YANGINLARIN FATURASI 27 MİLYON TL! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANGINLARIN FATURASI 27 MİLYON TL!


 

Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarının faturası 27 milyon 509 bin TL oldu. 964 kişinin mağdur olduğu yangınlarda 156 mesken hasar gördü.

Hediye Eroğlu

 

Silifke ve Aydıncık’ta meydana gelen orman yangınları sonrası bölgede inceleme yapmak üzere AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta, MKYK üyesi Resul Kurt ile birlikte Mersin’e geldi. 2 ilçede inceleme yapacak olan heyet hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Usta, bölgeye hareket etmeden önce il binasında basın açıklaması yaptı.

Sabah saatlerinde Mersin’e gelerek teşkilattaki arkadaşları ile  toplantı yaptıklarını anlatan Usta, yangında mücadele eden tüm ekiplere ve partililere teşekkür etti.

 

“964 KİŞİ MAĞDUR OLDU”

 Mersin’de özellikle Aydıncık ve Silifke’deki orman yangınlar sonrasında ciddi hasarlar meydana geldiğini ifade eden Usta, “Sadece evler değil tarım alanlarıda ciddi zarar görmüştür. Buradaki hasarların tespit edilmesi, bunların telafi edilmesi açısında çok önemli. Afetin ilk olduğu andan itibaren yapılan çalışmalar sonucunda 964 kişin mağduriyetinin olduğunu tespit edilmiştir. 27 Milyon 509 bin liralık bir hasar tespiti yapılmış durumda. 156 meskenin hasar gördüğü onaylanmış ve tespit edilmiş durumda. Bunların içerinde ağır hasarlısı var, hafif hasarlısı var. Ağır hasarlı olan 55 adet var. Yıkılmış olanda da 48 tane meskenimiz var. Az hasarlı, orta hasarlı ve hasarsızlarda dahil olmak üzere hepsi tespit edilerek toplam 156 meskenin hasarlı olduğu tespit edilmiş durumda” dedi.

 

“YANAN EVLER KISA SÜREDE YAPILACAK”

İlk aşamada çok ağır hasarlı ve yıkılan evlerin yerine yenilerin yapılmasının planlandığını anlatan Usta, “Vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi için en önemli husus yaşanacak evlerin biran önce tespit edilmesi bu amaçla yerin tespit edilerek yenilerin yapılması için en hızlı şekilde başlanacak. Bunu da Çevre Şehircilik Bakanımız aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanımız işbirliği içerinde çalışarak hem arazi hasarların giderilmesi hem de yerine yeni evlerin yapılması konusunda en hızlı şekilde çalışıyorlar. Projeler belirlendi, tespit edildi, yıkılan evler yerine köy evi gibi projeler belirlendi. Orman içerisinde orman evleri yapılması planlandı eğer bir ahır ise, hayvanların barınağı ise nasıl yapılacağı konusunda hepsi tek tek tespit edildi projelerle birlikte ve yapımları içerisinde inşallah hızlı bir şekilde ihaleleri ile birlikte başlanacak” şeklinde konuştu.

Usta temel hedefin bir yıl içerinde vatandaşların tekrar evlerine, yaşamalarına dönmesi olduğunu kaydetti.

 

“ORMAN ALANLARI ORMAN OLARAK KALACAK KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN”

Yanan orman alanların tekrar orman alanlarına dönüştürüleceğini anlatan Usta,  “Bunda kimsenin endişesi olmasın. Bu konu ile ilgili özellikle bir takım yalan siyaseti üzerinden, bu alanların yapılaşmaya açılacağı, evler yapılacağı, turizme kazandırılacağı, oteller yapılacağı şeklinde sözler sarfediliyor. Bunlar kesinlikte doğru değil. Ormanlarımız hepimizin ortak değeridir. Ülkemizin geleceğidir. Tıpkı Mavi Vatan gibi yeşil vatanda hepimizin. O yüzden yanan ormanlarımızın yerine tekrar ormanlarımızı canlandıracağız. Tekrar fidanlarımızı dikeceğiz. Kesinlikle burada bir yapılaşmanın veya başka bir amaç için kullanımın söz konusu olmayacaktır.

Zaten Anayasamız bunu belirlemiş. Anayasa’ya göre her türlü ormanlarımız yeşillendirilecek. Yeniden insanımızın, canlılarımızın, hayvanlarımızın hepsinin hizmetine sunulacak kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

 

“TARIM ALANLARINI ORMANLARI KORUMAK ARTIRMAK TEMEL HEDEFİMİZ”

Mersin’in kendileri için kıymetli bir il olduğunu, limanı, ekonomiye kattığı değeriyle ülkenin güçlü şehirlerimizden bir tanesi olduğunu vurgulayan Usta şöyle devam etti: “Bu yüzden tarım alanlarımız, ormanlarımız Mersin’in kıymetine kıymet katan alanlar. Bu alanlarımızın korunması, geliştirilmesi, artırılması hepimiz ortak hedefidir. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Hasar tespitleriyle ilgili çalışmalarda ‘eğer varsa bir itirazlar değerlendirilsin’ diye bir askı sürecindeler. Bu itirazların değerlendirilmesi sonucunda da tespit edilen hasarların yapımına hızlıca başlanacaktır.  Bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsunlar, devlet olarak güçlü bir ülkeyiz. Kendi imkanlarımızla hep birlikte yeniden bütün yıkılan, bozulan ne varsa yapmanın düzletmenin çabası içersindeyiz bu konuda vatandaşların müsterih olsunlar.

 

“SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN SAHADAYIZ”

Kurumlarla siyaset olarak her türlü sıkıntının çözülmesi için sahada olduklarını vurgulayan Usta, “Bugünde tekrar sahada olmamızın sebebi vatandaşımızın eğer ulaşılamaz bir sıkıntısı varsa bir sorunu varsa bunları birinci ağızla dinleyelim, çözülememiş bir sıkıntısı bir sorunu varsa bunları birinci ağızdan dinleyelim ve çözmek içinde çaba içerisinde olalım. Bugün ki ziyaretimizin temel amacıda budur. Yapılan çalışmaları yerinde incelemek, raporlamak ve bu raporlarla birlikte sayın Genel Başkanımıza Cumhurbaşkanımıza raporlarımızı teslim etmektir. İnşallah hayırlı ve verimli bir çalışma olur” diye konuştu.

 

“AFETLERDEN DERS ÇIKARIYORUZ”

Gittikleri afet bölgelerinde vatandaşın devlete teşekkür ettiğini gördüklerini belirten Usta şunları söyledi: “Vatandaşımız, ‘Allah devlerimizden razı olsun’ afetin hemen bir saat içerisinde devletimiz yanımızdaydı her türlü ihtiyacımız karşıladı. Yemeğinden, suyuna kadar elektrik ihtiyacına kadar bütün imkânların ulaştırılması için her türlü seferberlik geliştirildi” şeklinde sözler sarfetmektedir. Yaralıların, mahsur kalanların kurtarılması için inanılmaz çalışmalar yapıldı. Türkiye’nin artık güçlü bir ülkedir. Çalışmalar afetlerden ders alarak çıkan çok daha başarılı bir ülke olduğumuzu ortaya koyuyor. Bu noktada eminim ki yine vatandaşlarımızdan övgüyü ve çalışmalarımızın neticesini göreceğimizi düşünüyorum. Ama yinede sahada varsa vatandaşlarımızın sorun ve sıkıntısını bugün dolaşacağız hep birlikte heyet halinde sahada olacağız.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA