HAYDİ FESTİVALE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAYDİ FESTİVALE!


 

Bu yıl pandemi gölgesinde 22 gün içerisinde 7’si ücretsiz ve açık havada olmak üzere 8 etkinlikle “Sanat iyileştirir” temasıyla hayata geçirilecek Mersin Uluslar arası Müzik Festivali, normalleşme sürecinde insanların salgının etkisinde sığınacağı bir liman olma hedefiyle kapılarını açmaya hazırlanıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Bu yıl 19’uncusu 11 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Mersin Uluslar arası Müzik Festivali’nin program tanıtımı düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.

Bir otelde düzenlenen toplantıda festivalin tanıtımı yapılarak, sanatseverlere organizasyona katılma çağrısı yaptı.

Türkiye’de Avrupa Festivaller Birliği’ne üye 5 organizasyondan biri olma özelliğine sahip festival, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler, meslek odaları ve STK’ların destekleriyle düzenleniyor.

 

FESTİVAL KENTİN HER KESİMİNE HİTAP EDİYOR

Organizasyonun açılış konuşmasını Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptı. Kent protokolünün toplantıya yeterli ilgi göstermemesine, “Salonun daha çok müzik, sanat insanla dolması dileğiyle” diyerek sitem eden Yağcı, festivalin, “Sanat iyileştirir” temasıyla hayata geçirildiğini anımsattı.

Yağcı, Hedefimiz; Kültür sanat etkinlikleri ile bu kenti yavaş yavaş eski haline getirip sonrada güzel insanlarımız ile bu kenti yukarıya taşımayı başarmak. Bu festival Mersin Uluslar arası Klasik Müzik Festivali değildir. Bu festival Mersin uluslar arası Müzik Festivalidir. Festivalin programını hazırlarken kentin her kesiminde oturan farklı insanların, grupların seveceği müzik türlerinin en üst seviyede olanları ile onları buluşturmaya çalışıyoruz. Ve bunu yaparken de becerirsek çok sesli olmasına dikkat ediyoruz” dedi.

 

“TANRI KİMSEYİ MÜZİKSİZ BIRAKMASIN”

“Vazgeçmeden ilerlemeyi borç biliyoruz” diyen Selma Yağcı, dünyanın çok zor günlerden geçtiğini, ekonomik koşulların çok zor durumda olduğunu ve bu nedenle bu sene festivali yapıp yapmamak konusunda düşünmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, “Tanrı kimseyi müziksiz bırakmasın. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür, sözüyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, toplumsal gelişimin, sanattan uzak olamayacağına da işaret eder. Bu sözden aldığımız ışıkla eşine az rastlanır bir imeceyle 20 yıldır bir sevgiyi büyüterek 19’uncu yaşına taşıdık. Pandemi olmasaydı elbet 20’incisi olacaktı.

Bu başarıyı, başta Mersin halkı olmak üzere kentimizin kıymetli yöneticilerine borçluyuz. Kurulduğu ilk günden bu yana, gerek il yöneticilerinin, gerekse yerel yöneticilerinin, kültür insanı kimlikleriyle öne çıkması, şehrimizin değerlerine değer katmıştır. Bugünkü valimiz, belediye başkanlarımız, oda temsilcilerimiz, sponsorlarımız, şahsında, geçmiş dönemde emeği olan tüm yöneticilerimize şükranlarımızı bir borç biliriz.

Hepinizi tekrar saygıyla selamlıyor, bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Nice festivallerde buluşmak üzere müzikle kalın, sevgiyle kalın” dedi.

 

TOROSLAR GORAN BEGOVİÇ KONSERİNİ YENİŞEHİR’E KAPTIRDI

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, “Festivali anlatmama gerek yok zaten çok fazla böyle etkinliğimiz yok Mersinimizde. Siyaset üstü beraber birlikte bir şey yapmak bile zaten çok kıymetli. Biz Goran Bregoviç konserini istiyorduk ama Yenişehir’e kaptırdık” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, pandeminin olumsuz etkilerine değinerek, “Normal yaşama dönmeye çalışmamızın bir ayağı da bu festival. Bir yıl önce hazırlanan program kapsamında kentimizin markalaşmış bu çalışmasına tarihi ve geleneksel boyuta ulaştı. Kentimizi uluslar arası arenada da isminin söylenmesine vesile olacak festivale desteğimiz sürecektir” dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, artık tüm dünyada yerel yönetimlerin bir çok bakımdan ön planda yer aldığını işaret ederek, “Tüm dinamiklerin bu tür kültür politikasının oluşmasında rol alması gerekiyor. Kentlerin kültürel kimliğini daha iyi noktaya gelmesi için. Umarım önümüzdeki süreçlerde geçmişteki eksiklikler kapanır, herkes bu tür eylemlere daha çok destek verir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından festivale katkı veren kurum ve sponsorlara plaket takdimi yapıldı.

 

FESTİVAL SEKİZ ETKİNLİKLE 22 GÜN SÜRECEK

Etkinlikleriyle Mersin’in ulusal ve uluslararası alanda sesi olmaya devam eden Mersin Uluslar arası Müzik Festivali (MERFEST), Azerbaycan, Hollanda, Sırbistan, Bulgaristan ve ülkemizden gelen saygın solist ve müzik topluluklarını 11 Eylül-02 Ekim 2021 tarihleri arasında Mersinli sanatseverlerle buluşturarak perdelerini 19’uncu kez açıyor.

Sekiz etkinlikle 22 gün sürecek festival bu yıl, Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu, Mersin Millet Bahçesi Sahil Etabı, Tarsus Baca Meydanı, Tarsus St. Paul Müzesi, Toroslar Belediyesi Amfi Tiyatrosu, Çamlıbel Aşıklar Parkı, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Macit Özcan Spor Tesisleri’nde pandemi tedbirleri çerçevesinde yer alacak.

 

FARKLI ÜLKELER, ORTAK MUTLULUKLAR

Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Sırbistan, Azerbaycan ve ülkemizden, farklı müzik türlerinden

sanatçıları, Mersin Devlet Opera ve Balesi işbirliğiyle misafir edecek olan Festival, Şef Rustam Rahmedov yönetiminde klasik müziğin yükselen yıldızı Ceyla Ganiyeva (Keman) ile perdelerini açıyor.

Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın eşlik edeceği konser, 11 Eylül 2021 Cumartesi saat: 20.00’de Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu’nda ücretsiz olarak yer alacak.

Programda yerini alacak diğer solist ve müzik toplulukları ise şunlardır; başarılarıyla son dönem adından sıkça söz ettiren Barbaros ve konuk solist Efruze, Ezginin Günlüğü, Hollanda Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle Damask Vocal Quartet, Şef Bülent Yüksel yönetiminde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Yıldızları Caz Orkestrası ve Hüsnü Şenlendirici, operanın dünyaca ünlü sesi Bülent Bezdüz ile birlikte aynı sahnede yer alacak olan Sesim Bezdüz (Keman), Doğaç Bezdüz (Piyano),

Davide Vendramin (Bandoneon), Şef Davide Damiani yönetiminde Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Bulgar piyano virtüözü Ludmil Angelov ve Balkan müziğinin efsane ismi Goran Bregoviç.

10. Beste Yarışması ve 21. Nevit Kodallı Polifonik Korolar Şenliği, pandemi nedeniyle gelecek yıla ertelenirken toplamda sekiz etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Merfest, Festival Sanat Ödülü, Festival Kent Ödülü ve Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü, olmak üzere üç dalda ödül de dağıtacak.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA