yýl önce pamuk ekimi için Suriye’den getirilen Arap tarým emekçilerinin öyküsünü anlatýyor. Kitap, daha önce makale olarak yayýmlanan ve TRT Belgeseli yapýlan þimdiki Cumhuriyet Mahallesi olan Çýplak Mahallesi’nde yaþayan insanlarla yapýlan görüþmelerle bir yerel sözlü tarih çalýþmasý olarak ortaya çýktý. Hem tarihsel hem de sosyolojik bir olgu olan Çýplak Mahallesi’ni bir de kitap olarak kalýcýlaþtýrmayý amaçladýk”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!


  HABERCÝ GAZETESÝ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCÝ SPOR
 


  BÝK ÝLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇÝ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARÞÝVÝ KÜNYE ÝLETÝÞÝM GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA