BİTMEYEN PLANLAR İLE UCUZ EV HAYAL OLDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİTMEYEN PLANLAR İLE UCUZ EV HAYAL OLDU!


 

Mersin’de son günlerde kira ve konut fiyatları 2 katına kadar çıkarken bunun nedeninin bir türlü tamamlanamayan imar planları olduğu ifade edildi. Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, planlar tamamlanmadığı ve müteahhitler kazma vurmadığı takdirde fiyatların önümüzdeki sene daha da artacağına vurgu yapıyor.

Hediye Eroğlu 

 

Mersin Tüm Emlakçılar Odası (METEMO) Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, kentte son günlerde artan kira ve konut fiyatlarının nedenlerini Haberci Gazetesi’ne değerlendirdi.

Mersin’de eski Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan döneminden gelen bir 1/5000’lik Nazım İmar Planı sorunu yaşandığını vurgulayan Canpolat, kentte yaklaşık 5 yılı aşkın bir zamandır imarın uygulanamadığını kaydetti.  Nazım İmar Planları’nın, 1/1000’lik planların hayata geçmemesinin hem müteahhit kesiminin hem de emlakçıların elini kolunu bağladığını vurgulayan Canpolat, “Bir defa konut üretemiyoruz. Konut yapamıyoruz. Müteahhit ilçe belediyelerine müracaat yapıyor. O müracaat yapılan parselle ilgili ya bir uygulama, ya da kısıtlayıcı bir hal ya da 1/1000’lik imar planı bitmedi ifadeleri ile ruhsat verilmiyor. Ruhsat verilmeyince inşaat meydana gelmiyor. Şu anda Mersin’i gezelim devam eden 10 tane inşaat yoktur. Bunun nedeni 1/1000’lik imar planlarının bitmemesi ile alakalı” dedi.

Bunun konut kira ve satış fiyatları ile ne alakası var? diye bir sorunun akla gelebileceğini belirten Canpolat, “Bu direk arz ve talebi etkiliyor. Şimdi arz 3 tane talep 10 tane. Böyle olunca hem kira fiyatlarına yansıyor. Hemde konut fiyatlarına yansıyor. Deyim yerinde ise son 1-1 buçuk yıldır kira ve konut fiyatları artış oranlarında yüzde 20-30-40’a varan gözle görülür bir artış var. Bunun sebebi konut üretiminin ve imar planlarının sonuçlanmaması” şeklinde konuştu.

 

“MEMURLARDA MUZDARİP”

Öğrencilerin yanında memurlarında yüksek ev kiralarından muzdarip olduğunu vurgulayan Canpolat, Mersin’de 1/1000’lik 1/5000’lik imar planları hayata geçirilip inşaatların kazması vurulmadığı müddetçe öğrenciler gibi  memurlarında durumu çok kötü. Ciddi konut sıkıntısı yaşanıyor. Rakamlar böyle devam etmesi durumunda 2 bin lira olan kiralar seneye 3 bin 3 bin 500 lira olabilir” dedi.

 

“SİLİFKE’DE AYLIK KİRASI 4-5 BİN LİRA OLAN DAİRELER VAR”

Silifke ve çevresindeki kira artışında Akkuyu Nükleer Santral İnşaatının büyük etkisi olduğunu anlatan Canpolat, “Silifke ilçesinde ise Nükleer Santral inşaatının hızlanması nedeniyle bundan birkaç yıl önce 4-5 bin olan çalışan sayısı 10 binlere çıktı. Dolayısıyla Silifke’de kiralık daire bulmak zor. Hatta bulduğunuz zaman aylık kirası 4-5 bin lira. Nedeni arz talep meselesi. 2 tane kiralık daire var 12 Rus müşteri var. Durum böyle olunca hali ile hem daire yok hem de sonuç itibari ile olan daireler fahiş fiyatta. Müteahhit inşaata başlıyor 20 dairenin 5’ini daha temelden satıyor. Ortada inşaat yokken satıyor. Yapım aşamasında satılıp bitiriliyor. Kızkalesi’nden Susanoğlu’ndan tutun Silifke Taşucu Aydıncık Anamur’a kadar o hat üzerinde çok ciddi projeler hayata geçiyor. Tabiki oradaki projelerin artması hali ile talebi biraz dengeleyecek. Oradaki konut stokunun bitmesi ile sorunun çözülecek diye düşünüyoruz. Ruslar için özel bir yeri konut alanı ilan ettiler. Büyük projeler hayata geçiyor. Onları Ruslara yönelik yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“FIRSATÇILAR DOĞDU”

Canpolat, Suriyelilerin kira fiyatlarına etkisinin olmadığı yönündeki soruya, “Türkiye 8-10 milyona yakın Suriyeli göçü aldı. Bunların yoğun geldiği yerlerde biri de Mersin. Bunun nedeni Mersin’in Suriye’ye yakın ve ciddi bir kış mevsiminin yaşanmaması. Burada her türlü imkan daha fazla. Mersin coğrafi yapısı nedeniyle ciddi bir göç aldı. Suriyelilerin yanında Afganları da buna dahil edebiliriz. Buda konut ve kira fiyatlarını etkiledi.  Onların talebi ile bizim burada kiralık dairelerin sayısı azaldı. Hal böyle olunca ev sahipleri biraz uyanık davranacak fiyatları ister istemez artırdılar. Hem kiralık dairesi olanlardan fırsatçılar doğdu hem satıcılarda fırsatçılar oldu. Örnek vereyim bir dairede 1500 TL’ye oturan bir kişi yüzde 10-20’lik kira artışı ile 1700-1800 TL’ye oturacakken ev sahibi bunu çıkarıyor ve evi 2 bin 500 liraya kiraya veriyor. Öyle suistimal ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

“YÜZDE 20-30 BALON FİYAT”

Hükümetin 2020 yaz aylarında piyasaların canlanması için konut kredi faiz oranlarını pandeminin göbeğinde 0,65-0,75’lere düşürdüğünü anımsatan Canpolat şunları söyledi: “Buda ciddi anlamda memur kesimini orta halli vatandaşlarımızı kredili konut almaya teşvik etti. Hal böyle olunca o dönem ciddi bir yüklenme oldu. Talep artınca daire  sahipleri fiyatlarını artırdı. 500 bin liralık daireye 600-700-800 bin lira dedi.  Nerden baksanız suni yüzde 30 artışlarla bugüne kadar geldi. Bugünkü fiyatların ben gerçek fiyatlar olduğuna inanmıyorum. Yüzde 20-30 balon fiyat olduğunu düşünüyorum. Konut faiz oranlarının düşmesi, konut stoğunun azlığı ve talebin fazla olması ile alakalı.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA